Zondag staat de 114de editie van Parijs-Roubaix op het programma. Dit jaar telt de Helleklassieker 275,5 km, waarvan 52,8 kilometer kasseistroken. Dat is 100 meter meer dan vorig jaar. In totaal zijn er 27 stroken die de renners moeten afwerken.

Ingekort of geschrapt?

Na 98,5 km wacht hen de eerste uitdaging in Troisvilles, een strook van 2,2 km die drie sterren kreeg, er momenteel bijzonder slecht bij ligt en mogelijk wordt ingekort of geschrapt indien dat zaterdagavond ook nog het geval is.

'Als we nu zouden moeten koersen, zou dat niet lukken', erkende koersdirecteur Thierry Gouvenou van ASO maandag bij de verkenning, 'maar we volgen het op de voet en nemen de beslissing zaterdag.'

Na Troisvilles gaat het verder over legendarische stroken zoals het Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre, het trio van vijfsterrenstroken en vele anderen richting de Vélodroom in Roubaix.

De favorieten

Fabian Cancellara werd tweede in de Ronde van Vlaanderen vorige week. De honger is groot bij de Zwitser die aan zijn afscheidstournee bezig is. Hij won al drie keer in Roubaix en wil graag die vierde overwinning. Samen met Peter Sagan mag hij als de topfavoriet beschouwd worden.

Sagan zou voor de dertiende zogenaamde dubbel kunnen zorgen: namelijk in één week de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam schrijven. De laatste renner die dat deed was Cancellara in 2013. De wereldkampioen geldt als topfavoriet, maar hij reed er wel nog nooit een spraakmakend resultaat met een zesde plek in 2014 als beste uitslag (2015: 23, 2011: 86 en in 2010 haalde hij de finish niet, red)

Lees ook: waarom Sagan eindelijk grote koersen wint

Belgen

De hoop op een Belgische zege, dat zou dan de 56ste zijn, ligt na het uitvallen van Greg Van Avermaet vooral bij Tom Boonen en Sep Vanmarcke die in de Ronde vorig week derde week werd en in de vorm van zijn leven steekt. 'Kasseien liggen me nog beter', zei hij donderdag na de verkenning, 'ik hoop dat ik zondag even goed kan koersen als in de Ronde en gespaard blijf van pech.'

Boonen werkt al maanden aan een comeback na zijn zware valpartij en schedelbreuk in oktober in Abu Dhabi. Voor de Ronde van Vlaanderen kwam hij nog te kort, maar zoals hij de voorbije weken al vaker liet uitschijnen zet hij alles op Roubaix en wil hij de enige recordhouder worden. Of hij daarin slaagt, weten we zondag. (Belga/KVDA)

Lees ook: reconstructie van Parijs-Roubaix 2002, toen Boonen als neoprof meteen derde werd. 'Een van de mooiste Helletochten ooit, waarin de Leeuw in de modder een laatste keer brulde en zijn welp een eerste maal klauwde'.

Zondag staat de 114de editie van Parijs-Roubaix op het programma. Dit jaar telt de Helleklassieker 275,5 km, waarvan 52,8 kilometer kasseistroken. Dat is 100 meter meer dan vorig jaar. In totaal zijn er 27 stroken die de renners moeten afwerken. Na 98,5 km wacht hen de eerste uitdaging in Troisvilles, een strook van 2,2 km die drie sterren kreeg, er momenteel bijzonder slecht bij ligt en mogelijk wordt ingekort of geschrapt indien dat zaterdagavond ook nog het geval is. 'Als we nu zouden moeten koersen, zou dat niet lukken', erkende koersdirecteur Thierry Gouvenou van ASO maandag bij de verkenning, 'maar we volgen het op de voet en nemen de beslissing zaterdag.' Na Troisvilles gaat het verder over legendarische stroken zoals het Bos van Wallers, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre, het trio van vijfsterrenstroken en vele anderen richting de Vélodroom in Roubaix. Fabian Cancellara werd tweede in de Ronde van Vlaanderen vorige week. De honger is groot bij de Zwitser die aan zijn afscheidstournee bezig is. Hij won al drie keer in Roubaix en wil graag die vierde overwinning. Samen met Peter Sagan mag hij als de topfavoriet beschouwd worden. Sagan zou voor de dertiende zogenaamde dubbel kunnen zorgen: namelijk in één week de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam schrijven. De laatste renner die dat deed was Cancellara in 2013. De wereldkampioen geldt als topfavoriet, maar hij reed er wel nog nooit een spraakmakend resultaat met een zesde plek in 2014 als beste uitslag (2015: 23, 2011: 86 en in 2010 haalde hij de finish niet, red) Lees ook: waarom Sagan eindelijk grote koersen wintDe hoop op een Belgische zege, dat zou dan de 56ste zijn, ligt na het uitvallen van Greg Van Avermaet vooral bij Tom Boonen en Sep Vanmarcke die in de Ronde vorig week derde week werd en in de vorm van zijn leven steekt. 'Kasseien liggen me nog beter', zei hij donderdag na de verkenning, 'ik hoop dat ik zondag even goed kan koersen als in de Ronde en gespaard blijf van pech.' Boonen werkt al maanden aan een comeback na zijn zware valpartij en schedelbreuk in oktober in Abu Dhabi. Voor de Ronde van Vlaanderen kwam hij nog te kort, maar zoals hij de voorbije weken al vaker liet uitschijnen zet hij alles op Roubaix en wil hij de enige recordhouder worden. Of hij daarin slaagt, weten we zondag. (Belga/KVDA)