In de gevreesde derde etappe krijgen de renners een mini Parijs-Roubaix voorgeschoteld, met liefst zeven kasseistroken.

Na de start in Wanze situeren de eerste drie kasseistroken zich nog in België: Ormeignies (km 128),Hollain (km 169) en Rongy (km 173) bij het verlaten van België.

Op Franse bodem volgen daarna nog Sars-et-Rosières (km 185,5), Tilloy-lez-Marchiennes (km 188,5), Wandignies-Hamage (km 195) en Haveluy (km 203). De finish ligt aan de poort van het Bos van Wallers in Arenberg-Porte du Hainaut. In totaal moeten de renners over 13,150 kilometer kasseien.

Er zijn nog 191 renners in koers. Onder meer de Amerikaan Christian Vande Velde (twee gebroken ribben na val in tweede rit) en de Nederlander Niki Terpstra (koorts) zijn niet meer gestart.

De Fransman Sylvain Chavanel (Quick Step) rijdt in de gele leiderstrui. Chavanel leidt ook in het puntenklassement, maar omdat hij al in het geel steekt, wordt de groene trui gedragen door de Italiaan Alessandro Petacchi.

In de gevreesde derde etappe krijgen de renners een mini Parijs-Roubaix voorgeschoteld, met liefst zeven kasseistroken. Na de start in Wanze situeren de eerste drie kasseistroken zich nog in België: Ormeignies (km 128),Hollain (km 169) en Rongy (km 173) bij het verlaten van België. Op Franse bodem volgen daarna nog Sars-et-Rosières (km 185,5), Tilloy-lez-Marchiennes (km 188,5), Wandignies-Hamage (km 195) en Haveluy (km 203). De finish ligt aan de poort van het Bos van Wallers in Arenberg-Porte du Hainaut. In totaal moeten de renners over 13,150 kilometer kasseien. Er zijn nog 191 renners in koers. Onder meer de Amerikaan Christian Vande Velde (twee gebroken ribben na val in tweede rit) en de Nederlander Niki Terpstra (koorts) zijn niet meer gestart. De Fransman Sylvain Chavanel (Quick Step) rijdt in de gele leiderstrui. Chavanel leidt ook in het puntenklassement, maar omdat hij al in het geel steekt, wordt de groene trui gedragen door de Italiaan Alessandro Petacchi.