Na de Giro nu ook de Tour voor Chris Froome?

© belgaimage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Velen geven hem door de salbutamolzaak het nadeel van de twijfel, maar door het voordeel van het recht zal Chris Froome (allicht) zijn Girozege behouden én in de Tour voor een vierde opeenvolgende overwinning in een grote ronde kunnen gaan.

Mogen we de Girotriomf van Chris Froome in steen beitelen? Of in water? Velen vroegen het zich af toen de Brit in Rome de Trofeo Senza Fine omhoogstak. De Trofee Zonder Einde, symbolisch voor zijn aanslepende salbutamolzaak.

Toch mogen de stenen tafelen worden bovengehaald, want de kans is groot dat Froome zijn zege behoudt, zoals professor Arbeids- en Sportrecht Frank Hendrickx eerder in Sport/Voetbalmagazine al aangaf. Artikel 10.8 van de WADA-code mag dan wel stipuleren dat de resultaten van een renner voorafgaande aan zijn schorsing geschrapt worden, het bevat ook de clausule: ‘Tenzij fairness het tegenoverstelde gebiedt.’

En volgens Hendrickx zal die in dit geval allicht toegepast worden. ‘Je kan ervan uitgaan dat de zaak uiteindelijk bij het Internationaal Sporttribunaal TAS zal belanden. Als die Froome zóú schorsen – en dat is nog verre van zeker -, dan zal die opwerpen dat de éénmalige fout ( in alle urinestalen van de Brit in de Vuelta van 2017 werd één keer een te hoge salbutamolwaarde opgemeten, nvdr) te licht is om het schrappen van zijn resultaten ná die Vuelta te rechtvaardigen. Salbutamol is als ‘gespecifieerde substantie’ immers niet verboden, alleen als je een drempel overschrijdt.’

De Skyrenner probeert nu met zijn advocaten aan te tonen waarom hij die grenswaarde heeft overschreden en dat hem geen schuld treft. Intussen mag hij overal koersen, in afwachting van de uitspraak van het antidopingtribunaal van de UCI, voorgezeten door de Duitser Ullrich Haaswhat’s in a name

Dat kan nog een tijd duren: UCI-voorzitter David Lappartient hoopt op een beslissing voor de Tour, maar zijn meest optimistische inschatting is nu fiftyfifty. Zélfs als die uitspraak nog voor de Grand Départ valt, zal – afhankelijk van het verdict – allicht een van beide partijen (WADA/UCI of Froome) naar het TAS stappen om beroep aan te tekenen.

Dé vraag is wat Tourorganisator ASO zal doen. Die kan volgens een regel in zijn eigen reglement immers een renner uitsluiten als diens deelname ‘het imago van de Tour schaadt’. UCI-regel 2.2.010 bis bepaalt echter dat de UCI, na samenspraak met de organisator, het laatste woord heeft, een beslissing van de voorzitter van de Professional Cycling Council (Belgisch bondsvoorzitter Tom Van Damme) van de UCI. En die zal Froome dus niet tegenhouden. ‘Wij willen dit niet’, zei Lappartient tijdens de Giro – beducht voor zware schadeclaims van Froomes advocaten.

Zal Tourdirecteur Christian Prudhomme niettemin toch proberen om via de imagoregel de Brit de start te verbieden? Zeer klein is de kans echter dat dat lukt. ASO heeft dat in het verleden al geprobeerd, na de cocaïneplas van Tom Boonen in 2009. Het stapte zelfs naar de burgerlijke rechtbank, maar die verklaarde zich onbevoegd, waarna de Belg van de arbitragecommissie van het Franse olympische comité toch mocht starten. Zoals ook Alberto Contador in 2011 aan de Tour deelnam, hoewel er nog geen uitspraak was over zijn 0,0000005 clenbuterolplas.

Like it or not: Froome begint op 7 juli dus (allicht) aan de Tour, mét de Girozege op zak. Gebeiteld in steen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content