Na 184 kilometer van Pau naar Bagnères-de-Luchon had de 31-jarige Chris Froome dertien seconden voor op de Ier Daniel Martin, die Joaquim Rodriguez om de tweede plaats achter zich liet. De Tourwinnaar van 2013 en 2015 sprong weg op de top van de Peyresourde en maakte het verschil in de afdaling. Jurgen Van den Broeck was met een 23e plaats op 1:41 beste Belg.

Podium

Froome is ook de nieuwe leider. Hij neemt het geel over van Greg Van Avermaet en heeft zestien seconden voor op zijn jonge landgenoot Adam Yates. Rodriguez is, eveneens op zestien seconden, derde. De Pool Rafal Majka nam de leiding in het bergklassement en reed zo Thomas De Gendt uit de bolletjestrui.

Voor het eerst in deze Tour mocht er na de etappe geen Belg het podium op.

Zes

Voor Froome is het de zesde ritzege in de Tour. In 2012 won hij één etappe, in 2013 drie en vorig jaar één.

Ook dit seizoen zit hij aan zes zeges. Eerder won hij een rit en het eindklassement in de Herald Sun Tour (2.1), een rit in de Ronde van Romandië (WT) en een rit en het eindklassement in het Critérium du Dauphiné (WT).

Aankomst bergop

Zondag volgt een tweede zware Pyreneeënrit, met een eerste aankomst bergop in het hooggebergte. De start is in Vielha val d'Aran, de aankomst is 184,5 kilometer verder op 1.940 kilometer hoogte in het Andorrese skidorp Arcalis getrokken. De slotklim van buiten categorie is 10,1 kilometer lang en 7,2 procent steil. Op weg naar de Arcalis krijgen de renners al een col van tweede en drie cols van eerste categorie te verteren. (Belga/KVDA)

Na 184 kilometer van Pau naar Bagnères-de-Luchon had de 31-jarige Chris Froome dertien seconden voor op de Ier Daniel Martin, die Joaquim Rodriguez om de tweede plaats achter zich liet. De Tourwinnaar van 2013 en 2015 sprong weg op de top van de Peyresourde en maakte het verschil in de afdaling. Jurgen Van den Broeck was met een 23e plaats op 1:41 beste Belg.Froome is ook de nieuwe leider. Hij neemt het geel over van Greg Van Avermaet en heeft zestien seconden voor op zijn jonge landgenoot Adam Yates. Rodriguez is, eveneens op zestien seconden, derde. De Pool Rafal Majka nam de leiding in het bergklassement en reed zo Thomas De Gendt uit de bolletjestrui. Voor het eerst in deze Tour mocht er na de etappe geen Belg het podium op.Voor Froome is het de zesde ritzege in de Tour. In 2012 won hij één etappe, in 2013 drie en vorig jaar één. Ook dit seizoen zit hij aan zes zeges. Eerder won hij een rit en het eindklassement in de Herald Sun Tour (2.1), een rit in de Ronde van Romandië (WT) en een rit en het eindklassement in het Critérium du Dauphiné (WT). Zondag volgt een tweede zware Pyreneeënrit, met een eerste aankomst bergop in het hooggebergte. De start is in Vielha val d'Aran, de aankomst is 184,5 kilometer verder op 1.940 kilometer hoogte in het Andorrese skidorp Arcalis getrokken. De slotklim van buiten categorie is 10,1 kilometer lang en 7,2 procent steil. Op weg naar de Arcalis krijgen de renners al een col van tweede en drie cols van eerste categorie te verteren. (Belga/KVDA)