Tour: wie van de Grote Vier?

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Liefst vier topkandidaten voor Tourwinst, dat is een eeuwigheid geleden. Het belooft dan ook de spannendste editie in jaren te worden. Waarom zal Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali of Nairo Quintana La Grande Boucle winnen? En waarom niet? Een analyse per favoriet.

Alberto Contador

Alberto Contador
Alberto Contador© Belga Image

Wel, omdat…

Hij tactisch de sterkste is, elke opportuniteit maximaal uitbuit en geen kans laat liggen om zijn tegenstanders te verrassen met een onverwachte aanval.

Hij op mentaal vlak zo goed als onbreekbaar is. Zelfs in schijnbaar verloren posities en penibele situaties blijft Contador terugvechten en vaak nog winnen. En blijft hij ook rustig, zoals in de Giro bij zijn inzinking op de Colle delle Finestre, waar de Spanjaard de schade aan de finish beperkte door niet te panikeren.

Hij het best de combinatie klimmen én afdalen combineert. Niet onbelangrijk, want een paar ritten zullen mogelijk bergaf gewonnen/verloren worden (die naar Gap, Pra Loup, Saint Jean de Maurienne). In tegenstelling tot Froome en Quintana zal hij (misschien) wel specialist Nibali kunnen volgen als die versnelt.

De uitdaging om Giro en Tour te winnen hem meer dan ooit motiveert. Bovendien móét hij, met de Giro op zak, niet per se winnen. De druk bij de drie anderen, die alles op de Tour zetten, is groter.

Hij frisser is dan hij te kennen geeft. In elk interview vertelt Contador over hoe zwaar de Giro wel was en over hoe lang het duurde eer zijn benen waren hersteld. In het verleden bleek al dat El Pistolero (bewust) flink kan overdrijven. Remember, na zijn val in de Tour vorig jaar, zijn zogenaamde niet-deelname aan de Vuelta, die hij uiteindelijk won.

Niet, omdat…

Hij al de Giro in de benen heeft. Die was inderdaad heel lastig en kostte Contador meer energie dan hij verwacht/gehoopt had. Bovendien toonde hij tekenen van verval in de laatste bergrit, en was hij tegen de beperkte concurrentie bergop niet zó superieur.

Hij al faalde in zijn vorige poging om de dubbel Giro/Tour te winnen. Toen hij bovendien vier jaar jonger was. Na winst in Italië werd Contador in de Tour van 2011 pas vijfde. Uitgeblust in de slotweek. En ook deze keer ligt het zwaartepunt in de laatste dagen met vier berggritten.

Hij het zwakste team heeft, waardoor Contador onder meer in de ploegentijdrit (een pak) tijd dreigt te verliezen. De knoken van Ivan Basso, Michael Rogers, Daniele Bennati, Matteo Tossato kraken immers steeds meer. Roman Kreuziger viel tegen in de Giro en ook rechterhand Rafal Majka laat al het hele jaar geen verpletterende indruk, al zou die heel specifiek gepiekt hebben naar de Tour (en dus misschien toch onverwacht goed kunnen zijn).

Chris Froome

Chris Froome en zijn vrouw
Chris Froome en zijn vrouw© Belga Image

Wel, omdat…

Hij in de Dauphiné bewees dat hij bergop (bijna) weer het niveau van de Tour 2012/2013 haalt. En toen was hij overduidelijk de sterkste. Let op het woord bijna, want Froome zei na de Dauphiné dat er nog iets bij kon omdat hij iets langzamer heeft opgebouwd richting de Tour, om frisser te zijn op het einde van de zware derde week. Indien geen psychologische oorlogsvoering, slecht nieuws voor de concurrentie, want op de aankomsten bergop (La Pierre Saint Martin, Plateau de Beille, La Toussuire, Alpe d’Huez) zal de Tour allicht beslist worden.

Hij met Geraint Thomas, Peter Kennaugh, Nicolas Roche, Leopold König, Woet Poels en Richie Porte weer over een indrukwekkende Skytrein beschikt. Vooral Porte kan, na zijn mislukte Giro, vanuit de schaduw opnieuw een cruciale rol spelen. In het voorjaar reed de Australiër beter dan ooit. Ook Thomas toonde in de Ronde van Zwitserland in de cols zijn hoogvorm.

Hij zelf benadrukt met veel minder druk aan de start te komen dan vorig jaar, toen hij titelverdediger was. Froome beweert dat hij mentaal sterker is geworden, en nog een extra motivatie gevonden heeft bij zijn zwangere echtgenote Michelle.

Niet, omdat…

Hij wegens zijn beperkte stuurvaardigheid de Pyreneeën niet eens zal halen, wegens een val in de allicht bijzonder hectische eerste Tourweek met klassiek getinte etappes (waaier, hellingen, kasseien…) Dat zal de van nature nerveuse Brit extra zenuwachtig maken, ook al heeft hij de steun van voorjaarscoureurs als Ian Stannard en Luke Rowe die hem elke meter zullen bijstaan.

Zijn grootste voordeel, als beste tijdrijder van de Grote Vier, amper zal kunnen uitspelen (gezien de amper 13,8 km tegen de klok in de openingstijdrit). Toen het Tourparcours in oktober bekend gemaakt werd, gaf Froome zelfs aanvankelijk te kennen niet te zullen deelnemen. Vreemd voor iemand die in 2013 ook in de cols hors catégorie was.

