Pierre Rolland heeft de 11e etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Jurgen Van den Broeck werd knap vierde en schuift op in het klassement. In een korte (148 km) maar loodzware Alpenrit, met twee beklimmingen buiten categorie (Madeleine en Croix-de-Fer) én aankomst bovenop La Toussuire (eerste categorie), was de Fransman van Europcar de enige overblijver van een groep van ruim twintig renners die al vroeg de vlucht nam.

Thibaut Pinot werd een kleine minuut na Rolland tweede, gevolgd door Christopher Froome, Van den Broeck, Vincenzo Nibali en Bradley Wiggins. Aftredend Tourwinnaar Cadel Evans arriveerde nog eens bijna anderhalve minuut later.

Wiggins zit steviger in het geel, doordat Evans door het ijs zakte. Zijn teamgenoot Froome wordt tweede in de stand, Nibali is derde, Evans vierde. Van den Broeck schuift op naar de vijfde plaats.

Opvallend tafereel op de slotklim: Froome die moest inhouden toen zijn kopman Wiggins niet bleek mee te kunnen. (Belga/KVDA)

Fase per fase18.02 uur - Rolland wint!

Rolland wint op La Toussuire de loodzware koninginnenrit in de Alpen. Na hem wordt op een kleine minuut Pinot tweede. Froome, Van den Broeck en Nibali maken de top vijf vol, Wiggins wordt zesde.

18.01 uur - nog 1 kilometer

Pierre Rolland komt in het zich van de vaste camera's. De jonge Fransman zorgt voor een twee op twee voor Europcar.

17.55 uur - nog 3 kilometer

Rolland is stilaan zegezeker. Nog drie kilometer heeft de Fransman van Europcar voor de boeg. Kiriyenka volgt al op bijna een minuut. Froome heeft het bevel gekregen om de benen stil te houden en wacht op Wiggins. Zij hebben het gezelschap van Van den Broeck, Pinot en Brajkovic. Evans moet al een minuut prijsgeven op Wiggins.

17.53 uur - nog 4 kilometer

Verrassende wending: Froome laat zijn kopman Wiggins achter!

17.51 uur - nog 4,5 kilometer

Froome loodst Wiggins naar het groepje-Van den Broeck.

17.49 uur - nog 5 kilometer

Na Voeckler lijkt Rolland voor een tweede ritzege op rij voor Europcar te gaan zorgen. Zijn eerste achtervolger Kiriyenka verliest terrein en moet nu al 22 seconden prijsgeven. Een beetje verderop laten Froome en Wiggins de Tourwinnaar van vorig jaar, Cadel Evans, achter.

17.45 uur - nog 6 kilometer

Rolland rijdt nog steeds alleen vooruit. Gaat de jonge Fransman alweer een zware bergrit winnen? Het groepje VDB-Nibali-Pinot-Brajkovic volgt op 1'55, Wiggins en Evans op 2'20".

17.42 uur - nog 8 kilometer

Froome en Wiggins halen Nibali terug, maar de Italiaan geeft niet op een glipt opnieuw weg. De twee Skymannen hebben enkel nog het gezelschap van Evans en Van Garderen. Van den Broeck, Pinot en Brajkovic hebben volgens de wedstrijdradio een dertigtal seconden, Nibali een twintigtal.

17.38 uur nog 10 kilometer

Nibali is de volgende die prikt, en hoe. De Italiaan neemt snel enkele meters. Voor hem rijden nog steeds Brajkovic, Pinot en Van den Broeck. De Sky-mannen laten zich niet van de wijs brengen. Vooraan gaat Rolland zijn kans. Zijn voorsprong op de groep-Wiggins bedraagt 2'31".

17.33 uur - nog 11 kilometer

Brajkovic valt aan en krijgt Pinot en Van den Broeck achter zich.

17.26 uur - nog 14 kilometer

Zit de winnaar van deze loodzware Alpenrit vooraan? Sörensen, die is teruggekeerd, Kiriyenka, Rolland en Kiserlovski hebben nog steeds een bonus van 3'05" op het groepje-Wiggins. Daar roert niemand zich.

17.21 uur - nog 16 kilometer

Sörensen kan een prik van Kiriyenka niet aan. In het favorietengroepje, op 3'30" van de vluchters, zit het werk van Rogers erop. De Australiër ruimt plaats voor zijn Skyploegmaat Richie Porte.

17.14 uur - nog 18 kilometer

Wiggins is met Froome, Porte en Rogers nog goed omringd. Wie van de klimmers probeert iets op deze slotklim? Cadel Evans wankelde al op de vorige klim. Van den Broeck kan een goede zaak doen, want Montfort en Menshov hebben de rol al gelost.

