Katusha was sinds 2013 lid van de MPCC, die in de strijd tegen doping strengere maatregelen oplegt dan de Internationale Wielerbond. "In de loop der jaren heeft de UCI een aantal regels van de MPCC overgenomen, wat het nut van de beweging bewijst. De MPCC heeft het echter nagelaten mee te evolueren en liet zijn regels onveranderd. Daardoor zijn we nu in een conflictsituatie terechtgekomen", aldus een communiqué van Katusha. "Na de dopingzaken van onze renners Luca Paolini en Eduard Vorganov heeft de Disciplinaire Commissie van de UCI geoordeeld dat het niet nodig is ons team een schorsing op te leggen. De MPCC vindt echter nog steeds dat we onszelf wel een schorsing moeten opleggen en dat met name voor een WorldTour-wedstrijd. Als WorldTourteam zijn we door de UCI weer net verplicht aan die wedstrijden deel te nemen. Doen we dat niet, riskeren we een sanctie. We bevinden ons dus in een lastig parket..."

Orica-GreenEdge

"Hoewel we er alle begrip voor hebben dat de MPCC zijn regels rigoureus wil opleggen, betreuren we hun standpunt in onze zaak. Wij menen dat de MPCC zijn regel over een collectieve straf na meervoudige dopinginbreuken had moeten laten varen, nadat de UCI recent zelf een richtlijn opstelde. Dat gebeurde niet en als een gevolg daarvan zien we nu geen andere optie dan de MPCC met onmiddellijke ingang te verlaten."

Eerder op de dag besliste ook het Australische Orica-GreenEdge al om uit de beweging te stappen. "Dat na een evaluatie van de huidige initiatieven en inspanningen om de wielersport gezond te maken."

Van de achttien ploegen uit de WorldTour zijn er nu nog zeven wel lid van de MPCC. Dat zijn AG2R, Cannondale, Dimension Data, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling en Lotto Soudal. Ook de procontinentale teams Topsport Vlaanderen en Wanty-Groupe Gobert en de continentale formaties Marlux-Napoleon Games en Wallonie Bruxelles-Groupe Protect zijn bij de beweging aangesloten.

(Belga/RR)

Katusha was sinds 2013 lid van de MPCC, die in de strijd tegen doping strengere maatregelen oplegt dan de Internationale Wielerbond. "In de loop der jaren heeft de UCI een aantal regels van de MPCC overgenomen, wat het nut van de beweging bewijst. De MPCC heeft het echter nagelaten mee te evolueren en liet zijn regels onveranderd. Daardoor zijn we nu in een conflictsituatie terechtgekomen", aldus een communiqué van Katusha. "Na de dopingzaken van onze renners Luca Paolini en Eduard Vorganov heeft de Disciplinaire Commissie van de UCI geoordeeld dat het niet nodig is ons team een schorsing op te leggen. De MPCC vindt echter nog steeds dat we onszelf wel een schorsing moeten opleggen en dat met name voor een WorldTour-wedstrijd. Als WorldTourteam zijn we door de UCI weer net verplicht aan die wedstrijden deel te nemen. Doen we dat niet, riskeren we een sanctie. We bevinden ons dus in een lastig parket..." "Hoewel we er alle begrip voor hebben dat de MPCC zijn regels rigoureus wil opleggen, betreuren we hun standpunt in onze zaak. Wij menen dat de MPCC zijn regel over een collectieve straf na meervoudige dopinginbreuken had moeten laten varen, nadat de UCI recent zelf een richtlijn opstelde. Dat gebeurde niet en als een gevolg daarvan zien we nu geen andere optie dan de MPCC met onmiddellijke ingang te verlaten." Eerder op de dag besliste ook het Australische Orica-GreenEdge al om uit de beweging te stappen. "Dat na een evaluatie van de huidige initiatieven en inspanningen om de wielersport gezond te maken." Van de achttien ploegen uit de WorldTour zijn er nu nog zeven wel lid van de MPCC. Dat zijn AG2R, Cannondale, Dimension Data, FDJ, Giant-Alpecin, IAM Cycling en Lotto Soudal. Ook de procontinentale teams Topsport Vlaanderen en Wanty-Groupe Gobert en de continentale formaties Marlux-Napoleon Games en Wallonie Bruxelles-Groupe Protect zijn bij de beweging aangesloten.(Belga/RR)