Team Sky wil wielrennen hervormen

© ImageGlobe
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Veel hervormingsplannen voor het professionele wielrennen stierven in het verleden een stille dood, maar Team Sky waagt nu een nieuwe poging. Sport/Voetbalmagazine vernam uit goede bron dat de Britse ploeg van Tourwinnaar Chris Froome in alle stilte aan een businessmodel werkt dat de sport op sportief en commercieel vlak een nieuw elan moet geven.

Team Sky stelde het hervormingsplan de voorbije weken voor aan alle World Tourploegen, onder meer op een vergadering in Avignon, tijdens de tweede rustdag van de Tour. Aan elk team werd gevraagd of het wilde toetreden tot het project en om adviezen over de op tafel liggende denkpistes te formuleren. Die zullen de komende weken in een sportieve werkgroep met een aantal teammanagers concreet uitgewerkt worden. Hoeveel ploegen al hebben toegezegd is nog niet bekend.

World League

Het voorlopige plan bestaat uit een World League – de voorlopige werknaam – waaruit slecht presterende teams kunnen degraderen. Allicht wel pas na een aantal jaar, om geen onzekerheid op korte termijn te creëren.

Ook de huidige overbeladen WorldTourkalender, die 154 (soms overlappende) koersdagen telt, zou worden ingekrompen. Met als doel de beste renners, die nu 70 tot 100 dagen per jaar op hun fiets zitten, in alle/de meeste belangrijke races te laten aantreden. Van nieuwe wedstrijden is er (voorlopig) geen sprake.

Welke koersen geschrapt zouden worden, is nog onduidelijk, maar in het verleden werd al meermaals geopperd om de Giro en Vuelta op twee, in plaats van op drie weken, te brengen.

Aantrekkelijker

Het nieuwe project moet de sport aantrekkelijker maken voor het grote publiek en potentiële sponsors. Onder meer door het creëren van nieuwe commerciële activiteiten en door meer wielergerelateerde evenementen rond de wedstrijden te organiseren.

Het moet ook tot een grotere stabiliteit in de wielerwereld leiden, door meer zeggenschap aan de teams te geven en vooral door een herverdeling van de tv-gelden, waarvan de ploegen nu amper een graantje meepikken. Die grotere tv-inkomsten zouden volgens het huidige plan evenwaardig verdeeld worden volgens het aantal deelnemende ploegen (50 procent) en volgens hun resultaten (50 procent), al bestaat over die fiftyfiftysplitsing – zoals over de andere ideeën – nog geen consensus.

De rol van de Britse tv-maatschappij BSkyB, de eigenaar van Team Sky, is nog niet concreet besproken, maar eerder gaf het al aan geïnteresseerd te zijn om het wielrennen wereldwijd te broadcasten.

Bocht van 180 graden

Insiders benadrukken dat het een om een “positief hervormingsplan” gaat en dat het niet de bedoeling is om de sport een bocht van 180 graden te laten maken, of om de andere stakeholders in het wielrennen in het harnas te jagen. Team Sky wil naar verluidt eerst zo veel mogelijk teams op een lijn krijgen om daarna met een concreet project naar de Internationale Wielerunie (UCI)en de organisatoren, met name ASO (Tourorganisator), te stappen.

ASO heeft al jaren een onwrikbaar monopolie inzake inkomsten uit tv-rechten en was in het verleden nooit bereid om daar iets aan te wijzigen. De grote vraag is of dat met dit project wel zal gebeuren. “Als de almachtige ASO dreigt, trekken de meeste ploegen meteen hun staart in. Bang om niet meer te mogen deelnemen aan de Tour. Dat zal allicht nu niet anders zijn”, aldus een sceptische teammanager.

Het initiatief van Team Sky staat los van het World Series Cycling Project dat Zdenek Bakala en Bessel Kok, de geldschieters van Omega Pharma – Quick-Step, samen met de Londense firma Sporters Promoter Gifted, in december 2012 voorstelden. Dat moest een ‘Champions League van het wielrennen’, los van de UCI, worden, met 19 koersen (waaronder 10 nieuwe vierdaagse rittenwedstrijden op alle continenten) en met een prijzenpot van 26 miljoen euro. BSkyB/Team Sky overwoog aanvankelijk om daarin mee te stappen, maar wil nu dus een eigen, gematigder voorstel lanceren, zonder een breuk met de UCI te forceren.

Of dit, in tegenstelling tot de World Series Cycling en andere ambitieuze hervormingsplannen van onder meer Johan Bruyneel en Woestijnvisbaas Wouter Vandenhaute, wél concreet zal worden en op welke termijn (2015?, 2016?) valt echter nog af te wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content