Twee ex-wereldkampioenen cyclocross wónnen wel de Ronde, maar niet in hetzelfde jaar: Adrie van der Poel in 1986, 10 jaar voor zijn eerste en enige wereldtitel in het veld. Daarnaast behaalde hij nog een derde plaats in de Ronde van 1988. De tweede is Roger De Vlaeminck die in 1975 wereldkampioen cyclocross werd en in 1977 de Ronde won (en daarnaast viermaal in de top tien eindigde).

In 1975, het jaar van zijn wereldtitel in het veld, plus ook een Belgische titel, won De Vlaeminck wél Parijs-Roubaix én Tirreno-Adriatico. En werd hij ook nog eens 4e in de Omloop Het Volk, 11e in de Ronde van Vlaanderen, 4e in de Scheldeprijs, 9e in de Waalse Pijl en 8e in Luik-Bastenaken-Luik.

De Oost-Vlaming was toen wel al 27 jaar. Niettemin een indrukwekkende serie, nadat hij naast het BK en het WK veldrijden die winter ook nog 11 andere crossen had gewonnen.

Ook broer Eric De Vlaeminck had ervoor al enkele keren het crossseizoen met het voorjaar op de weg gecombineerd. En niet zonder resultaat: een wereldtitel in het veld in 1969 met een 12e plaats in de Ronde van Vlaanderen, een 3e in Gent-Wevelgem en een 2e in de Waalse Pijl.

Een jaar later een nieuwe wereldtitel cyclocross, gevolgd door een 14e plaats in de Ronde van Vlaanderen, een 3e in de Waalse Pijl, een 4e in de Luik-Bastenaken-Luik en een 15e in de Amstel Gold Race. In 1971 breide Eric De Vlaeminck aan zijn WK-zege in het veld nog een 9e stek in Parijs-Roubaix.

Vóór De Vlaeminck had je ook nog Rolf Wolfshohl die in 1963 wereldkampioen cyclocross werd en daarna een 2e plaats veroverde in Milaan-Sanremo en een 11e stek in Parijs-Roubaix.

De enige die sinds 1975 nog een wereldtitel in het veld koppelde aan een vrij succesvol voorjaar op de weg, was Zdenek Stybar, in 2014. Maar ook hij was dan al 28 jaar - 5 jaar ouder dan Van Aert nu.

De Tsjech pikte in de eindejaarsperiode van 2013 enkele crossen mee : Heusden-Zolder (3e), Loenhout (5e), Bredene (1e), Diegem (4e) en Baal (2e), om op 2 februari 2014 wereldkampioen te worden in Hoogerheide, na een beklijvend duel met Sven Nys.

Op 11 februari reed Stybar zijn eerste wegkoers in Mallorca. Daarna volgden de Ronde van Oman (6e en 8e in rit), de Omloop Het Nieuwsblad (28e), Parijs-Nice (5e, 3e, 8e in een rit), Milaan-Sanremo (7e), E3 Harelbeke (19e), Gent-Wevelgem (20e), Ronde van Vlaanderen (18e) en zijn beste resultaat: 5e in Parijs-Roubaix.

Daarvoor zal Van Aert allicht nu al met beide handen tekenen, zowel zondag in Vlaanderen als volgende week op de piste in Roubaix. Zeker niet als de Hel voor het eerst sinds 2002 nog eens écht nat en modderig zou liggen. Van Aert kennende zal hij dan op nog meer hopen. Ook al zal hij het op voorhand nooit verkondigen, zo verstandig is hij óók.

Twee ex-wereldkampioenen cyclocross wónnen wel de Ronde, maar niet in hetzelfde jaar: Adrie van der Poel in 1986, 10 jaar voor zijn eerste en enige wereldtitel in het veld. Daarnaast behaalde hij nog een derde plaats in de Ronde van 1988. De tweede is Roger De Vlaeminck die in 1975 wereldkampioen cyclocross werd en in 1977 de Ronde won (en daarnaast viermaal in de top tien eindigde).In 1975, het jaar van zijn wereldtitel in het veld, plus ook een Belgische titel, won De Vlaeminck wél Parijs-Roubaix én Tirreno-Adriatico. En werd hij ook nog eens 4e in de Omloop Het Volk, 11e in de Ronde van Vlaanderen, 4e in de Scheldeprijs, 9e in de Waalse Pijl en 8e in Luik-Bastenaken-Luik.De Oost-Vlaming was toen wel al 27 jaar. Niettemin een indrukwekkende serie, nadat hij naast het BK en het WK veldrijden die winter ook nog 11 andere crossen had gewonnen.Ook broer Eric De Vlaeminck had ervoor al enkele keren het crossseizoen met het voorjaar op de weg gecombineerd. En niet zonder resultaat: een wereldtitel in het veld in 1969 met een 12e plaats in de Ronde van Vlaanderen, een 3e in Gent-Wevelgem en een 2e in de Waalse Pijl.Een jaar later een nieuwe wereldtitel cyclocross, gevolgd door een 14e plaats in de Ronde van Vlaanderen, een 3e in de Waalse Pijl, een 4e in de Luik-Bastenaken-Luik en een 15e in de Amstel Gold Race. In 1971 breide Eric De Vlaeminck aan zijn WK-zege in het veld nog een 9e stek in Parijs-Roubaix.Vóór De Vlaeminck had je ook nog Rolf Wolfshohl die in 1963 wereldkampioen cyclocross werd en daarna een 2e plaats veroverde in Milaan-Sanremo en een 11e stek in Parijs-Roubaix.De enige die sinds 1975 nog een wereldtitel in het veld koppelde aan een vrij succesvol voorjaar op de weg, was Zdenek Stybar, in 2014. Maar ook hij was dan al 28 jaar - 5 jaar ouder dan Van Aert nu.De Tsjech pikte in de eindejaarsperiode van 2013 enkele crossen mee : Heusden-Zolder (3e), Loenhout (5e), Bredene (1e), Diegem (4e) en Baal (2e), om op 2 februari 2014 wereldkampioen te worden in Hoogerheide, na een beklijvend duel met Sven Nys.Op 11 februari reed Stybar zijn eerste wegkoers in Mallorca. Daarna volgden de Ronde van Oman (6e en 8e in rit), de Omloop Het Nieuwsblad (28e), Parijs-Nice (5e, 3e, 8e in een rit), Milaan-Sanremo (7e), E3 Harelbeke (19e), Gent-Wevelgem (20e), Ronde van Vlaanderen (18e) en zijn beste resultaat: 5e in Parijs-Roubaix.Daarvoor zal Van Aert allicht nu al met beide handen tekenen, zowel zondag in Vlaanderen als volgende week op de piste in Roubaix. Zeker niet als de Hel voor het eerst sinds 2002 nog eens écht nat en modderig zou liggen. Van Aert kennende zal hij dan op nog meer hopen. Ook al zal hij het op voorhand nooit verkondigen, zo verstandig is hij óók.