UCI-baas Pat McQuaid: ‘Armstrong heeft voor niets of niemand respect’

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

In een exclusief gesprek met Het Belang van Limburg komt de Ier nog eens terug op de affaire en schuwt hij de harde taal niet.

UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft een annus horribilis achter de rug, met de zaak-Lance Armstrong en de nasleep ervan als dieptepunt. In een exclusief gesprek met Het Belang van Limburg komt hij nog eens terug op de zaak en schuwt hij de harde taal niet. De Internationale Wielerunie (UCI) kwam door de affaire zwaar onder vuur te liggen, onder meer omdat ze geld aanvaardde van Lance Armstrong. McQuaid beseft dat de link naar afkoping voor de hand ligt, maar de 63-jarige Ier verdedigt zich.

“Ik heb daar zelf niets mee te maken, want ik was toen geen voorzitter. Ten tweede is die zaak perfect transparant, alles staat op papier. Daar was controle op en iedereen wist ervan.”

Naïef

“Het enige wat men ons kan verwijten, is dat we te goedgelovig waren. Naïef zelfs,” aldus McQuaid. “Armstrong had kanker overwonnen. Dan ga je toch geen foute dingen doen, denk je. Hij was als renner 250 keer gecontroleerd en nooit was er wat aan de hand. Men vertrouwde Armstrong.”

Een onafhankelijke onderzoekscommissie zal de zaak uitspitten. “Zij zullen zeggen of er fouten zijn gemaakt. Naar hun conclusies zullen we luisteren, ik heb er alle vertrouwen in.”

Geen respect

McQuaid haalt nog eens persoonlijk uit naar Armstrong. “Hij is één vat arrogantie. Een topsporter moet arrogant en wat agressief zijn.”

“Er is egoïsme nodig, anders geraakt hij niet ver, maar er moet respect zijn. Dat respect heeft Armstrong niet. Voor niets of niemand. Hij keek neer op zijn collega’s.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content