Geen mens die er lijkt aan te twijfelen: Wout Van Aert wordt zondag met groot overwicht Belgisch kampioen veldrijden. De modderige omloop van Erpe-Mere is het Belgisch toptalent op het lijf geschreven. Nu al wordt gezegd dat Van Aert in de toekomst alle records van de tabellen zal vegen. Van Aert beschikt over een zeldzame combinatie van een hoog uithoudingsvermogen en een grote explosiviteit en hij is begiftigd met een uitstekende techniek. Bovendien zou 90 procent van de crossers kraken onder zijn trainingsvolume. Het valt voor de concurrentie te hopen dat er niet veel rek meer zit op Van Aert. Dat hij nu, als 20-jarige en in zijn eerste profseizoen, zo domineert, zegt veel over het niveau van het huidige veldrijden.

Het noodgedwongen afscheid van Niels Albert en de zware terugval van Sven Nys hebben voor een grote leemte gezorgd. Naar de reden van de vormcrisis van de regerende Belgisch kampioen blijft het zoeken. In het begin van het seizoen fietste Nys de concurrentie nog gezwind op grote afstand, nu geraakt hij amper vooruit.

Een paar jaar geleden zei Sven Nys nog dat hij nooit vrede zou kunnen nemen met een rol van figurant. Hij kondigde toen aan te stoppen in februari 2014, ook als hij dan wereldkampioen zou worden. Nu levert hij achterhoedegevechten en spreekt hij zichzelf dus tegen. Voor het Belgisch kampioenschap van zondag acht hij zichzelf kansloos.

Sven Nys verdient veel respect voor zijn weergaloze carrière. Hij was door de jaren heen een toonbeeld van professionalisme. Nys leek perfect in balans met zichzelf. Na nederlagen zocht hij nooit naar uitvluchten. Ook nu niet, in deze voor hem donkere periode. De manier waarop hij afgelopen zondag zijn rampzalig optreden in Leuven meteen na de koers analyseerde was daar een teken van. Hij riep geen enkele verzachtende omstandigheid in. En zei dat hij gewoon slecht was.

Wat het zondag in Erpe-Mere wordt? Sommigen fluisteren al dat Sven Nys in Leuven verstoppertje speelde nadat zijn vorm in de crossen daarvoor (Diegem, Loenhout, Baal) een opwaartse tendens vertoonde. Maar kan iemand die in Leuven als twaalfde finisht verstoppertje spelen? Het lijkt te botsen met het temperament en de trots van Sven Nys.

Het valt te hopen dat Sven Nys de komende weken alsnog uit het dal kan klauteren. En dat hij ook weet wat de reden van zijn minder presteren is en hoe zwaar zijn scheiding daarin doorweegt. Dan kan hij met een gerust gemoed aan de voorbereiding beginnen van zijn laatste seizoen. En kan hij in februari 2016 in schoonheid afscheid nemen.

Geen mens die er lijkt aan te twijfelen: Wout Van Aert wordt zondag met groot overwicht Belgisch kampioen veldrijden. De modderige omloop van Erpe-Mere is het Belgisch toptalent op het lijf geschreven. Nu al wordt gezegd dat Van Aert in de toekomst alle records van de tabellen zal vegen. Van Aert beschikt over een zeldzame combinatie van een hoog uithoudingsvermogen en een grote explosiviteit en hij is begiftigd met een uitstekende techniek. Bovendien zou 90 procent van de crossers kraken onder zijn trainingsvolume. Het valt voor de concurrentie te hopen dat er niet veel rek meer zit op Van Aert. Dat hij nu, als 20-jarige en in zijn eerste profseizoen, zo domineert, zegt veel over het niveau van het huidige veldrijden.Het noodgedwongen afscheid van Niels Albert en de zware terugval van Sven Nys hebben voor een grote leemte gezorgd. Naar de reden van de vormcrisis van de regerende Belgisch kampioen blijft het zoeken. In het begin van het seizoen fietste Nys de concurrentie nog gezwind op grote afstand, nu geraakt hij amper vooruit.Een paar jaar geleden zei Sven Nys nog dat hij nooit vrede zou kunnen nemen met een rol van figurant. Hij kondigde toen aan te stoppen in februari 2014, ook als hij dan wereldkampioen zou worden. Nu levert hij achterhoedegevechten en spreekt hij zichzelf dus tegen. Voor het Belgisch kampioenschap van zondag acht hij zichzelf kansloos.Sven Nys verdient veel respect voor zijn weergaloze carrière. Hij was door de jaren heen een toonbeeld van professionalisme. Nys leek perfect in balans met zichzelf. Na nederlagen zocht hij nooit naar uitvluchten. Ook nu niet, in deze voor hem donkere periode. De manier waarop hij afgelopen zondag zijn rampzalig optreden in Leuven meteen na de koers analyseerde was daar een teken van. Hij riep geen enkele verzachtende omstandigheid in. En zei dat hij gewoon slecht was.Wat het zondag in Erpe-Mere wordt? Sommigen fluisteren al dat Sven Nys in Leuven verstoppertje speelde nadat zijn vorm in de crossen daarvoor (Diegem, Loenhout, Baal) een opwaartse tendens vertoonde. Maar kan iemand die in Leuven als twaalfde finisht verstoppertje spelen? Het lijkt te botsen met het temperament en de trots van Sven Nys.Het valt te hopen dat Sven Nys de komende weken alsnog uit het dal kan klauteren. En dat hij ook weet wat de reden van zijn minder presteren is en hoe zwaar zijn scheiding daarin doorweegt. Dan kan hij met een gerust gemoed aan de voorbereiding beginnen van zijn laatste seizoen. En kan hij in februari 2016 in schoonheid afscheid nemen.