Tony Martin heeft woensdag in Kopenhagen zijn eerste wereldtitel in het tijdrijden bij de elite veroverd.

De Duitser was over de twee nagenoeg vlakke ronden van elk 23,2 kilometer doorheen de Deense hoofdstad de snelste in 53:43.85. Bradley Wiggins was tweede op 1:15, viervoudig wereldkampioen Fabian Cancellara moest vrede nemen met het brons op 1:20.

De Belgen konden zich niet in de debatten mengen. Dominique Cornu finishte in 58:45.21 als 29e op 5:01, Thomas De Gendt werd met een chrono boven het uur (1u00:12.31) pas 50e, op meer dan 6 minuten van de winnaar.

Verrassende Dyachenko

De Kazach Alexandr Dyachenko verraste met een chrono van 57:03.61 en prijkte daarmee bovenaan tot de topfavorieten aan hun race tegen de klok begonnen. Ondanks een dreigende hemel konden ook zij op droge wegen rijden, en al bij het eerste tussenpunt was het duidelijk dat het goud naar Martin of Cancellara zou gaan.

De Duitser, de voorbije twee jaar al goed voor brons in de WK-tijdrit, startte verschroeiend en had bij zijn eerste doortocht aan de finish 18 seconden voorsprong op de titelverdediger. Martin smoorde in de tweede ronde alle spanning in de kiem en breidde zijn voorsprong verder uit. De 26-jarige Duitser, volgend jaar bij Omega Pharma-Quick.Step, bleef als enige onder de 54 minuten en zette zijn dichtste concurrenten op meer dan een minuut.

Cancellara verspeelde door een foutje in de slotkilometers nog het zilver aan Wiggins. (Belga/INM)

Tony Martin heeft woensdag in Kopenhagen zijn eerste wereldtitel in het tijdrijden bij de elite veroverd. De Duitser was over de twee nagenoeg vlakke ronden van elk 23,2 kilometer doorheen de Deense hoofdstad de snelste in 53:43.85. Bradley Wiggins was tweede op 1:15, viervoudig wereldkampioen Fabian Cancellara moest vrede nemen met het brons op 1:20. De Belgen konden zich niet in de debatten mengen. Dominique Cornu finishte in 58:45.21 als 29e op 5:01, Thomas De Gendt werd met een chrono boven het uur (1u00:12.31) pas 50e, op meer dan 6 minuten van de winnaar. Verrassende Dyachenko De Kazach Alexandr Dyachenko verraste met een chrono van 57:03.61 en prijkte daarmee bovenaan tot de topfavorieten aan hun race tegen de klok begonnen. Ondanks een dreigende hemel konden ook zij op droge wegen rijden, en al bij het eerste tussenpunt was het duidelijk dat het goud naar Martin of Cancellara zou gaan. De Duitser, de voorbije twee jaar al goed voor brons in de WK-tijdrit, startte verschroeiend en had bij zijn eerste doortocht aan de finish 18 seconden voorsprong op de titelverdediger. Martin smoorde in de tweede ronde alle spanning in de kiem en breidde zijn voorsprong verder uit. De 26-jarige Duitser, volgend jaar bij Omega Pharma-Quick.Step, bleef als enige onder de 54 minuten en zette zijn dichtste concurrenten op meer dan een minuut. Cancellara verspeelde door een foutje in de slotkilometers nog het zilver aan Wiggins. (Belga/INM)