Het begon in 2002 met de Ronde van Qatar. Daarna sprongen ook Oman (2010) en Dubai (2014) op de kar. En vanaf donderdag krijgt de Perzische Golf er een vierdaagse in Abu Dhabi bij. Net als zijn buren/rivalen dankt Abu Dhabi zijn rijkdom aan olie- en gaswinning. De voorraden zijn evenwel niet onuitputtelijk. Daarom is men nu al het olieloze tijdperk aan het voorbereiden door de economie te diversifiëren. De dollars worden geïnvesteerd, niet het minst in sport. Zo kocht de Abu Dhabi United Group eerder Manchester City op, sponsort het emiraat het Citroën rallyteam en lanceerde het ook al zijn eigen European PGA golftornooi en GP formule 1. Op het Yas Marina Circuit trouwens zullen de renners zondag bij kunstlicht de slotrit rijden.

Via het wielrennen wil Abu Dhabi zich als toeristische bestemming aan de wereld tonen. Om de vele slecht behandelde arbeidsmigranten uit het straatbeeld te houden werd de fiets jarenlang gebannen. Nu voert het emiraat met nieuw aangelegde fietspaden promotie voor fietsvakanties en zal de UCI er na afloop van de ronde in een glamourdecor een wielergala houden.

(Benedict Vanclooster)

Een filmpje dat het Yas Marina-circuit als fietstoer introduceert:

Het begon in 2002 met de Ronde van Qatar. Daarna sprongen ook Oman (2010) en Dubai (2014) op de kar. En vanaf donderdag krijgt de Perzische Golf er een vierdaagse in Abu Dhabi bij. Net als zijn buren/rivalen dankt Abu Dhabi zijn rijkdom aan olie- en gaswinning. De voorraden zijn evenwel niet onuitputtelijk. Daarom is men nu al het olieloze tijdperk aan het voorbereiden door de economie te diversifiëren. De dollars worden geïnvesteerd, niet het minst in sport. Zo kocht de Abu Dhabi United Group eerder Manchester City op, sponsort het emiraat het Citroën rallyteam en lanceerde het ook al zijn eigen European PGA golftornooi en GP formule 1. Op het Yas Marina Circuit trouwens zullen de renners zondag bij kunstlicht de slotrit rijden.Via het wielrennen wil Abu Dhabi zich als toeristische bestemming aan de wereld tonen. Om de vele slecht behandelde arbeidsmigranten uit het straatbeeld te houden werd de fiets jarenlang gebannen. Nu voert het emiraat met nieuw aangelegde fietspaden promotie voor fietsvakanties en zal de UCI er na afloop van de ronde in een glamourdecor een wielergala houden.(Benedict Vanclooster)Een filmpje dat het Yas Marina-circuit als fietstoer introduceert: