Het rapport noemt Bruyneel een spilfiguur in het georganiseerde dopingprogramma bij de vroegere wielerteams US Postal en Discovery Channel.

Indien nodig zal de Oost-Vlaming zich voor de antidopingcommissie moeten verantwoorden, zegt bondsprocureur Jaak Fransen. "Wij gaan het dossier zorgvuldig bestuderen in afwachting van het officiële rapport dat ons via de Internationale Wielerunie zal worden bezorgd. Indien blijkt dat Bruyneel en/of andere Belgische licentiehouders laakbare feiten hebben gepleegd, kunnen zij door de KBWB ter verantwoording worden geroepen".

Bij een veroordeling riskeert Bruyneel een zware sanctie zoals een levenslange schorsing. "Mogelijk wordt hem het recht ontzegd nog langer actief te zijn in de wielersport. Een dergelijke uitspraak van de KBWB wordt dan in principe overgenomen door de UCI waardoor die wereldwijd geldt."

De KBWB verhoorde Bruyneel in dezelfde zaak overigens al een eerste keer in 2010. "Hij heeft de beschuldigingen toen een beetje weggelachen. Het was toen woord tegen wederwoord. Maar vandaag lijkt het op basis van het USADA-rapport dat er toch meer aan de hand is."

Noch Bruyneel noch wielerploeg RadioShack heeft al officieel gereageerd op het USADA-rapport. (Belga/KVDA)

Het rapport noemt Bruyneel een spilfiguur in het georganiseerde dopingprogramma bij de vroegere wielerteams US Postal en Discovery Channel. Indien nodig zal de Oost-Vlaming zich voor de antidopingcommissie moeten verantwoorden, zegt bondsprocureur Jaak Fransen. "Wij gaan het dossier zorgvuldig bestuderen in afwachting van het officiële rapport dat ons via de Internationale Wielerunie zal worden bezorgd. Indien blijkt dat Bruyneel en/of andere Belgische licentiehouders laakbare feiten hebben gepleegd, kunnen zij door de KBWB ter verantwoording worden geroepen". Bij een veroordeling riskeert Bruyneel een zware sanctie zoals een levenslange schorsing. "Mogelijk wordt hem het recht ontzegd nog langer actief te zijn in de wielersport. Een dergelijke uitspraak van de KBWB wordt dan in principe overgenomen door de UCI waardoor die wereldwijd geldt." De KBWB verhoorde Bruyneel in dezelfde zaak overigens al een eerste keer in 2010. "Hij heeft de beschuldigingen toen een beetje weggelachen. Het was toen woord tegen wederwoord. Maar vandaag lijkt het op basis van het USADA-rapport dat er toch meer aan de hand is." Noch Bruyneel noch wielerploeg RadioShack heeft al officieel gereageerd op het USADA-rapport. (Belga/KVDA)