Het was al de tweede keer dat Armstrong verstek liet gaan bij USADA. De Amerikaanse dopingbestrijders hadden hem al eens uitstel gegeven, maar woensdag, de laatste dag dat hij schriftelijk kom bevestigen dat hij zou meewerken aan het onderzoek, liet hij USADA via zijn advocaat weten dat hij afwezig zou blijven, schrijft The New York Times.

Internationaal tribunaal

Volgens die advocaat, Tim Herman, wil Armstrong alleen meewerken met een internationaal sporttribunaal dat dopingproblemen in de hele wielersport aanpakt, aangezien dat vooral een Europese zaak is. Zo'n tribunaal bestaat vooralsnog echter niet.

"Wij blijven hoopvol dat er een internationale inspanning zal worden opgezet en we zullen alles doen om dat resultaat mogelijk te maken", stelde Herman in een statement. "Om meerdere redenen zal Lance ondertussen niet deelnemen aan de poging van USADA om selectief Amerikaanse zaken aan te spannen die alleen maar bepaalde individuen demoniseren, terwijl ze niets doen aan de 95 procent van de sport waar USADA geen jurisdictie over heeft."

"Op dit moment gaat ons onderzoek verder zonder hem", reageerde USADA-baas Travis Tytgart. Lance Armstrong bekende vorige maand voor de camera van televisiefiguur Oprah Winfrey dat hij doping gebruikt had voor alle zeven de Tour de France-overwinningen die hem nu zijn afgepakt.

Obstructie

Het dopingschandaal maakte onder ander een einde aan de succesvolle triatloncarrière die Armstrong de laatste jaren had opgebouwd. Hij verloor ook miljoenen euro's aan sponsorgelden.

Dat is overigens niet eens Armstrongs enige kopzorg. In de VS wordt er ook een rechtszaak tegen hem aangespannen omdat zijn team US Postal belastinggeld zou gebruikt hebben om de dopingactiviteiten van Armstrong en zijn ploegmaats te financieren. Armstrong riskeert ook vervolgd te worden voor obstructie van de rechtsgang en het intimideren van getuigen in het USADA-onderzoek.

Het was al de tweede keer dat Armstrong verstek liet gaan bij USADA. De Amerikaanse dopingbestrijders hadden hem al eens uitstel gegeven, maar woensdag, de laatste dag dat hij schriftelijk kom bevestigen dat hij zou meewerken aan het onderzoek, liet hij USADA via zijn advocaat weten dat hij afwezig zou blijven, schrijft The New York Times. Internationaal tribunaal Volgens die advocaat, Tim Herman, wil Armstrong alleen meewerken met een internationaal sporttribunaal dat dopingproblemen in de hele wielersport aanpakt, aangezien dat vooral een Europese zaak is. Zo'n tribunaal bestaat vooralsnog echter niet. "Wij blijven hoopvol dat er een internationale inspanning zal worden opgezet en we zullen alles doen om dat resultaat mogelijk te maken", stelde Herman in een statement. "Om meerdere redenen zal Lance ondertussen niet deelnemen aan de poging van USADA om selectief Amerikaanse zaken aan te spannen die alleen maar bepaalde individuen demoniseren, terwijl ze niets doen aan de 95 procent van de sport waar USADA geen jurisdictie over heeft." "Op dit moment gaat ons onderzoek verder zonder hem", reageerde USADA-baas Travis Tytgart. Lance Armstrong bekende vorige maand voor de camera van televisiefiguur Oprah Winfrey dat hij doping gebruikt had voor alle zeven de Tour de France-overwinningen die hem nu zijn afgepakt.Obstructie Het dopingschandaal maakte onder ander een einde aan de succesvolle triatloncarrière die Armstrong de laatste jaren had opgebouwd. Hij verloor ook miljoenen euro's aan sponsorgelden. Dat is overigens niet eens Armstrongs enige kopzorg. In de VS wordt er ook een rechtszaak tegen hem aangespannen omdat zijn team US Postal belastinggeld zou gebruikt hebben om de dopingactiviteiten van Armstrong en zijn ploegmaats te financieren. Armstrong riskeert ook vervolgd te worden voor obstructie van de rechtsgang en het intimideren van getuigen in het USADA-onderzoek.