Bij onze collega's van sporza.be deed Johan Museeuw een gewaagde voorspelling. "Ik geloof meer en meer in Froome. Hij is bergop beter dan zijn kopman. Ik weet dat ik wat tegendraads ben, maar ik zie Froome op 1 eindigen in Parijs. Op 2 zet ik Evans, omdat ik denk dat Wiggins nog door het ijs zakt. Wiggins zet ik dan op 3."

Nochtans zag niemand voor de Ronde van Frankrijk Chris Froome als potentiële laureaat. De al 27-jarige Keniaanse Brit van Team Sky was voor het grote publiek een nobele onbekende tot hij vorig jaar in de Vuelta de neus aan het venster stak. En hoe! Hij eindigde er tweede op slechts 13 seconden van de Spaanse eindwinnaar Juan José Cobo, rond wie toen een sterke dopinggeur hing.

Froome deed in Spanje beter dan zijn kopman ... Bradley Wiggins die derde eindigde op 1 minuut een 26 seconden van zijn luitenant. Niet alleen in de bergetappes was Froome sterker dan zijn kopman - op de befaamde Angliru had Wiggins een slechte dag - ook in de 47 kilometer lange individuele tijdrit rond Salamanca reed hij 23 seconden sneller dan Wiggins.

Dankzij Robbie Hunter

In het Keniaanse Nairobi zag Chris Froome het levenslicht op 20 mei 1985. Als jonge tiener verhuisde hij vervolgens met zijn ouders naar Zuid-Afrika, waar hij zijn wielercarrière begon op de mountainbike. De Zuid-Afrikaanse sprinter Robbie Hunter introduceerde hem in het wielrennen en op zijn 22e werd Froome profrenner. Een jaar later, in 2008, verkreeg hij de Britse nationaliteit omdat zijn grootouders nog altijd in Engeland wonen.

Vóór zijn prestaties in de Ronde van Spanje van 2011 haalde Froome slechts één keer het nieuws. In 2010 werd hij gediskwalificeerd in de Giro omdat hij zich vastgehouden had aan een motor bij de beklimming van de Mortirolo. In 2008 werd hij 84e in de Ronde van Frankrijk, en in 2009 36e in de Ronde van Italië.

Ontdekker

Dave Brailsford, general manager van Team Sky, heeft een oog voor talent. Hij haalde Froome in 2010 binnen bij Team Sky en onder zijn vleugels bloeide de Keniaanse Brit open.
Brailsford: "Zijn lichamelijke mogelijkheden zijn indrukwekkend. Tot voor de Vuelta in 2011 was het voor ons zelfs een raadsel dat hij briljante dagen afwisselde met dagen dat hij moeite had om zijn niveau te halen."

"Na zijn tweede plaats in Spanje gooiden heel wat ploegen met geld naar hem, maar gelukkig konden we hem bij Team Sky houden." (SVH)

Chris Froome won de 17e rit van de Ronde van Spanje nadat hij op de Peña Cabarga op een indrukwekkende manier Juan José Cobo uit het wiel reed. Wiggins eindigde op 39 seconden. Bekijk hier de beelden:

Bij onze collega's van sporza.be deed Johan Museeuw een gewaagde voorspelling. "Ik geloof meer en meer in Froome. Hij is bergop beter dan zijn kopman. Ik weet dat ik wat tegendraads ben, maar ik zie Froome op 1 eindigen in Parijs. Op 2 zet ik Evans, omdat ik denk dat Wiggins nog door het ijs zakt. Wiggins zet ik dan op 3." Nochtans zag niemand voor de Ronde van Frankrijk Chris Froome als potentiële laureaat. De al 27-jarige Keniaanse Brit van Team Sky was voor het grote publiek een nobele onbekende tot hij vorig jaar in de Vuelta de neus aan het venster stak. En hoe! Hij eindigde er tweede op slechts 13 seconden van de Spaanse eindwinnaar Juan José Cobo, rond wie toen een sterke dopinggeur hing. Froome deed in Spanje beter dan zijn kopman ... Bradley Wiggins die derde eindigde op 1 minuut een 26 seconden van zijn luitenant. Niet alleen in de bergetappes was Froome sterker dan zijn kopman - op de befaamde Angliru had Wiggins een slechte dag - ook in de 47 kilometer lange individuele tijdrit rond Salamanca reed hij 23 seconden sneller dan Wiggins. Dankzij Robbie HunterIn het Keniaanse Nairobi zag Chris Froome het levenslicht op 20 mei 1985. Als jonge tiener verhuisde hij vervolgens met zijn ouders naar Zuid-Afrika, waar hij zijn wielercarrière begon op de mountainbike. De Zuid-Afrikaanse sprinter Robbie Hunter introduceerde hem in het wielrennen en op zijn 22e werd Froome profrenner. Een jaar later, in 2008, verkreeg hij de Britse nationaliteit omdat zijn grootouders nog altijd in Engeland wonen. Vóór zijn prestaties in de Ronde van Spanje van 2011 haalde Froome slechts één keer het nieuws. In 2010 werd hij gediskwalificeerd in de Giro omdat hij zich vastgehouden had aan een motor bij de beklimming van de Mortirolo. In 2008 werd hij 84e in de Ronde van Frankrijk, en in 2009 36e in de Ronde van Italië. OntdekkerDave Brailsford, general manager van Team Sky, heeft een oog voor talent. Hij haalde Froome in 2010 binnen bij Team Sky en onder zijn vleugels bloeide de Keniaanse Brit open. Brailsford: "Zijn lichamelijke mogelijkheden zijn indrukwekkend. Tot voor de Vuelta in 2011 was het voor ons zelfs een raadsel dat hij briljante dagen afwisselde met dagen dat hij moeite had om zijn niveau te halen." "Na zijn tweede plaats in Spanje gooiden heel wat ploegen met geld naar hem, maar gelukkig konden we hem bij Team Sky houden." (SVH)