17.11 uur - nog 20 kilometer

Vier koplopers - Kiserlovski, Rolland, Kiriyenka en Sorensen - naderen de voet van de slotklim. De groep der favorieten volgt op 3'. Nog 18 kilometer klimmen aan gemiddeld 6,1 procent en we weten wie de koninginnenrit in de Alpen op zijn naam schrijft. Het is pas de tweede keer dat het Tourpeloton halt houdt in het skistation La Toussuire-Les Sybelles.

17.04 uur - nog 26 kilometer

Rolland gaat tegen de vlakte in de afdaling van de col du Mollard omdat hij te hard moet remmen voor Kiserlovski. De Fransman van Europcar kan gelukkig snel weer verder.

16.55 uur - nog 35 kilometer.

Rolland bedwingt als eerste de Col du Mollard (tweede categorie), gevolgd door Kiserlovski en Kiriyenka.

16.51 uur - nog 36 kilometer.

Kiriyenka is naar Rolland en Kiserlovski toe gereden. Hun bonus op het peloton bedraagt ruim drie minuten. Nog 1 kilometer tot de top van de Mollard. Daarna gaat het naar de voet van La Toussuire, de slotklim van deze zware Alpenrit.

16.42 uur - nog 39 kilometer

Een versnelling van Rolland, die vorig jaar ook een bergetappe op zijn naam schreef, volstaat om iedereen behalve Kiserlovski eraf te gooien. Enkel Velits en Sorensen kunnen de schade enigszins beperken. In het groepje-Wiggins houdt Jurgen Van den Broeck heel makkelijk stand.

Voor een paar renners gaat deze rit diepe wonden nalaten. Zo gaat Monfort enkele plaatsen verliezen en is ook van Mensjov geen spoor te bekennen. Op de vorige klim moesten ook Taaramae en Klöden de rol lossen.

16.38 uur - nog 41 kilometer

De kopgroep begint aan de beklimming van de Mollard. Van de resterende 40 kilometers, moeten er nog 24 geklommen worden.

16.32 uur - nog 46 kilometer

Kern, die bijna de hele beklimming de kopgroep op sleeptouw nam, wordt ingelopen door het groepje der favorieten. Veel tijd om even op adem te komen, krijgen de renners niet. De col du Mollard (tweede categorie) loert om de hoek. De top ligt op 35 kilometer van de finish.

Nog 55 kilometer

Kessiakoff klopt Rolland op de van de Croix-de-Fer en gaat met 5000 het maximum van de punten voor de bergprijs aan de haal. De groep met onder anderen geletruidrager Wiggins, Froome, Van Gardereren, Evans, Van den Broeck, Zubeldia en Brajkovic rijdt 2'05" later onder de vlag.

16.20 uur - nog 56 kilometer

Zubeldia komt weer aansluiten bij de groep-Wiggins, waarin Rogers nog steeds het tempo aangeeft. Het verschil met de kopgroep, waar Kern zich opzij heeft gezegd, zakt tot 2'.

16.15 uur - nog 58 kilometer

Evans en Van Garderen zijn weer ingelopen. De winnaar van vorig jaar bengelt meteen achteraan. De koplopers zijn op 3 kilometer van de top. De groep-Wiggins, waar ook Van den Broeck, Nibali, Brajkovic en Pinot nog deel van uitmaken, volgt op 2'27".

16.05 uur - nog 60 kilometer

Het Skyblok is niet onder de indruk en houdt Van Garderen en Evans zonder problemen in het vizier. De Amerikaan in de witte trui moest zich daarnet ook even inhouden voor zijn kopman. Nog vier kilometer tot de top van de Croix-de-Fer.

15.59 uur - nog 62 kilometer

De prik van BMC is fataal geweest voor onder anderen Zubeldia, Monfort, Klöden, Taaramae. Zoals het er nu naaruit ziet, kan Jurgen Van den Broeck dus een goede zaak doen in het klassement. Nibali is ook al zijn ploegmaats kwijt.

15.53 uur - nog 64 kilometer

BMC steekt het vuur aan: eerst glipt Tejay Van Garderen weg uit het peloton, en even later schiet zijn ploegmaat Cadel Evans hem achterna. In de groep-Wiggins wisselt Rogers aan de kop Knees af.

15.48 uur - nog 65 kilometer

Op 10 kilometer van de top van de Croix-de-Fer zijn ze nog met tien vooraan: Kern, Velits, Kessiakoff, Kiserlovski, Martin, Riblon, Kiriyenka, Ten Dam, Rolland en Horner. Het peloton blijft intussen terrein verliezen: 4'14"

15.41 uur - nog 68 kilometer

Er staat geen maat op Christoph Kern. Op 13 kilometer van de top van de Croix-de-Fer moeten ook Valverde, Weening en Leipheimer de kopgroep laten gaan. Voorlopig kunnen enkel Rolland, Horner, Sorensen, Velits, Ten Dam, Kiserlovski, Riblon, Trofimov, Martin, Kessiakoff en Kiriyenka nog mee. Het peloton volgt op bijna vier minuten. Jelle Vanendert klampt met moeite aan.

