Johan Bruyneel is niet langer de manager van RadioSchack-Nissan-Trek.

"Leopard SA en Johan Bruyneel hebben in onderling akkoord beslist om hun samenwerking stop te zetten", zo luidt het in een mededeling. "In het gemotiveerde besluit van het USADA staan verschillende getuigenissen die deel uitmaken van het onderzoek. In het licht van deze getuigenissen vinden beide partijen het nodig om deze beslissing te nemen. Johan Bruyneel kan de ploeg immers niet langer op een efficiënte en gepaste manier leiden. Zijn vertrek is nodig om de sereniteit en samenhang binnen de ploeg te verzekeren.

Doping gepromoot

Op basis van getuigenissen van (ex-)renners besluit het USADA dat Bruyneel en Armstrong een dopingprogramma op poten zetten bij US Postal en Discovery Channel. Bruyneel zou doping gepromoot hebben, renners onder druk gezet hebben om doping te nemen en volgens sommigen zelf doping hebben toegediend.

Na zijn carrière als profrenner werd Bruyneel in 1999 ploegleider bij US Postal, waar hij meteen een tandem vormde met Armstrong. De Amerikaan won in dat jaar zijn eerste Tour, daarna zouden nog zes eindzeges volgen telkens met Bruyneel als ploegleider (van 2005 tot 2007 bij Discovery).

Na een jaar Astana werd Bruyneel in 2009 manager van RadioShack, een ploeg die begin dit seizoen fuseerde met het Luxemburgse Leopard-Trek tot RadioSchack-Nissan-Trek. Het team heeft onder meer de broers Schleck en Fabian Cancellara in de rangen.

"RadioShack-Nissan-Trek wil Johan Bruyneel nog bedanken voor zijn toewijding sinds zijn komst bij het team", vervolgt de mededeling. "Het onderzoek van het USADA heeft geen betrekking op de activiteiten van Mr. Bruyneel bij onze ploeg. Johan Bruyneel betwist de geldigheid van de procedure en de klachten tegen hem", zo besluit de tekst.

Levenslange schorsing

Bruyneel koos er in tegenstelling tot Armstrong voor om zich wel te verdedigen bij het USADA, die hoorzittingen moeten nog plaatsvinden. De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond KBWB liet al weten dat het de rol van Bruyneel in het USADA-rapport nauwgezet zal onderzoeken. Mogelijk zal hij zich voor de antidopingcommissie van de KBWB moeten verantwoorden, en bij een veroordeling riskeert hij een levenslange schorsing.

De Internationale Wielerunie UCI spreekt zich ten laatste over 20 dagen uit over het rapport van het USADA. (Belga/TE)

Johan Bruyneel is niet langer de manager van RadioSchack-Nissan-Trek. "Leopard SA en Johan Bruyneel hebben in onderling akkoord beslist om hun samenwerking stop te zetten", zo luidt het in een mededeling. "In het gemotiveerde besluit van het USADA staan verschillende getuigenissen die deel uitmaken van het onderzoek. In het licht van deze getuigenissen vinden beide partijen het nodig om deze beslissing te nemen. Johan Bruyneel kan de ploeg immers niet langer op een efficiënte en gepaste manier leiden. Zijn vertrek is nodig om de sereniteit en samenhang binnen de ploeg te verzekeren. Doping gepromootOp basis van getuigenissen van (ex-)renners besluit het USADA dat Bruyneel en Armstrong een dopingprogramma op poten zetten bij US Postal en Discovery Channel. Bruyneel zou doping gepromoot hebben, renners onder druk gezet hebben om doping te nemen en volgens sommigen zelf doping hebben toegediend. Na zijn carrière als profrenner werd Bruyneel in 1999 ploegleider bij US Postal, waar hij meteen een tandem vormde met Armstrong. De Amerikaan won in dat jaar zijn eerste Tour, daarna zouden nog zes eindzeges volgen telkens met Bruyneel als ploegleider (van 2005 tot 2007 bij Discovery). Na een jaar Astana werd Bruyneel in 2009 manager van RadioShack, een ploeg die begin dit seizoen fuseerde met het Luxemburgse Leopard-Trek tot RadioSchack-Nissan-Trek. Het team heeft onder meer de broers Schleck en Fabian Cancellara in de rangen. "RadioShack-Nissan-Trek wil Johan Bruyneel nog bedanken voor zijn toewijding sinds zijn komst bij het team", vervolgt de mededeling. "Het onderzoek van het USADA heeft geen betrekking op de activiteiten van Mr. Bruyneel bij onze ploeg. Johan Bruyneel betwist de geldigheid van de procedure en de klachten tegen hem", zo besluit de tekst. Levenslange schorsing Bruyneel koos er in tegenstelling tot Armstrong voor om zich wel te verdedigen bij het USADA, die hoorzittingen moeten nog plaatsvinden. De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond KBWB liet al weten dat het de rol van Bruyneel in het USADA-rapport nauwgezet zal onderzoeken. Mogelijk zal hij zich voor de antidopingcommissie van de KBWB moeten verantwoorden, en bij een veroordeling riskeert hij een levenslange schorsing. De Internationale Wielerunie UCI spreekt zich ten laatste over 20 dagen uit over het rapport van het USADA. (Belga/TE)