Eddy Merckx had een hechte band met Lance Armstrong. De definitieve val van de gewezen zevenvoudige tourwinnaar raakt hem diep.

"Ik ben er ziek van, voor mijn sport welteverstaan", zegt Merckx in Le Soir. "Ik heb Lance heel vaak ontmoet en nooit heeft hij het met mij gehad over doping, dokters of andere dingen. Dit was toch een donderslag bij heldere hemel."

"Ik ben ook boos op de renners die met de onderzoekers hebben gesproken. Het was veel beter geweest als ze op het moment dat het gebeurde hun mond hadden opengedaan. Achteraf is het te laat. Als een renner zich vragen stelt over verdachte praktijken, heeft hij de plicht dat te zeggen."

Hoewel de bewijslast tegen Armstrong verpletterend is, heeft de Amerikaan nog altijd medestanders. Zo laat Miguel Indurain verstaan nog steeds in The Boss te geloven. Hij hoopt ook dat de Amerikaan zijn levenslange schorsing en het verlies van zijn zeven tourzeges zal aanvechten.

"Tot vandaag geloof ik in zijn onschuld", zegt Indurain aan het Spaanse Radio Marca. "Hij heeft steeds alle controles met succes doorstaan. En alle processen die tegen hem zijn gevoerd, heeft hij gewonnen."

Indurain, die de Ronde van Frankrijk won tussen '91 en '95, toont weinig begrip voor de manier waarop het USADA en de UCI tot een veroordeling voor Armstrong kwamen. "Ik begrijp het niet goed. Het is vreemd dat alles enkel gebaseerd is op getuigenverklaringen. Er bestonden regels en vandaag lijkt het alsof die gewijzigd zijn."

De gewezen vedette van Banesto zegt nog verbaasd te zijn dat Armstrong de beslissing van de UCI lijkt te aanvaarden. "Hij is altijd een vechter geweest. Het verbaast me dat hij niet verder strijdt. Ik denk wel dat hij nog in beroep gaat en zal proberen te bewijzen dat hij al die jaren goed heeft gewerkt." (Belga/AFP/KVDA)

Eddy Merckx had een hechte band met Lance Armstrong. De definitieve val van de gewezen zevenvoudige tourwinnaar raakt hem diep. "Ik ben er ziek van, voor mijn sport welteverstaan", zegt Merckx in Le Soir. "Ik heb Lance heel vaak ontmoet en nooit heeft hij het met mij gehad over doping, dokters of andere dingen. Dit was toch een donderslag bij heldere hemel." "Ik ben ook boos op de renners die met de onderzoekers hebben gesproken. Het was veel beter geweest als ze op het moment dat het gebeurde hun mond hadden opengedaan. Achteraf is het te laat. Als een renner zich vragen stelt over verdachte praktijken, heeft hij de plicht dat te zeggen." Hoewel de bewijslast tegen Armstrong verpletterend is, heeft de Amerikaan nog altijd medestanders. Zo laat Miguel Indurain verstaan nog steeds in The Boss te geloven. Hij hoopt ook dat de Amerikaan zijn levenslange schorsing en het verlies van zijn zeven tourzeges zal aanvechten. "Tot vandaag geloof ik in zijn onschuld", zegt Indurain aan het Spaanse Radio Marca. "Hij heeft steeds alle controles met succes doorstaan. En alle processen die tegen hem zijn gevoerd, heeft hij gewonnen." Indurain, die de Ronde van Frankrijk won tussen '91 en '95, toont weinig begrip voor de manier waarop het USADA en de UCI tot een veroordeling voor Armstrong kwamen. "Ik begrijp het niet goed. Het is vreemd dat alles enkel gebaseerd is op getuigenverklaringen. Er bestonden regels en vandaag lijkt het alsof die gewijzigd zijn." De gewezen vedette van Banesto zegt nog verbaasd te zijn dat Armstrong de beslissing van de UCI lijkt te aanvaarden. "Hij is altijd een vechter geweest. Het verbaast me dat hij niet verder strijdt. Ik denk wel dat hij nog in beroep gaat en zal proberen te bewijzen dat hij al die jaren goed heeft gewerkt." (Belga/AFP/KVDA)