Pogacar en Kopecky triomferen in Strade Bianche

© Belga Image

Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) heeft zaterdag op indrukwekkende wijze de zestiende editie van de Strade Bianche (WorldTour), over 184 kilometer met start en aankomst in Siena, op zijn naam geschreven. Eerder op won Belgisch kampioene Lotte Kopecky (Team SD Worx) de vrouweneditie.

Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) heeft zaterdag op indrukwekkende wijze de zestiende editie van de Strade Bianche (WorldTour), over 184 kilometer met start en aankomst in Siena, op zijn naam geschreven. De 23-jarige Sloveen reed op 50 kilometer van de aankomst solo weg van het peloton en werd niet meer bijgebeend. Hij haalde het met een voorsprong van 37 seconden op de Spaanse veteraan Alejandro Valverde (Movistar). De Deen Kasper Asgreen (Quick-Step Alpha Vinyl) werd derde, Tim Wellens (Lotto Soudal) werd als eerste Belg achtste.

De wedstrijd werd ontsierd door een spectaculaire val op iets minder dan 100 kilometer van de aankomst. Door een windstoot ging wereldkampioen Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) overkop. Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Victor Campenaerts (Lotto Soudal) en Michael Matthews (BikeExchange) waren de grootste slachtoffers van de val en moesten opgeven. Ook Pogacar viel, maar hij herstelde goed en plaatste op 50 km van de aankomst zijn aanval. Hij reed snel een voorsprong van een minuut bij elkaar en werd niet meer ingehaald. Achter hem toonde ouderdomsdeken Valverde, die volgende maand 42 wordt, zijn goede vorm. Hij reed naar een knappe tweede plaats.

Pogacar volgt op de erelijst de Nederlander Mathieu van der Poel op. Van der Poel ontbrak zaterdag, net als Wout van Aert, de winnaar van 2020. Van der Poel sukkelt nog steeds met de rug, Van Aert kiest er dit seizoen voor om Parijs-Nice te rijden.

Kopecky behaalt eerste klassieke zege ooit

Belgisch kampioene Lotte Kopecky (Team SD Worx) won eerder op de dag de vrouweneditie van de Strade Bianche. Het was de eerste klassieke zege ooit voor de 26-jarige Antwerpse, die het haalde voor de Nederlandse Annemiek van Vleuten en de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman.

In een wedstrijd over 136 kilometer, met dezelfde finale als de wedstrijd bij de mannen, vielen er onderweg heel veel schermutselingen te noteren. Lotte Kopecky liet zich 21 kilometer voor de finish voor het eerst nadrukkelijk zien, door weg te rijden uit een select peloton. Op de zevende gravelsector die nadien volgde, kon een vijftiental rensters de kloof met de Belgische kampioene dichten.

Op de laatste gravelstrook, die van Le Tolfe, trok topfavoriete Annemiek van Vleuten bergop flink door. De enige die aan het wiel van Van Vleuten kon blijven, was Kopecky, maar ondanks het afstopwerk van haar ploeggenotes sloten in de laatste kilometers richting Siena toch weer tien rensters aan. De kopgroep die zich zo vormde, trok gegroepeerd naar de steile slotklim richting de finish.

Op die slothelling plaatste Van Vleuten van bij de voet opnieuw een versnelling, maar Kopecky bleef tot de top kleven aan het wiel, wist zich in de laatste bochten voorbij de Nederlandse te manoeuvreren, en haalde het op de streep met gemak. Na podiumplaatsen in onder meer de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem boekt Kopecky op haar 26e zo haar eerste klassieke zege. Ze is ook de eerste leidster in de WorldTour voor vrouwen.

Partner Content