15.37 uur - nog 70 kilometer

Het tempo van Kern vooraan ligt duidelijk hoger dan dat van Knees, die het peloton leidt. De kopgroep rijdt nu 3'30" voor de groep van de gele trui uit.

15.30 uur - nog 72 kilometer

Vooraan smelt alles samen, maar stevig kopwerk van Christophe Kern eist zijn tol. Onder anderen Scarponi en Vinokourov kunnen niet volgen. Het peloton verliest een beetje terrein: 3'09".

Mark Renshaw is de vierde Rabobanker die uit de Tour stapt.

15.26 uur - nog 74 kilometer

Nog een twintigtal kilometer klimmen tot de top van de Croix-de-Fer. Team Sky van Wiggins bepaalt het tempo in het peloton, met de eerste slachtoffers tot gevolg. Onder anderen Boasson Hagen en Bak moeten lossen. De groep der favorieten volgt op 2'31" van de koplopers.

15.15 uur - nog 78 kilometer

Gesprint wordt er niet echt in Saint-Etienne-de-Cuines. Kessiakoff rijdt als eerste over de streep, gevolgd door Velits. De renners beginnen nu aan de tweede zware Alpenklassieker van de dag: de Col de la Croix-de-Fer.

De best geplaatste van de koplopers is Peter Velits, hij staat 29e in het algemeen klassement op meer dan 20 minuten van leider Bradley Wiggins.

15.10 uur - nog 82 kilometer

Vooraan zijn Velits en Kessiakoff bijgehaald door Rolland, Scarponi, Trofimov, Kiriyenka en Valverde. Vinokourov en Leipheimer volgen op een twintigtal seconden, de rest van de achtervolgers op 40 seconden. Het avontuur van Oss, Paolini en Sagan zit er al op.

15.03 uur - nog 86 kilometer

Tussen de groep achtervolgers en het peloton gaan nog drie renners hun kans: Daniel Oss, Peter Sagan en Luca Paolini. Zij volgen op 2'12" van Kessiakoff en Velits.

14.55 uur- nog 94 kilometer

De volgende beklimming op het programma is de Croix-de-Fer, ook al buiten categorie. De top ligt op 55 kilometer van de finish. Eerst is er nog een tussensprint in Saint-Etienne-de-Cuines op 78 kilometer van de streep.

Ook Lieuwe Westra, Rob Ruijgh en Gustav Larsson stappen af.

14.50 uur - nog 99 kilometer

Het peloton heeft net de eerste zware Alpencol, de col de la Madeleine (buiten categorie) achter de kiezen. Eerst boven kwam Velits, gevolgd door Kessiakof. Het duo rijdt zo'n halve minuut voor een groep van 26 renners uit. Dat zijn Kiserlovski, Vinokourov, Sorensen, Martin, Hoogerland, Riblon, Valverde, Scarponi, Kiriyenka, Ten Dam, Marzano, Molnard, Koren, Basso, Horner, Trofimov, Weening, Kadri, Malacarne, Kruijswijk, Feillu, Rolland, Kern, Leipheimer, Bouet en Izagirre. Het peloton volgt op circa 3 minuten.

Bauke Mollema (Rabobank) is intussen uit de Tour gestapt.

Pierre Rolland heeft de 11e etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Jurgen Van den Broeck werd knap vierde en schuift op in het klassement. In een korte (148 km) maar loodzware Alpenrit, met twee beklimmingen buiten categorie (Madeleine en Croix-de-Fer) én aankomst bovenop La Toussuire (eerste categorie), was de Fransman van Europcar de enige overblijver van een groep van ruim twintig renners die al vroeg de vlucht nam. Thibaut Pinot werd een kleine minuut na Rolland tweede, gevolgd door Christopher Froome, Van den Broeck, Vincenzo Nibali en Bradley Wiggins. Aftredend Tourwinnaar Cadel Evans arriveerde nog eens bijna anderhalve minuut later. Wiggins zit steviger in het geel, doordat Evans door het ijs zakte. Zijn teamgenoot Froome wordt tweede in de stand, Nibali is derde, Evans vierde. Van den Broeck schuift op naar de vijfde plaats. Opvallend tafereel op de slotklim: Froome die moest inhouden toen zijn kopman Wiggins niet bleek mee te kunnen. (Belga/KVDA)