Jurgen Van den Broeck is opnieuw Belgische podiumhoop in Tour de France

© Belga Image

De Tour de France 2014 trekt zich zaterdag op gang in het Engelse Leeds. Dé topfavorieten voor de eindzege zijn de 29-jarige Brit Christopher Froome (Team Sky) en de 31-jarige Spanjaard Alberto Contador. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) mikt op het podium.

Contador begint aan zijn zevende Ronde van Frankrijk, hij won al twee edities (2007 en 2009). Froome neemt voor de vierde keer deel aan de Tour, vorig jaar stond hij bovenop het eindpodium.

Voor de resterende podiumplaats zal wellicht gestreden worden tussen de 29-jarige Italiaan Vicenzo Nibali (Astana), de 34-jarige Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar), de 25-jarige Tejay Van Garderen (BMC) en waarom niet Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol)?

Jurgen Van den Broeck

VDB legde de focus van zijn seizoen nog maar eens volledig op de Tour. Beter doen dan een vierde plaats, net als in 2010 en 2012, is het doel van de 31-jarige Belg.

Hopelijk blijft hij nu gespaard van tegenslag. In 2013 smakte Van den Broeck tegen het asfalt, zijn Tour zat er na amper vijf ritten helemaal op. In totaal komen dit jaar slechts tien Belgen aan de start van de Tour. Tom Boonen is er niet bij, hij zet zijn zinnen op de Vuelta.

België

Het parcours van deze 101e Tour is heel gevarieerd. Aftrappen doen we in Engeland, met drie ritten. Op dinsdag 8 juli zet het peloton in Le Touquet voet op Franse bodem.

België wordt aangedaan op woensdag. Vanuit Ieper trekt men via Westrozebeke, Wevelgem, Lauwe, Rekkem en Moeskroen Frankrijk in voor de zogenaamde ‘kasseirit’. In die bewuste vijfde rit zitten immers negen kasseizones verweven, een mini Parijs-Roubaix. De Tour kan daar niet gewonnen maar wel verloren worden door pech of andere tegenslagen.

Vogezen en Alpen

Daarna volgen enkele overgangsetappes, om zo de Vogezen in te trekken met de lastige rit op 14 juli tussen Mulhouse en La Planche des Belles Filles.

Daags nadien is het rusten geblazen en wordt er koers gezet richting de Alpen met op 18 juli een aankomst op Chamrousse, de eerste col buiten categorie in deze Tour.

De volgende dag bereiken de renners met de Col d’Izoard ‘het dak van de Tour’, 2360 meter hoog, om te finishen in Risoul. In Nîmes zijn de sprinters wellicht weer aan het feest.

Pyreneeën

Op de Belgische nationale feestdag is er de tweede rustdag. Vanuit Carcassonne trekt het peloton op dinsdag 22 juli een streep richting Pyreneeën met de beklimming van onder andere de Portet d’Aspet, waar Fabio Casartelli in 1995 het leven liet, en de Port de Balès.

Op woensdag staat de zwaarste etappe in de Pyreneeën op de agenda, met start in Saint-Gaudens en finish na 124,5 kilometer op Pla d’Adet en daarnaast de beklimmingen van de Col du Portillon, Col de Peyresourde en de Val Louron-Azet. Een uitsmijter volgt daags nadien met Pau-Hautacam, waarin ook de Tourmalet is opgenomen.

Net voor de enige individuele tijdrit tussen Bergerac en Périgueux over 54 kilometer wacht nog een ietwat geaccidenteerde etappe.

Het doek over de Tour de France valt traditioneel op de befaamde Parijse Champs Elysées. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content