De 22-jarige Kevin Ledanois, zoon van oud-prof en huidig ploegleider bij BMC Yvon Ledanois, ging alleen aan de haal op luttele kilometers voor het einde. Hij hield meters over op de meet.

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege ontsnapping met vier renners: Davide Martinelli, Eddie Dunbar, José Rodriguez en Oleg Zemlyakov. Veel voorsprong kreeg het kwartet nooit van het peloton, maximaal 1:25. In de zesde van tien ronden, maakte de Duitser Schachmann nog de oversteek naar de vier vluchters, maar intussen was de bonus van de vier wel gedaald. Dunbar was de eerste die vooraan moest lossen op Libby Hill.

In de achtste ronde werd hij gegrepen door het peloton, dat nog slechts 1 minuut achterstand telde. Het waren vooral de Fransen die in de achtervolging het werk verrichten. Intussen reden de Belgen goed mee, zonder een trap te veel te geven. Martinelli probeerde zich op de hellingen te ontdoen van zijn metgezellen, maar werd genekt door materiaalpech en zou uiteindelijk opgeslokt worden door het peloton.

Valpartij

In de voorlaatste rond kwam op Libby Hill alles weer samen en achtte de Deen Soren Kragh Andersen zijn moment gekomen. Hij trapte stevig door en telde na de drie hellingen aan de finish 15 seconden voorsprong op het peloton. Finaal zou hij evenwel op 12,5 kilometer van de finish ingerekend worden, onder meer door het werk van de Franse en Oostenrijkse ploeg. Niet veel later waagde Martinelli opnieuw zijn kans, net voor het ingaan van de laatste passages aan de heuvel, net voor Libby Hill. Hij pakte enkele meters, maar het peloton, geleid door Nathan Van Hooydonck zat niet ver. Bij het opdraaien van die klim, het was intussen beginnen regenen, schoof Van Hooydonck weg en zette hij zichzelf buitenspel. Door die val moesten ook enkele andere renners, onder wie Laurens De Plus, voet aan grond zetten. Het WK was voorbij voor de twee tenoren van de Belgische ploeg. Martinelli kreeg nog het gezelschap van Turgis en Ledanois en die laatste versnelde meteen en sloeg een kleine kloof. H

oewel aan de finish Simone Consonni nog sterk kwam opzetten, hield hij nipt stand en pakte de Fransman, die koerst bij het procontinentale Bretange Séché Environnement de wereldtitel.

Benjamin Declercq werd eerste Belg op een zeventiende plaats. Maxime Farazijn finishte als 19e.

'Zonde'

Nathan Van Hooydonck was na afloop ontgoocheld over zijn val.

"Dit doet pijn, Die valpartij zelf was niet erg, maar als je zo uit de koers valt, net op dat moment, op minder dan vier kilometer van de finish, dan is dat ongelooflijk jammer. Ik kwam naar hier voor een mooi resultaat, niet om 83e te eindigen."

"Ik zat à bloc, maar had wel iets over. Ik wist dat ik voorzichtig moest zijn op die kasseien, want door de plotse regen lagen die glad, maar toch schoof ik nog weg. Ik dacht dat ik traag genoeg reed, maar blijkbaar toch niet. Het is gewoon zonde om op die manier teruggeslagen te worden."

(Belga/RR)

De 22-jarige Kevin Ledanois, zoon van oud-prof en huidig ploegleider bij BMC Yvon Ledanois, ging alleen aan de haal op luttele kilometers voor het einde. Hij hield meters over op de meet. De wedstrijd werd gekleurd door een vroege ontsnapping met vier renners: Davide Martinelli, Eddie Dunbar, José Rodriguez en Oleg Zemlyakov. Veel voorsprong kreeg het kwartet nooit van het peloton, maximaal 1:25. In de zesde van tien ronden, maakte de Duitser Schachmann nog de oversteek naar de vier vluchters, maar intussen was de bonus van de vier wel gedaald. Dunbar was de eerste die vooraan moest lossen op Libby Hill. In de achtste ronde werd hij gegrepen door het peloton, dat nog slechts 1 minuut achterstand telde. Het waren vooral de Fransen die in de achtervolging het werk verrichten. Intussen reden de Belgen goed mee, zonder een trap te veel te geven. Martinelli probeerde zich op de hellingen te ontdoen van zijn metgezellen, maar werd genekt door materiaalpech en zou uiteindelijk opgeslokt worden door het peloton. In de voorlaatste rond kwam op Libby Hill alles weer samen en achtte de Deen Soren Kragh Andersen zijn moment gekomen. Hij trapte stevig door en telde na de drie hellingen aan de finish 15 seconden voorsprong op het peloton. Finaal zou hij evenwel op 12,5 kilometer van de finish ingerekend worden, onder meer door het werk van de Franse en Oostenrijkse ploeg. Niet veel later waagde Martinelli opnieuw zijn kans, net voor het ingaan van de laatste passages aan de heuvel, net voor Libby Hill. Hij pakte enkele meters, maar het peloton, geleid door Nathan Van Hooydonck zat niet ver. Bij het opdraaien van die klim, het was intussen beginnen regenen, schoof Van Hooydonck weg en zette hij zichzelf buitenspel. Door die val moesten ook enkele andere renners, onder wie Laurens De Plus, voet aan grond zetten. Het WK was voorbij voor de twee tenoren van de Belgische ploeg. Martinelli kreeg nog het gezelschap van Turgis en Ledanois en die laatste versnelde meteen en sloeg een kleine kloof. Hoewel aan de finish Simone Consonni nog sterk kwam opzetten, hield hij nipt stand en pakte de Fransman, die koerst bij het procontinentale Bretange Séché Environnement de wereldtitel.Benjamin Declercq werd eerste Belg op een zeventiende plaats. Maxime Farazijn finishte als 19e. Nathan Van Hooydonck was na afloop ontgoocheld over zijn val. "Dit doet pijn, Die valpartij zelf was niet erg, maar als je zo uit de koers valt, net op dat moment, op minder dan vier kilometer van de finish, dan is dat ongelooflijk jammer. Ik kwam naar hier voor een mooi resultaat, niet om 83e te eindigen." "Ik zat à bloc, maar had wel iets over. Ik wist dat ik voorzichtig moest zijn op die kasseien, want door de plotse regen lagen die glad, maar toch schoof ik nog weg. Ik dacht dat ik traag genoeg reed, maar blijkbaar toch niet. Het is gewoon zonde om op die manier teruggeslagen te worden." (Belga/RR)