Hij tactisch niet de snuggerste is. Een renner die alleen kan koersen volgens een vooraf bepaald plan en vlug panikeert als het misloopt. Contador en Nibali, die wel out of the box kunnen denken, zullen daarvan proberen gebruik te maken, zelfs al in de eerste week.

Nairo Quintana

Tour: wie van de Grote Vier?
© Belga

Wel, omdat…

Het Colombiaanse lichtgewicht (56 kg), misschien nog meer dan Froome, bergop het snelst omhoog fladdert. In Tirreno-Adriatico was hij dit jaar op de Terminillo outstanding. En in de Tour van 2013 knalde Quintana op zijn 23e al Froome en co uit het wiel in de laatste bergrit naar Annecy-Semnoz. Daar, en in de Giro van vorig jaar, bewees de Zuid-Amerikaan dat hij een grote ronde zeer goed verteert. Met weinig koersdagen in de benen zal dat dit jaar allicht weer het geval zijn. En dat zal van pas komen in de zware bergritten in het slot van deze Tour.

Hij door de vele tegenslagen die hij in zijn jeugd heeft overwonnen mentaal heel sterk is, altijd kalm blijft en weinig stress heeft. Een ideale en noodzakelijke mix voor een klassementsrenner die de hoop van een hele natie torst.

Hij, zoals Froome met Porte, met Alejandro Valverde op een uitstekende bliksemafleider kan rekenen. Als die demarreert dan kunnen Contador en co het risico niet nemen om de Spanjaard te laten rijden. Quintana kan dan volgen en vervolgens zelf keihard toeslaan. Aan killersinstinct heeft de Colombiaan alvast geen gebrek.

Niet, omdat…

Hij, zoals Froome, de minste kans heeft om heelhuids de eerste week te overleven. Hetzij door opgave na een val, hetzij door al vele minuten te verliezen in waaiers of op de kasseien.

Hij niet de beste daler is, zoals bleek in de Route de Sud, waar Contador hem afschudde in de afzink van de Port de Balès. Of zoals in de Vuelta van vorig jaar, toen Quintana in de tijdrit in het decor belandde. Hij zou dus in bepaalde ritten bergaf kostbare tijd kunnen verliezen.

Hij de minste ervaring heeft in de Tour, die hij nog maar één keer reed. Toen de Colombiaan in 2009 naar Europa verhuisde, had Contador al drie grote rondes gewonnen… Hoe zal Quintana omgaan met de druk als hij het geel verovert? Blijft hij dan even goed bestand tegen de stress?

Valverde niet zo’n trouwe ploegmaat zal zijn. Quintana dreigt zelfs in een conflict met zijn ploegmaat verzeild te raken. De Spanjaard was in het voorjaar al superieur en mag van de ploegleiding, tot nader order, zijn eigen race rijden. Zal Valverde de loyale rechterhand blijven als hij na de eerste week in het geel staat? Of een paar minuten voorsprong telt op Quintana? Sommigen schuiven El Imbatido zelfs naar voren als dé dark horse onder de renners die niet Contador, Froome, Nibali of Quintana heten.

Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali (in het geel).
Vincenzo Nibali (in het geel).© AFP

Wel, omdat…

Hij allicht als beste uit de eerste Tourweek zal komen. Met name op de kasseien zal Nibali, zoals vorig jaar, zijn slag kunnen (moeten) slaan en tijd pakken op de concurrentie. Kan de Italiaan met een minuut of twee, drie voorsprong aan de Pyreneeën beginnen, dan wordt het moeilijk om hem uit het geel te rijden.

Hij met onder meer Scarponi, Fuglsang, Taaramäe en Westra over een heel goed team zal beschikken. Al in de Giro was Astana (verdacht) indrukwekkend, en dat was de B-ploeg. De verbazende Fabio Aru en Mikel Landa blijven wel thuis.

Hij met Contador tactisch de meest geslepene en de beste daler is die op elk moment durft aan te vallen. In de Dauphiné, richting Villard de Lans, zelfs op 110 kilometer van de finish.

Hij net zoals vorig jaar na een moeilijke winter net op tijd in topconditie is, zoals bleek op het Italiaans kampioenschap waar Nibali bergop zijn tegenstanders overklaste. Volgens de Haai van Messina een enorme mentale boost richting Tour, want pas zijn eerste zege sinds juli vorig jaar.

Niet, omdat…

Het voorbije decennium bijzonder moeilijk blijkt om twee jaar op rij de Tour te winnen. De laatste die daarin slaagde, was Contador, maar die werd zijn zege van 2010 afgenomen na de 0,00005-affaire. En wat er met de zeven opeenvolgende zeges van Armstrong gebeurde, weten we intussen ook.

Hij de minste klimmer van de Grote Vier is. In de Dauphiné verloor Nibali op de twee aankomsten bergop vele minuten. Al zou hij daar volgens sommigen geklommen hebben met de spaarknop ingedrukt.

Hij fysiek en mentaal heel veel energie moest steken om weer in topconditie te raken, na een zeer belastende winter met een pak verplichtingen (als Tourwinnaar) en een naar eigen zeggen aanslepende achillespeesblessure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content