Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) heeft zaterdag de veertiende etappe in de 98e Ronde van Frankrijk gewonnen.

In de derde en zwaarste Pyreneeënrit arriveerde de 26-jarige Limburger na 168,5 kilometer van Saint-Gaudens naar Plateau de Beille met een voorsprong van 21 seconden op de Spanjaard Samuel Sanchez. De Luxemburger Andy Schleck werd op 46 seconden derde.

Eerste profzegeHet is de eerste profzege voor Vanendert, die ook de bolletjestrui pakt. In het bergklassement heeft hij twee punten voor op Samuel Sanchez. Donderdag was Vanendert in de eerste Pyreneeënetappe al tweede geworden, na Sanchez. De 32-jarige Fransman Thomas Voeckler (Europcar) blijft geletruidrager. Hij heeft 1'49'' voor op de Luxemburger Frank Schleck en 2'06'' op de Australiër Cadel Evans. Kevin De weert is met een tiende plaats op 6'18'' de beste Belg.

Bolletjestrui

Pas als ik straks mijn ploegmaats en mijn ploegleiders zal zien, zal ik echt beseffen wat ik gerealiseerd heb", waren de eerste woorden van Jelle Vanendert na zijn zege in een bergetappe van de Tour. "Anderzijds moet ik toegeven dat ik hiermee toch enigszins rekening gehouden had." "Zo lang mogelijk aanklampen om punten voor de bolletjestrui te pakken, was mijn eerste betrachting. Toen we maar met twaalf meer overbleven, begon ik toch na te denken. De Schlecks hadden het al enkele keren geprobeerd en Contador had net als Evans altijd gevat gereageerd, maar voor de rest zag ik er niemand bovenuit steken. "Of ik nu voor de bolletjestrui moet gaan, ga ik vanavond rustig bekijken. Twee punten voorsprong op Sanchez is niet veel. Maar nu ik toch leider ben, moeten we natuurlijk bekijken hoe we het in de slotweek kunnen aanpakken. Het probleem is dat de meeste punten altijd aan de finish liggen en dat ze nog dubbel tellen ook." (Belga/INM)
Bekijk nogmaals de overwinning van onze landgenoot:

Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) heeft zaterdag de veertiende etappe in de 98e Ronde van Frankrijk gewonnen. In de derde en zwaarste Pyreneeënrit arriveerde de 26-jarige Limburger na 168,5 kilometer van Saint-Gaudens naar Plateau de Beille met een voorsprong van 21 seconden op de Spanjaard Samuel Sanchez. De Luxemburger Andy Schleck werd op 46 seconden derde. Eerste profzegeHet is de eerste profzege voor Vanendert, die ook de bolletjestrui pakt. In het bergklassement heeft hij twee punten voor op Samuel Sanchez. Donderdag was Vanendert in de eerste Pyreneeënetappe al tweede geworden, na Sanchez. De 32-jarige Fransman Thomas Voeckler (Europcar) blijft geletruidrager. Hij heeft 1'49'' voor op de Luxemburger Frank Schleck en 2'06'' op de Australiër Cadel Evans. Kevin De weert is met een tiende plaats op 6'18'' de beste Belg. Bolletjestrui Pas als ik straks mijn ploegmaats en mijn ploegleiders zal zien, zal ik echt beseffen wat ik gerealiseerd heb", waren de eerste woorden van Jelle Vanendert na zijn zege in een bergetappe van de Tour. "Anderzijds moet ik toegeven dat ik hiermee toch enigszins rekening gehouden had." "Zo lang mogelijk aanklampen om punten voor de bolletjestrui te pakken, was mijn eerste betrachting. Toen we maar met twaalf meer overbleven, begon ik toch na te denken. De Schlecks hadden het al enkele keren geprobeerd en Contador had net als Evans altijd gevat gereageerd, maar voor de rest zag ik er niemand bovenuit steken. "Of ik nu voor de bolletjestrui moet gaan, ga ik vanavond rustig bekijken. Twee punten voorsprong op Sanchez is niet veel. Maar nu ik toch leider ben, moeten we natuurlijk bekijken hoe we het in de slotweek kunnen aanpakken. Het probleem is dat de meeste punten altijd aan de finish liggen en dat ze nog dubbel tellen ook." (Belga/INM) Bekijk nogmaals de overwinning van onze landgenoot: