21 jaar. Zo lang is het al geleden dat ons land een medaille won op het WK vrouwenwielrennen - Patsy Maegerman behaalde in 1994 zilver in Agrigento. Voor een wereldkampioene moeten we zelfs teruggaan tot 1973 - Nicolle Van Den Broeck in Barcelona. De kans is reëel dat aan die lange droogte zaterdagavond (Belgische tijd) een einde komt, want in het Amerikaanse Richmond behoort Jolien D'Hoore tot een van de topfavorietes. Jon Wiggins, haar coach, stipt verschillende redenen aan.

1. Het parcours

"Het parcours is haar op het lijf geschreven, met slechts 1643 hoogtemeters, een Vlaamse helling op kasseien en een hellende aankomststrook. De kans op een sprint is vrij groot en dan is Jolien normaal gezien de snelste. Zeker als de Nederlandse Kirsten Wild - zoals ik verwacht - op het einde zal moeten afhaken. Daarvoor moet de race wel selectief genoeg zijn, maar dat is alleen maar in Joliens voordeel. Dat bewees ze dit jaar al met haar tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen, toen ze de sprint van de achtervolgende groep na Elisa Longo Borghini won. De grootste concurrentes in Richmond? De traditionele namen: Anna Van Der Breggen (Ned), Emma Johansson (Zwe), Lisa Brennauer (Dui), Elizabeth Armistead (GB)..."

2. Fysiek flinke stap vooruitgezet

Jolien heeft ook op mentaal vlak veel progressie gemaakt. De maandenlange focus op het WK leidt tot meer druk, maar dat kan ze nu perfect aan

Coach Jon Wiggins

"Jolien heeft haar verhuizing naar de Britse topploeg Wiggle Honda perfect verteerd en dit jaar, op haar 25e, opnieuw fysiek een flinke stap vooruit gezet. Haar uitslagen spreken boekdelen: tweede stek in de Ronde, tweede Belgische titel, en vooral twee Wereldbekerzeges: in de Ronde van Drenthe in het voorjaar en in augustus in het Zweedse Vargarda. Daar toonde ze dat ze als sprintster ook een lastig parcours aankan.

Ze werd zo ook leidster in de Wereldbeker maar Jolien koos ervoor om die koppositie niet te verdedigen in de laatste manche in Plouay. Ze had al een druk programma achter de rug en vond het snellere parcours van de Holland Ladies Tour beter passen in de opbouw naar Richmond. Een goeie keuze, want ze won in Nederland twee ritten. Ideaal als laatste opstap naar het WK."

3. Mentaal vlak veel progressie gemaakt

"Jolien heeft ook op mentaal vlak veel progressie gemaakt. De maandenlange focus op het WK leidt tot meer druk, maar dat kan ze nu perfect aan. Enkele jaren geleden zou ze daar nog aan ten onder gegaan zijn. Vanwaar die switch? Meer ervaring, sessies bij haar sportpsycholoog, maar ook dankzij haar overstap naar Wiggle Honda waar ze als kopvrouw veel vertrouwen krijgt."

Conclusie?

"Jolien is fysiek en mentaal top. Het zou mij niet verbazen als ze heel dicht bij de wereldtitel eindigt. Met minder zal ze zelfs niet tevreden zijn", aldus Wiggins, die D'Hoore ook zal begeleiden richting de Spelen in Rio. Daar mikt de Oost-Vlaamse op een medaille in het omnium. Na het WK op de weg schakelt D'Hoore in de winter daarom ook over naar een specifiek pisteprogramma met onder meer de WB-manches in Nieuw-Zeeland en Hongkong, plus het WK in Londen (begin maart).

21 jaar. Zo lang is het al geleden dat ons land een medaille won op het WK vrouwenwielrennen - Patsy Maegerman behaalde in 1994 zilver in Agrigento. Voor een wereldkampioene moeten we zelfs teruggaan tot 1973 - Nicolle Van Den Broeck in Barcelona. De kans is reëel dat aan die lange droogte zaterdagavond (Belgische tijd) een einde komt, want in het Amerikaanse Richmond behoort Jolien D'Hoore tot een van de topfavorietes. Jon Wiggins, haar coach, stipt verschillende redenen aan."Het parcours is haar op het lijf geschreven, met slechts 1643 hoogtemeters, een Vlaamse helling op kasseien en een hellende aankomststrook. De kans op een sprint is vrij groot en dan is Jolien normaal gezien de snelste. Zeker als de Nederlandse Kirsten Wild - zoals ik verwacht - op het einde zal moeten afhaken. Daarvoor moet de race wel selectief genoeg zijn, maar dat is alleen maar in Joliens voordeel. Dat bewees ze dit jaar al met haar tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen, toen ze de sprint van de achtervolgende groep na Elisa Longo Borghini won. De grootste concurrentes in Richmond? De traditionele namen: Anna Van Der Breggen (Ned), Emma Johansson (Zwe), Lisa Brennauer (Dui), Elizabeth Armistead (GB)..." "Jolien heeft haar verhuizing naar de Britse topploeg Wiggle Honda perfect verteerd en dit jaar, op haar 25e, opnieuw fysiek een flinke stap vooruit gezet. Haar uitslagen spreken boekdelen: tweede stek in de Ronde, tweede Belgische titel, en vooral twee Wereldbekerzeges: in de Ronde van Drenthe in het voorjaar en in augustus in het Zweedse Vargarda. Daar toonde ze dat ze als sprintster ook een lastig parcours aankan. Ze werd zo ook leidster in de Wereldbeker maar Jolien koos ervoor om die koppositie niet te verdedigen in de laatste manche in Plouay. Ze had al een druk programma achter de rug en vond het snellere parcours van de Holland Ladies Tour beter passen in de opbouw naar Richmond. Een goeie keuze, want ze won in Nederland twee ritten. Ideaal als laatste opstap naar het WK." "Jolien heeft ook op mentaal vlak veel progressie gemaakt. De maandenlange focus op het WK leidt tot meer druk, maar dat kan ze nu perfect aan. Enkele jaren geleden zou ze daar nog aan ten onder gegaan zijn. Vanwaar die switch? Meer ervaring, sessies bij haar sportpsycholoog, maar ook dankzij haar overstap naar Wiggle Honda waar ze als kopvrouw veel vertrouwen krijgt.""Jolien is fysiek en mentaal top. Het zou mij niet verbazen als ze heel dicht bij de wereldtitel eindigt. Met minder zal ze zelfs niet tevreden zijn", aldus Wiggins, die D'Hoore ook zal begeleiden richting de Spelen in Rio. Daar mikt de Oost-Vlaamse op een medaille in het omnium. Na het WK op de weg schakelt D'Hoore in de winter daarom ook over naar een specifiek pisteprogramma met onder meer de WB-manches in Nieuw-Zeeland en Hongkong, plus het WK in Londen (begin maart).