Christopher Froome (Sky) heeft de zevende etappe in de 99e Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 199 kilometer van Tomblaine naar La Planche des Belles Filles was de 27-jarige Brit van Keniase origine op de slotklim sneller dan de Australiër Cadel Evans en dan zijn kopman Bradley Wiggins. Maxime Monfort finishte op 56 seconden nog net in de top tien.

Wiggins is de nieuwe leider. De 32-jarige in Gent geboren Brit neemt het geel over van de Zwitser Fabian Cancellara. Hij heeft nu tien seconden voor op Evans en zestien op de Italiaan Vincenzo Nibali. Ook in de stand is Monfort, met een zevende plaats op 1:09, beste Belg.

Toen de vroege vluchters Cyril Gautier, Christophe Riblon, Luis Leon Sanchez, Chris Sörensen, Dmitriy Fofonov, Martin Velits en Michael Albasini kort na het begin van de beklimming teruggepakt waren, ontspon zich op de onuitgegeven beklimming van La Planche des Belles Filles een boeiende strijd. Weliswaar zonder Jurgen Van den Broeck, die zich in de kant liet drummen, zijn ketting moest losmaken, nog terugkwam tot op tien meter van de kop van de koers maar daarna brak en in het spoor van ploegmaat Jelle Vanendert 22e werd op 1:52. In de stand is hij dertiende op 2:11.

Vooraan hadden de renners van Sky het heft in handen genomen. Eerst Edvald Boasson Hagen, daarna Michael Rogers en vervolgens Froome legden het tempo zo hoog dat uiteindelijk alleen Evans, Nibali en Rein Taaramae overbleven in het wiel van Froome en Wiggins. (Belga/INM)

Christopher Froome (Sky) heeft de zevende etappe in de 99e Ronde van Frankrijk gewonnen. Na 199 kilometer van Tomblaine naar La Planche des Belles Filles was de 27-jarige Brit van Keniase origine op de slotklim sneller dan de Australiër Cadel Evans en dan zijn kopman Bradley Wiggins. Maxime Monfort finishte op 56 seconden nog net in de top tien. Wiggins is de nieuwe leider. De 32-jarige in Gent geboren Brit neemt het geel over van de Zwitser Fabian Cancellara. Hij heeft nu tien seconden voor op Evans en zestien op de Italiaan Vincenzo Nibali. Ook in de stand is Monfort, met een zevende plaats op 1:09, beste Belg. Toen de vroege vluchters Cyril Gautier, Christophe Riblon, Luis Leon Sanchez, Chris Sörensen, Dmitriy Fofonov, Martin Velits en Michael Albasini kort na het begin van de beklimming teruggepakt waren, ontspon zich op de onuitgegeven beklimming van La Planche des Belles Filles een boeiende strijd. Weliswaar zonder Jurgen Van den Broeck, die zich in de kant liet drummen, zijn ketting moest losmaken, nog terugkwam tot op tien meter van de kop van de koers maar daarna brak en in het spoor van ploegmaat Jelle Vanendert 22e werd op 1:52. In de stand is hij dertiende op 2:11. Vooraan hadden de renners van Sky het heft in handen genomen. Eerst Edvald Boasson Hagen, daarna Michael Rogers en vervolgens Froome legden het tempo zo hoog dat uiteindelijk alleen Evans, Nibali en Rein Taaramae overbleven in het wiel van Froome en Wiggins. (Belga/INM)