Zoals verwacht, heeft Lance Armstrong tijdens het interview met Oprah Winfrey, dat maandagmiddag werd opgenomen in een hotel in Austin (Texas) bekend hebben dat hij doping gebruikt heeft, melden Amerikaanse media op gezag van anonieme aanwezigen.

Hoe ver Armstrongs bekentenissen gingen en op welke manier hij ze aflgede, is niet bekend. De Amerikaanse pers meldde eerder al dat Armstrong vlak voor de opnames een aantal mensen uit het wielermilieu opgebeld heeft om zich te verontschuldigen over zijn dopingverleden.

Ook het personeel van zijn stichting Livestrong, die zich bezighoudt met de strijd tegen kanker, zou excuses te horen gekregen hebben.

Eerste bekentenis ooit

Het negentig minuten lange interview wordt donderdagavond Amerikaanse tijd uitgezonden op Oprah's eigen televisiezender OWN. Amstrong heeft nooit eerder toegegeven dat hij tijdens zijn succesvolle wielercarrière doping gebruikt heeft.

Armstrong moest vorig jaar zijn zeven Tourzeges inleveren nadat het Amerikaanse antidopingsagentschap USADA hem schuldig bevond aan het gebruik van verboden stimulerende middelen. Dat oordeel werd overgenomen door de Internationale Wielerunie (UCI).

Vraag is hoeveel Armstrong zal bevestigen van wat USADA hem aanwrijft. Volgens speculatie vooraf zou hij tegengas geven tegen de beschuldiging dat hij de spilfiguur was in een nooit gezien dopingnetwerk en dat hij een onmens was die zijn ploegmaats dwong om doping te gebruiken.

Blazoen oppoetsen

VS-waarnemers schrijven dat Armstrong met het Oprah-interview begint aan een offensief om zijn geschonden blazoen op te poetsen. Het USADA-verdict kostte hem niet alleen zijn Tourzeges, maar ook miljoenen aan lopende sponsorcontracten. Onder ander sportmerk Nike liet hem vallen.

Na zijn wielercarrière werd Armstrong een succesvolle triatleet. Als dopingzondaar mag hij niet meer deelnemen aan triatlons. Naar verluidt wil hij daar met bekentenissen en excuses verandering in beginnen te brengen.

'Getuigen tegen UCI'

Armstrong zou na zijn dopingbekentenis bereid zijn te getuigen tegen de UCI, zo schrijft de New York Times. Volgens de krant wil de Texaan getuigen dat leidinggevenden binnen de Internationale Wielerunie op de hoogte waren van zijn dopinggebruik en dit mogelijk mee hebben ondersteund. (TV/KVDA)

Zoals verwacht, heeft Lance Armstrong tijdens het interview met Oprah Winfrey, dat maandagmiddag werd opgenomen in een hotel in Austin (Texas) bekend hebben dat hij doping gebruikt heeft, melden Amerikaanse media op gezag van anonieme aanwezigen. Hoe ver Armstrongs bekentenissen gingen en op welke manier hij ze aflgede, is niet bekend. De Amerikaanse pers meldde eerder al dat Armstrong vlak voor de opnames een aantal mensen uit het wielermilieu opgebeld heeft om zich te verontschuldigen over zijn dopingverleden. Ook het personeel van zijn stichting Livestrong, die zich bezighoudt met de strijd tegen kanker, zou excuses te horen gekregen hebben. Eerste bekentenis ooit Het negentig minuten lange interview wordt donderdagavond Amerikaanse tijd uitgezonden op Oprah's eigen televisiezender OWN. Amstrong heeft nooit eerder toegegeven dat hij tijdens zijn succesvolle wielercarrière doping gebruikt heeft. Armstrong moest vorig jaar zijn zeven Tourzeges inleveren nadat het Amerikaanse antidopingsagentschap USADA hem schuldig bevond aan het gebruik van verboden stimulerende middelen. Dat oordeel werd overgenomen door de Internationale Wielerunie (UCI). Vraag is hoeveel Armstrong zal bevestigen van wat USADA hem aanwrijft. Volgens speculatie vooraf zou hij tegengas geven tegen de beschuldiging dat hij de spilfiguur was in een nooit gezien dopingnetwerk en dat hij een onmens was die zijn ploegmaats dwong om doping te gebruiken. Blazoen oppoetsen VS-waarnemers schrijven dat Armstrong met het Oprah-interview begint aan een offensief om zijn geschonden blazoen op te poetsen. Het USADA-verdict kostte hem niet alleen zijn Tourzeges, maar ook miljoenen aan lopende sponsorcontracten. Onder ander sportmerk Nike liet hem vallen. Na zijn wielercarrière werd Armstrong een succesvolle triatleet. Als dopingzondaar mag hij niet meer deelnemen aan triatlons. Naar verluidt wil hij daar met bekentenissen en excuses verandering in beginnen te brengen.'Getuigen tegen UCI' Armstrong zou na zijn dopingbekentenis bereid zijn te getuigen tegen de UCI, zo schrijft de New York Times. Volgens de krant wil de Texaan getuigen dat leidinggevenden binnen de Internationale Wielerunie op de hoogte waren van zijn dopinggebruik en dit mogelijk mee hebben ondersteund. (TV/KVDA)