Museeuw over laatste zege in Parijs-Roubaix: ‘Ik wilde stoppen, tot die voorlaatste bocht’

© Belga

In Sport/Voetbalmagazine geeft Johan Museeuw voor het eerst toe dat hij in de laatste kilometers van Parijs-Roubaix 2002 vast van plan was om op de piste zijn fiets symbolisch aan de haak te hangen.

In Sport/Voetbalmagazine geeft Johan Museeuw voor het eerst toe dat hij in de laatste kilometers van Parijs-Roubaix 2002 vast van plan was om op de piste zijn fiets symbolisch aan de haak te hangen. “Tot die voorlaatste bocht…” S/VM maakte een reconstructie van de Helleklassieker 2002, een editie die de geschiedenis inging als een van de mooiste ooit. De internationale wielerwereld maakte er voor het eerst kennis met de toen pas 21-jarige Tom Boonen, die als debutant onverwacht een derde plaats behaalde.

De meeste aandacht ging echter naar Johan Museeuw die een heroïsche solo van meer dan veertig kilometer afrondde en voor de derde keer Parijs-Roubaix won.

Tien jaar later bekent de Leeuw voor het eerst dat hij na de passage op Carrefour de L’Arbre voortdurend aan stoppen dacht.

“‘Is dit nu hét moment?’ vroeg ik me constant af. Tot ik er zeker van was: bij het overschrijden van de finishlijn zou ik van mijn fiets stappen en die symbolisch aan de haak hangen. Wat ik gepland had voor de Ronde van Vlaanderen (Museeuw wilde toen stoppen met een vierde zege, maar eindigde als tweede achter Andrea Tafi, nvdr), moest nu op de piste in Roubaix gebeuren.”

Maar Het Perfecte Afscheid kwam er niet. “In de voorlaatste bocht maakte ik opeens een klik… Mijn onderbewustzijn haalde de bovenhand op mijn verstand: het gevoel om de koning van de wielersport te zijn kon ik niet missen. Ik was er nog niet klaar voor. Dus besloot ik in een fractie van een seconde om tien vingers in de lucht te steken, een voor elke wereldbekeroverwinning.”

Na de wedstrijd repte Museeuw met geen woord over zijn oorspronkelijk plan. “Het ideale moment was toch voorbij. Het had alleen maar de aandacht van mijn prestatie afgeleid. Al had ik in het licht van wat daarna nog volgde (de dopingaffaire, nvdr) in die laatste meters beter naar mijn verstand geluisterd. Helaas kan ik de tijd niet terugdraaien.” (JCR)

De hele reconstructie van Parijs-Roubaix 2002, met getuigenissen van alle hoofdrolspelers, is van de week te lezen in de Parijs-Roubaixspecial van Sport/Voetbalmagazine, met onder meer ook een interview met Frédéric Guesdon, die zondag voor de 17e keer – een record – aan de start staat in Compiègne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content