"3'09''! Een tijd met veel betekenis! #passie!", tweette Sven Nys woensdag. Waarop zijn fietsenfabrikant Trek reageerde met een vraag: 'New record?'

Ja dus, want al twaalf jaar trekt de Kannibaal van Baal elke woensdag naar het bos van Lichtaart, voor een crosstraining met zijn coach Paul Van Den Bosch. Nys heeft er een omloop uitgestippeld waar hij zich af en toe eens test.

In 2003, het eerste jaar van zijn samenwerking met coach VDB, legde de Vlaams-Brabander het testrondje af in 3'36''. In 2010 klokte hij 3'18'', in 2012 kneep hij er, op zijn 36e, nog 5 seconden af: 3'13''. Een record dat drie jaar standhield, tot gisteren.

Eerder dit seizoen had Nys, zo zei hij op 21 oktober in een interview met Sport/Voetbalmagazine, het rondje in 3'20'' gereden. Maar, nuanceerde hij: "Ik heb toen niet à bloc doorgereden en de paadjes lagen er nog te zanderig en te traag bij. Ik kan wellicht nog sneller."

Geen grootspraak, want gisteren stopte Paul Van Den Bosch zijn chronometer dus op (exact) 3 minuten 9 seconden en 8 tienden, ruim drie seconden minder dan Nys' record van 2012 (3'13'').

Op zijn 39e nota bene, nadat hij afgelopen zomer voor de allereerste keer in een maximale sprinttest ook de kaap van 1400 watt had gerond - nog zo'n grens die de tweevoudig wereldkampioen lang had nagestreefd.

Versleten is de crosser uit Baal dus allerminst. Maar zoals zijn coach al meermaals verklaarde de afgelopen weken: of dat niveau zal volstaan om nog te winnen, hangt meer af van de tegenstand dan van de vorm van zijn poulain. En die concurrentie is met het snel ontbolsterde supertalent Wout Van Aert voorlopig te sterk.

Geen regen op Koppenberg

Nys had, zo vertelde hij in het interview met Sport/Voetbalmagazine, gehoopt op regen in de aanloop naar zíjn Koppenbergcross (nu zondag), de race die hij dolgraag voor een tiende keer zou winnen, nog meer dan het BK-record (tien zeges) van Roland Liboton verbeteren.

"Als die helling erbij ligt zoals het moet - modderig, waardoor je bergop en bergaf met fysiek en techniek het verschil kunt maken - drijft daar de échte veldrijder boven. Dóódjammer zou ik het vinden mocht het stof er, tijdens mijn laatste deelname op de Koppenberg, in het rond vliegen. Het zou het een pak minder heroïsch maken."

Niet toevallig dus dat Nys begin van de week volgende tweet de wereld instuurde: "Zomer in de week van de Koppenberg! Dat is een crosser zijn grootste nachtmerrie! Knop omdraaien en focus op een snelheidsrace!"

In Lichtaart heeft hij woensdag alvast getoond dat die knop is omgedraaid, en dat het met de snelheid en kracht meer dan goed zit.

Nu nog Wout Van Aert kloppen...

"3'09''! Een tijd met veel betekenis! #passie!", tweette Sven Nys woensdag. Waarop zijn fietsenfabrikant Trek reageerde met een vraag: 'New record?'Ja dus, want al twaalf jaar trekt de Kannibaal van Baal elke woensdag naar het bos van Lichtaart, voor een crosstraining met zijn coach Paul Van Den Bosch. Nys heeft er een omloop uitgestippeld waar hij zich af en toe eens test.In 2003, het eerste jaar van zijn samenwerking met coach VDB, legde de Vlaams-Brabander het testrondje af in 3'36''. In 2010 klokte hij 3'18'', in 2012 kneep hij er, op zijn 36e, nog 5 seconden af: 3'13''. Een record dat drie jaar standhield, tot gisteren.Eerder dit seizoen had Nys, zo zei hij op 21 oktober in een interview met Sport/Voetbalmagazine, het rondje in 3'20'' gereden. Maar, nuanceerde hij: "Ik heb toen niet à bloc doorgereden en de paadjes lagen er nog te zanderig en te traag bij. Ik kan wellicht nog sneller."Geen grootspraak, want gisteren stopte Paul Van Den Bosch zijn chronometer dus op (exact) 3 minuten 9 seconden en 8 tienden, ruim drie seconden minder dan Nys' record van 2012 (3'13'').Op zijn 39e nota bene, nadat hij afgelopen zomer voor de allereerste keer in een maximale sprinttest ook de kaap van 1400 watt had gerond - nog zo'n grens die de tweevoudig wereldkampioen lang had nagestreefd.Versleten is de crosser uit Baal dus allerminst. Maar zoals zijn coach al meermaals verklaarde de afgelopen weken: of dat niveau zal volstaan om nog te winnen, hangt meer af van de tegenstand dan van de vorm van zijn poulain. En die concurrentie is met het snel ontbolsterde supertalent Wout Van Aert voorlopig te sterk.Nys had, zo vertelde hij in het interview met Sport/Voetbalmagazine, gehoopt op regen in de aanloop naar zíjn Koppenbergcross (nu zondag), de race die hij dolgraag voor een tiende keer zou winnen, nog meer dan het BK-record (tien zeges) van Roland Liboton verbeteren."Als die helling erbij ligt zoals het moet - modderig, waardoor je bergop en bergaf met fysiek en techniek het verschil kunt maken - drijft daar de échte veldrijder boven. Dóódjammer zou ik het vinden mocht het stof er, tijdens mijn laatste deelname op de Koppenberg, in het rond vliegen. Het zou het een pak minder heroïsch maken."Niet toevallig dus dat Nys begin van de week volgende tweet de wereld instuurde: "Zomer in de week van de Koppenberg! Dat is een crosser zijn grootste nachtmerrie! Knop omdraaien en focus op een snelheidsrace!"In Lichtaart heeft hij woensdag alvast getoond dat die knop is omgedraaid, en dat het met de snelheid en kracht meer dan goed zit.Nu nog Wout Van Aert kloppen...