UCI vraagt tekst en uitleg: ‘Froome legde afwijkende dopingtest af in Vuelta’

© Belga

De Britse viervoudige Tourwinnaar Chris Froome (Sky) heeft op donderdag 7 september een afwijkende dopingtest afgelegd tijdens de Ronde van Spanje, die later ook door Froome gewonnen werd.

Dat heeft de Internationale Wielerunie (UCI) bekendgemaakt.

Astma

Chris Froome testte positief op Salbutamol, een geneesmiddel tegen astma dat hij al langer gebruikt en waarvoor geen therapeutische uitzondering (TUE) nodig is. In een dopingtest registreerde de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) echter ontoelaatbare waarden van meer dan 1.000ng/ml Salbutamol in het urinestaal van Froome.

De renner werd daar reeds op 20 september van op de hoogte gebracht. Het onderzoek van het B-staal bevestigde de positieve test.

Gezien de aard van het product in kwestie kreeg de 32-jarige renner geen voorlopige schorsing opgelegd en momenteel ontkent hij de feiten.

‘Eenmalig’

In een mededeling van zijn team legt Sky uit dat het om een eenmalige afwijkende controle van 2.000 nanogram per milliliter gaat en dus het dubbele van de toegestane waarde. In de overige twintig testen die Froome tijdens de Vuelta afgelegd heeft, werden er volgens Sky geen abnormale waarden geregistreerd.

‘Tijdens de laatste week van de Vuelta kreeg Chris af te rekenen met symptomen van acute astma’, klinkt het in de mededeling. ‘Op advies van de ploegarts werd vervolgens de dosis Salbutamol verhoogd, maar bleef het gebruik nog steeds binnen de toegestane waarden.

‘Deze afwijkende test betekent ook niet dat er regels werden overtreden. Het is een alarmsignaal waarbij er gekeken wordt naar wat de verhoogde waarde van Salbutamol heeft veroorzaakt en om te verzekeren dat er niet meer dan de toegestane waarde van het product werd geïnhaleerd. Verschillende factoren kunnen een invloed hebben op de concentratie aan Salbutamol in de urine, zoals de interactie tussen Salbutamol met voeding en andere geneesmiddelen, uitdroging en het tijdstip van het gebruik van het geneesmiddel voor de test.’

Bewust

Froome zegt zelf te willen meewerken aan het onderzoek. ‘Ik ben een leidersfiguur in deze sport en neem dat heel serieus op. De UCI doet er goed aan dopingtesten te analyseren en samen met het team, zal ik hen alle nodige informatie overhandigen. Het is algemeen geweten dat ik astma heb en ik weet exact wat de regels zijn. Ik gebruik een inhalator om de symptomen te bestrijden, maar blijf altijd binnen de toegestane waarden. Ik weet immers dat ik als drager van de leiderstrui dagelijks getest zal worden.

‘Mijn astma werd erger tijdens de Vuelta en in samenspraak met de dokter werd de dosis verhoogd. Daarbij gingen we echter heel voorzichtig te werk om ervoor te zorgen dat we de toegestane waarden niet zouden overschrijden.’

UCI vraagt tekst en uitleg: 'Froome legde afwijkende dopingtest af in Vuelta'
© Belga

Dubbel

Viervoudig Tourwinnaar Froome (2013, 2015, 2016, 2017) won dit jaar voor de eerste keer de Vuelta en zorgde zo voor een dubbel die sinds 1978 met Bernard Hinault niet meer gerealiseerd werd.

Hij kondigde meteen ook zijn deelname aan de Giro van volgend jaar aan, de enige grote ronde die nog ontbreekt op zijn palmares. Het hoofddoel van komend seizoen blijft echter de Ronde van Frankrijk. De laatste renner die in hetzelfde seizoen Tour en Giro kon winnen, was Marco Pantani in 1998.

Partner Content