De Rabobank verdwijnt na 17 jaar uit het wielerpeloton. De Nederlandse bank zet op 31 december een punt achter de sponsoring van wielerploegen, zowel bij de mannen als de vrouwen. De beslissing is een gevolg van het rapport van het Amerikaanse Antidopingagentschap (USADA) over dopinggebruik.

Doorstart

De Rabobank-profploeg zal volgend seizoen wel nog aan de start verschijnen in wielerwedstrijden, maar dan zonder de naam van de sponsor op het shirt. De ploeg wordt ondergebracht in een speciale stichting. Aan de juridische aspecten daarvan wordt momenteel gewerkt.

De bank wil ook wereldkampioene en olympisch kampioene op de weg Marianne Vos blijven steunen tot aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en blijft ook verbonden aan de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden.

'Verziekt en geen uitzicht op herstel'
Met de Rabobank verdwijnt een van de gevestigde namen in het profpeloton. Maar de bank heeft zich altijd gedistantieerd van dopinggebruik. Het rapport-Armstrong spreekt boekdelen, luidt het.

"Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken," luidt de uitleg van Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur van Rabobank.

"Wij hebben ook niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft."

Geschorst

Rabobank schorste gisteren nog Carlos Barredo, nadat de Internationale Wielerunie (UCI) een dopingprocedure tegen hem opstartte. Bij de Spanjaard werden er immers onregelmatigheden in het bloedpaspoort vastgesteld. Rabobank had hem al sinds de start van het vooronderzoek in juli op non-actief gezet.

Het USADA-rapport over de wantoestanden bij US Postal en het dopingnetwerk rond Lance Armstrong maakte ook bekend dat de Amerikaan Levi Leipheimer tijdens zijn periode bij Rabobank doping gebruikte. Volgens Leipheimer kocht hij de doping bij de toenmalige ploegdokter van Rabobank en was er nog een andere ploegmaat bij betrokken.

Ex-boegbeeld Michael Boogerd en voormalig teammanager Theo de Rooij verklaarden eerder al dat ze niets afweten van mogelijk dopinggebruik bij de WorldTour-formatie. (ANP/Belga/KVDA)

Reacties
Rabobank Cycling betreurt het afhaken van de naamsponsor. "We rijden al zeventien jaar vol trots met de naam Rabobank op het shirt en het doet ons pijn dat we het voortaan zonder die naam moeten doen. De wielersport mag Rabobank dankbaar zijn voor alle inspanningen die zij zich getroost heeft de afgelopen jaren om het Nederlandse wielrennen op de kaart te zetten". Rabobank Cycling Team is wel verheugd dat de Rabobank de wielerploegen de gelegenheid geeft verder te gaan in de wielersport.

Sportdirecteur Erik Dekker: "Het nieuws sloeg bij mij in als een bom. Ik kreeg een mailtje waarin werd gesteld dat Rabobank zich terugtrekt uit de wielersport. Net als de media wacht ik af of we meer nieuws krijgen."

Marc Wauters, momenteel sportdirecteur bij Lotto-Belisol, vertoefde negen jaar bij Rabobank als renner. "Het nieuws overvalt me totaal," zegt hij. "Dat juist deze sponsor ermee stopt, is een ramp. Het domino-effect van de zaak-Armstrong zal ik het maar noemen.''

Renner Lars Boom reageerde aangeslagen. "Dit is heel erg zonde. Het is al die tijd zo'n betrouwbare en goede sponsor geweest. Het is echt heel erg jammer dat zij ons nu verlaten."

Volgens Boom wordt de jonge generatie de dupe van het gedrag van de oude generatie. "De Rabobank weet ook dat we nu heel erg goed bezig zijn. Maar natuurlijk moet je het standpunt van de bank ook begrijpen. Maar wij zijn toch de dupe van iets waar wij niets mee te maken hebben."

Kopman Robert Gesink beaamt: "We waren de laatste jaren juist een andere weg ingeslagen. Ik denk dat ik de eerste man ben van de nieuwe generatie. Het is heel erg zuur dat wij nu de rekening moeten betalen voor wat er in het verleden is gebeurd".

De Rabobank verdwijnt na 17 jaar uit het wielerpeloton. De Nederlandse bank zet op 31 december een punt achter de sponsoring van wielerploegen, zowel bij de mannen als de vrouwen. De beslissing is een gevolg van het rapport van het Amerikaanse Antidopingagentschap (USADA) over dopinggebruik.Doorstart De Rabobank-profploeg zal volgend seizoen wel nog aan de start verschijnen in wielerwedstrijden, maar dan zonder de naam van de sponsor op het shirt. De ploeg wordt ondergebracht in een speciale stichting. Aan de juridische aspecten daarvan wordt momenteel gewerkt. De bank wil ook wereldkampioene en olympisch kampioene op de weg Marianne Vos blijven steunen tot aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en blijft ook verbonden aan de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden.'Verziekt en geen uitzicht op herstel' Met de Rabobank verdwijnt een van de gevestigde namen in het profpeloton. Maar de bank heeft zich altijd gedistantieerd van dopinggebruik. Het rapport-Armstrong spreekt boekdelen, luidt het. "Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale professionele wielerwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken," luidt de uitleg van Bert Bruggink, lid van de raad van bestuur van Rabobank. "Wij hebben ook niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren. Het is pijnlijk, niet alleen voor de Rabobank, maar vooral voor de liefhebbers en de sporters die geen blaam treft."Geschorst Rabobank schorste gisteren nog Carlos Barredo, nadat de Internationale Wielerunie (UCI) een dopingprocedure tegen hem opstartte. Bij de Spanjaard werden er immers onregelmatigheden in het bloedpaspoort vastgesteld. Rabobank had hem al sinds de start van het vooronderzoek in juli op non-actief gezet. Het USADA-rapport over de wantoestanden bij US Postal en het dopingnetwerk rond Lance Armstrong maakte ook bekend dat de Amerikaan Levi Leipheimer tijdens zijn periode bij Rabobank doping gebruikte. Volgens Leipheimer kocht hij de doping bij de toenmalige ploegdokter van Rabobank en was er nog een andere ploegmaat bij betrokken. Ex-boegbeeld Michael Boogerd en voormalig teammanager Theo de Rooij verklaarden eerder al dat ze niets afweten van mogelijk dopinggebruik bij de WorldTour-formatie. (ANP/Belga/KVDA)