Sky stopt na 2019 met sponsoring wielerploeg

© ImageGlobe

Team Sky slaat de wielerwereld met verstomming. Het Britse televisienetwerk heeft beslist dat 2019 haar laatste seizoen in de wielersport wordt.

‘Na tien seizoenen van ongekend succes nemen we afscheid’, klinkt het in een persbericht. Sky voegt eraan toe dat het team, indien een andere sponsor wordt gevonden, in 2020 wil verdergaan onder een andere naam.

De sterrenformatie van manager David Brailsford, met toprenners als Chris Froome en regerend Tourwinnaar Geraint Thomas in haar rangen, schreef sinds haar start in 2010 322 overwinningen op haar naam. Het won acht grote rondes, 52 andere rittenkoersen en 25 eendagswedstrijden.

Hoogtepunten in de geschiedenis van het team zijn uiteraard de Tourzeges van respectievelijk Bradley Wiggins (2012), Chris Froome (2013, 2015, 2016 en 2017) en Geraint Thomas (2018).

Sky verklaart de stopzetting van de sponsoring van de wielerploeg ‘als een nieuwe fase in de ontwikkeling van het bedrijf’. Samen met het management van het team zal Sky wel helpen bij de zoektocht naar een nieuwe sponsor.

‘Sky is in het wielrennen gestapt met als doel succes in het peloton over te brengen op de hele bevolking’, legde CEO Jeremy Darroch uit. ‘Na meer dan een decennium (Sky startte in 2008 al haar participatie in het wielrennen als partner van British Cycling, red.) kan ik niet trotser zijn met wat we allemaal bereikt hebben. Maar 2019 is het juiste moment om afscheid te nemen en een nieuw hoofdstuk te openen in onze geschiedenis. Ik wil graag een eerbetoon brengen aan Dave Brailsford en zijn enorm getalenteerde team. Hetgeen zij hebben bereikt, kon door velen niet eens gedroomd worden.’

Brailsford zelf reageert dankbaar. ‘De visie van Sky was een ‘clean’, winnend team te bouwen, met als basis Britse renners en een Britse staf. De knappe resultaten zijn het gevolg van talent, hard werken en doorzettingsvermogen. Dit was allemaal nooit mogelijk geweest zonder Sky. Zelf kijken we uit naar een vervolg van ons project, als de juiste partner zich aandient. Maar eerst focussen we nog op 2019. Er staat nog een uitdagend jaar aan te komen. Daarin gaan we er alles aan doen om met Team Sky opnieuw succesvol te zijn.’

Partner Content