Philippe Gilbert is de nieuwe wereldkampioen wielrennen op de weg. Hij haalde het solo in Valkenburg.

Gilbert versnelde op anderhalve kilometer van de finish tijdens de laatste beklimming van de Cauberg uit de voorwacht van het peloton.

Aan de streep telde de BMC-renner vier seconden voorsprong op de Noor Edvald Boasson Hagen. De Spanjaard Alejandro Valverde pakte brons op vijf seonden. Tom Boonen werd twaalfde.

Op een foutje na toen elf renners wegreden in de aanloop naar de tien rondjes over de Bemelerberg en de Cauberg, reed de Belgische ploeg een koers zoals we het nog niet dikwijls gezien hebben.

Nadat helpers zoals Dries Devenyns, Johan Vansummeren en Kevin De Weert hun werk gedaan hadden, schoof Gianni Meersman mee naar een kopgroep van twintig. Toen die met gevaarlijke kerels als Alberto Contador, Thomas Voeckler en Robert Gesink uitgebreid werd naar 29 man was Björn Leukemans bij de pinken. En toen de koers in de laatste twee ronden echt begon, hadden we met Tom Boonen, Philippe Gilbert, Jurgen Roelandts, Greg Van Avermaet en Björn Leukemans nog altijd een stevig blok.

Dat was nodig ook want de Spanjaarden en de Italianen waren numeriek ook nog sterk. Maar niemand was opgewassen tegen het blok van de Belgen en tegen Philippe Gilbert.

De 30-jarige Gilbert volgt op de erelijst Mark Cavendish op. Zeven jaar na Tom Boonen heeft België opnieuw een wereldkampioen bij de profs en heeft bondscoach Carlo Bomans eindelijk zijn eerste WK-medaille beet. (Belga/TE)

Philippe Gilbert is de nieuwe wereldkampioen wielrennen op de weg. Hij haalde het solo in Valkenburg. Gilbert versnelde op anderhalve kilometer van de finish tijdens de laatste beklimming van de Cauberg uit de voorwacht van het peloton. Aan de streep telde de BMC-renner vier seconden voorsprong op de Noor Edvald Boasson Hagen. De Spanjaard Alejandro Valverde pakte brons op vijf seonden. Tom Boonen werd twaalfde. Op een foutje na toen elf renners wegreden in de aanloop naar de tien rondjes over de Bemelerberg en de Cauberg, reed de Belgische ploeg een koers zoals we het nog niet dikwijls gezien hebben. Nadat helpers zoals Dries Devenyns, Johan Vansummeren en Kevin De Weert hun werk gedaan hadden, schoof Gianni Meersman mee naar een kopgroep van twintig. Toen die met gevaarlijke kerels als Alberto Contador, Thomas Voeckler en Robert Gesink uitgebreid werd naar 29 man was Björn Leukemans bij de pinken. En toen de koers in de laatste twee ronden echt begon, hadden we met Tom Boonen, Philippe Gilbert, Jurgen Roelandts, Greg Van Avermaet en Björn Leukemans nog altijd een stevig blok. Dat was nodig ook want de Spanjaarden en de Italianen waren numeriek ook nog sterk. Maar niemand was opgewassen tegen het blok van de Belgen en tegen Philippe Gilbert. De 30-jarige Gilbert volgt op de erelijst Mark Cavendish op. Zeven jaar na Tom Boonen heeft België opnieuw een wereldkampioen bij de profs en heeft bondscoach Carlo Bomans eindelijk zijn eerste WK-medaille beet. (Belga/TE)