Thibaut Pinot (FDJ) heeft de achtste etappe in de 99e Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 157,5 kilometer van Belfort naar het Zwitserse Porrentruy finishte de 22-jarige Fransman met een voorsprong van 26 seconden op de Australiër Cadel Evans, die de Fransman Tony Gallopin en de Britse geletruidrager Bradley Wiggins in de sprint voor de tweede plaats achter zich liet.

Jurgen Van den Broeck spurtte naar de zesde plaats. Maxime Monfort werd op 1:25 vijftiende.

In de stand heeft de 32-jarige Wiggins (Sky) tien seconden voor op Evans en zestien op de Italiaan Vincenzo Nibali. Monfort is met een zevende paats op 2:08 beste Belg, net voor Van den Broeck, achtste op 2:11.

Geanimeerde rit
De rit over zeven hellingen kende een geanimeerd verloop. Na een waanzinnige start van Jens Voigt kwam Jeremy Roy aan de leiding, met achter hem aan een groep van twintig renners. Halverwege de etappe kreeg hij Fredrik Kessiakoff bij zich en toen ook Kevin De Weert en Steven Kruijswijk erbij gekomen waren, sloot de rest opnieuw aan. Voor Kessiakoff het sein om alleen te gaan. Pinot en Gallopin gingen achter de Zweed aan.

Op de Col de la Croix Liet Pinot Gallopin achter en ging hij over Kessiakoff solo naar de finish. Ploegleider Marc Madiot schreeuwde hem vooruit naar het mooiste succes uit zijn jonge loopbaan. (Belga/INM)

Thibaut Pinot (FDJ) heeft de achtste etappe in de 99e Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 157,5 kilometer van Belfort naar het Zwitserse Porrentruy finishte de 22-jarige Fransman met een voorsprong van 26 seconden op de Australiër Cadel Evans, die de Fransman Tony Gallopin en de Britse geletruidrager Bradley Wiggins in de sprint voor de tweede plaats achter zich liet. Jurgen Van den Broeck spurtte naar de zesde plaats. Maxime Monfort werd op 1:25 vijftiende. In de stand heeft de 32-jarige Wiggins (Sky) tien seconden voor op Evans en zestien op de Italiaan Vincenzo Nibali. Monfort is met een zevende paats op 2:08 beste Belg, net voor Van den Broeck, achtste op 2:11. Geanimeerde rit De rit over zeven hellingen kende een geanimeerd verloop. Na een waanzinnige start van Jens Voigt kwam Jeremy Roy aan de leiding, met achter hem aan een groep van twintig renners. Halverwege de etappe kreeg hij Fredrik Kessiakoff bij zich en toen ook Kevin De Weert en Steven Kruijswijk erbij gekomen waren, sloot de rest opnieuw aan. Voor Kessiakoff het sein om alleen te gaan. Pinot en Gallopin gingen achter de Zweed aan. Op de Col de la Croix Liet Pinot Gallopin achter en ging hij over Kessiakoff solo naar de finish. Ploegleider Marc Madiot schreeuwde hem vooruit naar het mooiste succes uit zijn jonge loopbaan. (Belga/INM)