Tom Boonen is de Flandrien 2012

© Belga

Tom Boonen is de winnaar van de Flandrien 2012. De 31-jarige renner van Omega Pharma-Quick.Step klopte in het referendum van het Nieuwsblad Philippe Gilbert en Thomas De Gendt.

Boonen won in 2012 onder meer de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Parijs-Brussel, Gent-Wevelgem en de E3 Prijs en werd Belgisch kampioen. Dat woog zwaarder door dan de wereldtitel van Gilbert, de derde plaats van De Gendt in de Giro, de wereldtitel veldrijden van Niels Albert en de vierde stek in de Tour van Jurgen Van Den Broeck. Albert werd vierde in het referendum, Van Den Broeck was vijfde.

Wiggins wint internationaal

Het is de derde keer dat Boonen de trofee krijgt, na 2004 en 2005. Op de erelijst is hij de opvolger van Gilbert, winnaar van de vorige drie edities.

De Britse tourwinnaar Bradley Wiggins werd tot Internationale Flandrien van 2012 verkozen. De prijs voor de beste wielrenster ging naar Liesbet De Vocht. Bij de jeugd werden Jasper Stuyven (beloften), Kevin Deltombe (junioren) en Enzo Wouters (nieuwelingen) gelauwerd.

Topmoment

De triomftocht van Boonen in Parijs-Roubaix werd door de lezers van Het Nieuwsblad tot topmoment van 2012 verkozen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content