Treedt Gilbert in voetsporen van Merckx en Camenzind?

© Belga

Gilbert kan in de Ronde van Lombardije een zeldzame prestatie leveren.

Met de Ronde van Lombardije wordt zaterdag de laatste klassieker van het wielerseizoen gereden. Een van de favorieten is drievoudig winnaar en kersvers wereldkampioen Philippe Gilbert. De 30-jarige Waal kan in de voetsporen van enkele illustere namen treden.

Amper twee regenboogtruidragers konden de laatste 25 jaar winnen in de Ronde van Lombardije: Paolo Bettini in 2006 en Oscar Camenzind in 1998, na zijn wereldtitel in… Valkenburg.

Vóór 1987 waren de wereldkampioenen wel succesvoller in de Giro di Lombardia, die toen nog ruim anderhalve maand later volgde, aangezien het WK eind augustus plaatsvond. In 1984 werd Claude Criquelion zevende, het jaar ervoor verloor Greg LeMond de spurt van Sean Kelly, en in 1982 sprintte Giuseppe Saronni sneller dan Pascal Jules.

Begin jaren zeventig waren er successen voor Felice Gimondi (winst in 1973, voor Roger De Vlaeminck) en natuurlijk voor Eddy Merckx (solowinst in 1971, tweede in 1974 na De Vlaeminck).

Vóór 1971 bracht de regenboogtrui in Lombardije ook weinig geluk, want alleen Alfredo Binda (1927) en Tom Simpson (1965) konden er als wereldkampioen de handen in de lucht steken. (JC/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content