Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) zal dit jaar geen zesde groene trui meebrengen uit de Ronde van Frankrijk. De tweevoudige Slovaakse wereldkampioen werd dinsdag na afloop van de vierde etappe uit de wedstrijd gezet nadat hij Mark Cavendish in de sprint met een elleboogbeweging ten val had gebracht.

Sagan ging zich na de sprint in Vittel meteen excuseren bij de Brit. "Het was niet zo bedoeld", sprak hij kort na afloop. De jury had er geen oren naar en zette hem uit de Tour de France. Zo gaf ze dinsdagavond mee in een mededeling.

"Ik had geen idee dat Mark achter me zat", zei Sagan in een korte reactie na afloop. "Hij kwam heel snel, rechts achter mij net toen ik naar het wiel van een andere renner wou springen. Van wie was het? Démare? Of neen, Kristoff denk ik. Het ging snel en ik kon niet meer naar links sturen. Zo kwam hij vlak bij mij en belandde hij in de nadar. Dat is heel jammer voor hem, het was niet zo bedoeld. Ik heb mijn excuses aangeboden bij hem na de koers."

In eerste instantie besliste de jury Sagan te deklasseren en hem punten af te pakken voor het klassement van de groene trui. Daarna kwam het nieuws dat Sagan werd uitgesloten. "Peter Sagan is in toepassing van het reglement uitgesloten uit de Tour van 2017", aldus juryvoorzitter Philippe Mariën.

Sagan had maandag de derde etappe gewonnen in Longwy en was de topfavoriet voor de groene trui.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) zal dit jaar geen zesde groene trui meebrengen uit de Ronde van Frankrijk. De tweevoudige Slovaakse wereldkampioen werd dinsdag na afloop van de vierde etappe uit de wedstrijd gezet nadat hij Mark Cavendish in de sprint met een elleboogbeweging ten val had gebracht. Sagan ging zich na de sprint in Vittel meteen excuseren bij de Brit. "Het was niet zo bedoeld", sprak hij kort na afloop. De jury had er geen oren naar en zette hem uit de Tour de France. Zo gaf ze dinsdagavond mee in een mededeling. "Ik had geen idee dat Mark achter me zat", zei Sagan in een korte reactie na afloop. "Hij kwam heel snel, rechts achter mij net toen ik naar het wiel van een andere renner wou springen. Van wie was het? Démare? Of neen, Kristoff denk ik. Het ging snel en ik kon niet meer naar links sturen. Zo kwam hij vlak bij mij en belandde hij in de nadar. Dat is heel jammer voor hem, het was niet zo bedoeld. Ik heb mijn excuses aangeboden bij hem na de koers." In eerste instantie besliste de jury Sagan te deklasseren en hem punten af te pakken voor het klassement van de groene trui. Daarna kwam het nieuws dat Sagan werd uitgesloten. "Peter Sagan is in toepassing van het reglement uitgesloten uit de Tour van 2017", aldus juryvoorzitter Philippe Mariën. Sagan had maandag de derde etappe gewonnen in Longwy en was de topfavoriet voor de groene trui.