Kranten roepen wielerwereld op ‘zich grondig te hervormen’

© Reuters

Vijf Europese kranten hebben een manifest gepubliceerd voor een grondige hervorming van de wielersport naar aanleiding van de zaak-Armstrong.

Vijf Europese kranten, waaronder Het Nieuwsblad (België), Le Soir (België), L’Equipe (Frankrijk), la Gazzetta dello Sport (Italië) en The Times (Groot-Brittannië), hebben een manifest gepubliceerd voor een grondige hervorming van de wielersport naar aanleiding van de zaak-Armstrong.

“Het is onmogelijk een nieuwe start te nemen wanneer dezelfde structuren, dezelfde werking, dezelfde regels en dezelfde mensen behouden blijven”, schrijven de vijf kranten.

Ze vragen dat de internationale wielerbond UCI zijn verantwoordelijkheid opneemt in de zaak-Armstrong en dat een “neutrale en onafhankelijke commissie onder de verantwoordelijkheid van het Wereld Antidopingagentschap (WADA) de werking en verantwoordelijkheid” van deze instelling onderzoekt.

Ook moeten de wedstrijdcontroles “de rechtstreekse bevoegdheid worden van WADA en de antidopingsagentschappen”. In het manifest wordt opgeroepen tot een Staten-Generaal van de wielersport” voor de start van het seizoen 2013 “om een nieuwe organisatie en nieuwe regels te definiëren”.

Het manifest vraagt langere schorsingen in geval van ernstige doping en de automatische schorsing van een wielrenner die betrokken is bij een dopingonderzoek. Het wenst een nauwere betrokkenheid en grotere verantwoordelijkheid van de sponsors, en een hervorming van de World Tour met zijn “ondoorzichtige” puntensysteem en toekenning van licenties. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content