Mark Cavendish (Dimension Data) heeft zaterdag de 14e etappe in de Ronde van Frankrijk (WorldTour) op zijn naam geschreven. Chris Froome (Sky) blijft leider.

De 208,5 kilometer lange rit tussen Montélimar en Villars-les-Dombes kende de verwachte massasprint als ontknoping. Daarin heerste de Brit Cavendish. De Noor Alexander Kristoff werd tweede, de Slowaak Peter Sagan vervolledigde het podium. Daarna volgden de Duitsers John Degenkolb, Marcel Kittel en André Greipel, die net vandaag zijn 34e verjaardag vierde.

Voor Cavendish is het al de vierde ritzege in deze Tour. Eerder sprintte hij naar de overwinning in de eerste, derde en zesde etappe.

Harde tegenwind

Door een harde tegenwind was de golvende 14e etappe gedoemd om uit te lopen op een massaspurt zonder veel voorgeschiedenis. Uit schrik voor een laat aankomstuur besliste Tourorganisatie ASO om de start in Montélimar met vijftien minuten te vervroegen, maar niet nadat er opnieuw een minuut stilte werd gehouden om de slachtoffers van de gebeurtenissen in Nice te herdenken.

De wind op kop inspireerde het peloton niet tot een wervelende start. Het zorgde er wel voor dat bolletjestrui Thomas De Gendt op één van de drie beklimmingen van vierde categorie van de dag een extra bergpuntje kon grijpen. Daardoor totaliseert hij nu negentig punten, dertien meer dan achtervolger Rafal Majka.

Na een uurtje koersen zette Jérémy Roy een vroege vlucht op. Hij kreeg het gezelschap van Alex Howes, Martin Elmiger en Cesare Benedetti.

De sprintersploegen Etixx-Quick Step, Dimension Data en Lotto-Soudal van topfavorieten Marcel Kittel, Mark Cavendish en André Greipel gunden het kopkwartet tijdens de tocht door de Rhônevallei een maximumvoorsprong van iets meer dan vier minuten.

Onderweg speelde het peloton twee renners kwijt: Mathias Frank (IAM) en Matti Breschel (Cannondale) gaven op. Frank was ziek, Breschel kwam ten val samen met Jens Debusschere, die wel zijn weg kon voortzetten.

In de finale hadden Elmiger en Roy nog wat energie in de benen zitten, ondanks de lange tocht tegen de wind in. Pas drie kilometer voor de finish in Villars-les-Dombes werden ze gegrepen door het peloton, geleid door Katusha in dienst van Alexander Kristoff.

Zij werden op hun beurt in de laatste twee kilometer voorbijgesneld door een trein van Etixx-Quick Step. Die werd even overvleugeld door de troepen van Lotto-Soudal, maar kon kopman Marcel Kittel uiteindelijk toch als eerste van het peloton afzetten op goed tweehonderd meter voor de streep.

In de tegenwind zag Kittel echter snel zijn Britse opponent Mark Cavendish voorbijsnellen. De Brit kon de opkomende Alexander Kristoff (tweede), Peter Sagan (derde vanuit verloren positie) en John Degenkolb (vierde) afhouden, goed voor zijn vierde zege in deze Tour. Kittel werd vijfde, André Greipel op zijn 34e verjaardag zesde.

Voor leider Chris Froome werd het een probleemloze dag. Voorin het algemene klassement veranderde er niets. Zondag staat de 15e etappe op het programma, een bergrit over 159 kilometer tussen Bourg-en-Bresse en Culoz. (Belga/SD)

De 208,5 kilometer lange rit tussen Montélimar en Villars-les-Dombes kende de verwachte massasprint als ontknoping. Daarin heerste de Brit Cavendish. De Noor Alexander Kristoff werd tweede, de Slowaak Peter Sagan vervolledigde het podium. Daarna volgden de Duitsers John Degenkolb, Marcel Kittel en André Greipel, die net vandaag zijn 34e verjaardag vierde. Voor Cavendish is het al de vierde ritzege in deze Tour. Eerder sprintte hij naar de overwinning in de eerste, derde en zesde etappe. Door een harde tegenwind was de golvende 14e etappe gedoemd om uit te lopen op een massaspurt zonder veel voorgeschiedenis. Uit schrik voor een laat aankomstuur besliste Tourorganisatie ASO om de start in Montélimar met vijftien minuten te vervroegen, maar niet nadat er opnieuw een minuut stilte werd gehouden om de slachtoffers van de gebeurtenissen in Nice te herdenken. De wind op kop inspireerde het peloton niet tot een wervelende start. Het zorgde er wel voor dat bolletjestrui Thomas De Gendt op één van de drie beklimmingen van vierde categorie van de dag een extra bergpuntje kon grijpen. Daardoor totaliseert hij nu negentig punten, dertien meer dan achtervolger Rafal Majka. Na een uurtje koersen zette Jérémy Roy een vroege vlucht op. Hij kreeg het gezelschap van Alex Howes, Martin Elmiger en Cesare Benedetti. De sprintersploegen Etixx-Quick Step, Dimension Data en Lotto-Soudal van topfavorieten Marcel Kittel, Mark Cavendish en André Greipel gunden het kopkwartet tijdens de tocht door de Rhônevallei een maximumvoorsprong van iets meer dan vier minuten. Onderweg speelde het peloton twee renners kwijt: Mathias Frank (IAM) en Matti Breschel (Cannondale) gaven op. Frank was ziek, Breschel kwam ten val samen met Jens Debusschere, die wel zijn weg kon voortzetten. In de finale hadden Elmiger en Roy nog wat energie in de benen zitten, ondanks de lange tocht tegen de wind in. Pas drie kilometer voor de finish in Villars-les-Dombes werden ze gegrepen door het peloton, geleid door Katusha in dienst van Alexander Kristoff. Zij werden op hun beurt in de laatste twee kilometer voorbijgesneld door een trein van Etixx-Quick Step. Die werd even overvleugeld door de troepen van Lotto-Soudal, maar kon kopman Marcel Kittel uiteindelijk toch als eerste van het peloton afzetten op goed tweehonderd meter voor de streep. In de tegenwind zag Kittel echter snel zijn Britse opponent Mark Cavendish voorbijsnellen. De Brit kon de opkomende Alexander Kristoff (tweede), Peter Sagan (derde vanuit verloren positie) en John Degenkolb (vierde) afhouden, goed voor zijn vierde zege in deze Tour. Kittel werd vijfde, André Greipel op zijn 34e verjaardag zesde. Voor leider Chris Froome werd het een probleemloze dag. Voorin het algemene klassement veranderde er niets. Zondag staat de 15e etappe op het programma, een bergrit over 159 kilometer tussen Bourg-en-Bresse en Culoz. (Belga/SD)