De UCI sluit zich aan bij het Amerikaanse Antidopingagentschap (USADA). "Armstrong heeft geen plaats in het wielrennen," zei voorzitter Pat McQuaid op de persconferentie in het Zwitserse Genève.

In een meer dan 1.000 bladzijden tellend rapport dat onder andere getuigenissen van 26 mensen bevat, beschuldigt USADA Armstrong van georganiseerd dopinggebruik in de periode 1999-2005. Het schorste 'The Boss' zelf al in augustus levenslang en schrapte al zijn resultaten sinds 1998, waaronder zijn zeven Tourzeges.

'Wielrennen heeft nog toekomst'

De beslissing van de UCI om USADA te volgen ligt in de lijn van de verwachtingen. De wielerunie had ook de keuze om bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne verzet aan te tekenen tegen het USADA-rapport. Dat is echter zo vernietigend dat de UCI eigenlijk geen andere keuze had dan het USADA te volgen.

"We zijn vandaag bij een mijlpaal in het wielrennen aangekomen," aldus nog McQuaid. "Het USADA-rapport gaf ons een enorme klap, maar ik ben ervan overtuigd dat we vandaag een nieuwe start nemen. Supporters en sponsors mogen er zeker van zijn dat het wielrennen nog wel een toekomst heeft".

Erelijsten leeg?

Of de zeven afgenomen Tourzeges van Armstrong nu herverdeeld worden beslist de UCI vrijdag. McQuaid: "Het is aan de UCI om over dergelijke zaken te beslissen". Ook wordt dan beslist of Armstrong zijn in 2000 veroverde bronzen olympische medaille in het tijdrijden moet teruggeven.

Tourdirecteur Christian Prudhomme liet enkele weken geleden al weten voorstander te zijn om de zeven overwinningen van Armstrong niet toe te wijzen aan een andere renner en de erelijsten van 1999 tot en met 2005 dus leeg te laten.

Eddy Merckx
Zeker is alvast dat Eddy Merckx met vijf eindzeges opnieuw mederecordhouder wordt. 'De Kannibaal' deelt het record met de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, en de Spanjaard Miquel Indurain.

Merckx won de Tour tussen 1969 en 1972 en veroverde zijn laatste eindzege in 1974. In totaal won hij er 34 ritten, goed voor een record, en droeg hij 111 dagen de gele leiderstrui.

Ontkend

Armstrong zelf heeft altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Vorige vrijdag sprak hij op een gala in Austin, Texas voor het eerst sinds de publicatie van het voor hem vernietigende USADA-rapport. Hij sneed de dopingaffaire niet rechtstreeks aan, maar zei dat de voorbije weken voor hem 'moeilijk' zijn geweest.

De jongste weken is Armstrong tal van sponsors verloren. De Texaan stapte ook op als voorzitter van Livestrong, zijn organisatie die strijdt tegen kanker. (KVDA)

De UCI sluit zich aan bij het Amerikaanse Antidopingagentschap (USADA). "Armstrong heeft geen plaats in het wielrennen," zei voorzitter Pat McQuaid op de persconferentie in het Zwitserse Genève. In een meer dan 1.000 bladzijden tellend rapport dat onder andere getuigenissen van 26 mensen bevat, beschuldigt USADA Armstrong van georganiseerd dopinggebruik in de periode 1999-2005. Het schorste 'The Boss' zelf al in augustus levenslang en schrapte al zijn resultaten sinds 1998, waaronder zijn zeven Tourzeges.'Wielrennen heeft nog toekomst' De beslissing van de UCI om USADA te volgen ligt in de lijn van de verwachtingen. De wielerunie had ook de keuze om bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne verzet aan te tekenen tegen het USADA-rapport. Dat is echter zo vernietigend dat de UCI eigenlijk geen andere keuze had dan het USADA te volgen. "We zijn vandaag bij een mijlpaal in het wielrennen aangekomen," aldus nog McQuaid. "Het USADA-rapport gaf ons een enorme klap, maar ik ben ervan overtuigd dat we vandaag een nieuwe start nemen. Supporters en sponsors mogen er zeker van zijn dat het wielrennen nog wel een toekomst heeft". Erelijsten leeg? Of de zeven afgenomen Tourzeges van Armstrong nu herverdeeld worden beslist de UCI vrijdag. McQuaid: "Het is aan de UCI om over dergelijke zaken te beslissen". Ook wordt dan beslist of Armstrong zijn in 2000 veroverde bronzen olympische medaille in het tijdrijden moet teruggeven. Tourdirecteur Christian Prudhomme liet enkele weken geleden al weten voorstander te zijn om de zeven overwinningen van Armstrong niet toe te wijzen aan een andere renner en de erelijsten van 1999 tot en met 2005 dus leeg te laten. Eddy Merckx Zeker is alvast dat Eddy Merckx met vijf eindzeges opnieuw mederecordhouder wordt. 'De Kannibaal' deelt het record met de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, en de Spanjaard Miquel Indurain. Merckx won de Tour tussen 1969 en 1972 en veroverde zijn laatste eindzege in 1974. In totaal won hij er 34 ritten, goed voor een record, en droeg hij 111 dagen de gele leiderstrui. Ontkend Armstrong zelf heeft altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Vorige vrijdag sprak hij op een gala in Austin, Texas voor het eerst sinds de publicatie van het voor hem vernietigende USADA-rapport. Hij sneed de dopingaffaire niet rechtstreeks aan, maar zei dat de voorbije weken voor hem 'moeilijk' zijn geweest. De jongste weken is Armstrong tal van sponsors verloren. De Texaan stapte ook op als voorzitter van Livestrong, zijn organisatie die strijdt tegen kanker. (KVDA)