Tom Dumoulin reed op iets minder dan 13 km van de streep weg uit een kopgroep en hield in de gutsende regen stand op de slotklim, een 10,1 km lange col buiten categorie. Op weg naar de aankomststreep in het Andorrese skioord moesten de renners ook een col van tweede en drie cols van eerste categorie overwinnen.

De Portugees Rui Costa (Lampre-Merida) kwam op 38 seconden als tweede over de streep voor de Pool Rafal Majka (Tinkoff).

Thomas De Gendt maakte deel uit van de ruime vluchtersgroep die de etappe kleurde. De renner van Lotto-Soudal reed op de voorlaatste klim (Col de Beixalis) even alleen voorop maar werd al snel weer gegrepen en moest daarna de kopgroep laten gaan.

Chris Froome eindigde in een elitegroepje op 6:35 van Dumoulin. De Brit, die zaterdag in Bagnères-de-Luchon won, behoudt de gele leiderstrui.

Alberto Contador (Tinkoff) was de belangrijkste uitvaller van de dag. De Spaanse tweevoudige Tourwinnaar was ziek en kneep op 100 km van de aankomst de remmen dicht.

Morgen staat in Andorra de eerste rustdag van deze 103e Tour op het programma. Dinsdag wacht het peloton een etappe over 197 km van het Andorrese Escaldes-Engordany naar het Franse Revel. (Belga/KVDA)

Top 10 na de 9e etappe:

1. Chris Froome

2. Adam Yates op 16 seconden

3. Daniel Martin op 19"

4. Nairo Quintana op 23"

5. Joaquim Rodriguez op 37"

6. Romain Bardet op 44"

7. Bauke Mollema op 44"

8. Sergio Henao op 44"

9. Louis Meintjes op 55"

10. Alejandro Valverde op 1'01"

Alle uitslagen en klassementen.

Tom Dumoulin reed op iets minder dan 13 km van de streep weg uit een kopgroep en hield in de gutsende regen stand op de slotklim, een 10,1 km lange col buiten categorie. Op weg naar de aankomststreep in het Andorrese skioord moesten de renners ook een col van tweede en drie cols van eerste categorie overwinnen. De Portugees Rui Costa (Lampre-Merida) kwam op 38 seconden als tweede over de streep voor de Pool Rafal Majka (Tinkoff). Thomas De Gendt maakte deel uit van de ruime vluchtersgroep die de etappe kleurde. De renner van Lotto-Soudal reed op de voorlaatste klim (Col de Beixalis) even alleen voorop maar werd al snel weer gegrepen en moest daarna de kopgroep laten gaan. Chris Froome eindigde in een elitegroepje op 6:35 van Dumoulin. De Brit, die zaterdag in Bagnères-de-Luchon won, behoudt de gele leiderstrui. Alberto Contador (Tinkoff) was de belangrijkste uitvaller van de dag. De Spaanse tweevoudige Tourwinnaar was ziek en kneep op 100 km van de aankomst de remmen dicht. Morgen staat in Andorra de eerste rustdag van deze 103e Tour op het programma. Dinsdag wacht het peloton een etappe over 197 km van het Andorrese Escaldes-Engordany naar het Franse Revel. (Belga/KVDA)Top 10 na de 9e etappe:1. Chris Froome2. Adam Yates op 16 seconden3. Daniel Martin op 19"4. Nairo Quintana op 23"5. Joaquim Rodriguez op 37"6. Romain Bardet op 44"7. Bauke Mollema op 44"8. Sergio Henao op 44"9. Louis Meintjes op 55"10. Alejandro Valverde op 1'01"Alle uitslagen en klassementen.