Oppermachtige Wiggins wint 19e etappe Tour de France en stelt eindzege vast

© AFP

De Brit Bradley Wiggins won de negentiende en voorlaatste etappe in de Tour de France en wint zonder ongelukken zo als eerste Brit in de geschiedenis de Tour.

De Brit Bradley Wiggins (Team Sky) heeft in de negentiende en voorlaatste etappe in de Tour de France zijn gele trui wat meer kleur gegeven. ‘Wiggo’ was veruit de beste in de individuele tijdrit over 53,5 km tussen Bonneval en Chartres en wint zonder ongelukken zo als eerste Brit in de geschiedenis de Tour.

De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Rabobank) had met 1u06:03 lange tijd de snelste chrono achter zijn naam staan. Die tijd bleef lang staan, tot Christopher Froome over de streep bolde. De nummer twee uit de stand liet 1u05:29 noteren. Wiggins zelf klokte af na 1u04:13, 1:16 sneller dan ploeggenoot Froome.

Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) werd 26e in 1u08:35, op 4:22 van Wiggins. VDB behield zo zijn vierde plaats in de stand, want hij moest minder dan twee minuten prijsgeven op de Amerikaan Tejay Van Garderen, zijn grote concurrent voor de vierde stek. Van Garderen werd zaterdag zevende, op 2:34 van Wiggins.

Beste Belg werd overigens Dries Devenyns, op de 22e plaats (+ 3:57). Maxime Montfort (+ 4;:06) eindigde als 24e. In de stand heeft Wiggins nu al 3:21 voorsprong op Froome. Vincenzo Nibali is derde op 6:19, Van den Broeck vierde op 10:15.

Zondag eindigt de 99e Tour met de traditionele slotrit naar Parijs. Het peloton moet tussen Rambouillet en de Champs-Elysées nog 120 km afhaspelen, verwacht wordt dan ook dat een koninklijke massaspurt de Tour
afsluit. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content