Van Avermaet wint Tourrit, De Gendt tweede: geel en bollen voor Belgen

© AFP

Greg Van Avermaet heeft de eerste bergrit van deze Tour de France gewonnen en pakt de gele trui. Landgenoot Thomas De Gendt kreeg als tweede de bergtrui.

Greg Van Avermaet (BMC) heeft woensdag de vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk (WorldTour) op zijn naam geschreven.

Na 216 kilometer tussen Limoges en Le Lioran met onderweg zes cols kwam de 31-jarige Greg Van Avermaet solo over de meet, met 2 minuten en 34 seconden voorsprong op Thomas De Gendt (Lotto-Soudal).

Van Avermaet en De Gendt waren de laatste overblijvers van een vroege vlucht, maar op zeventien kilometer van de finish koos Van Avermaet het hazenpad. De Gendt moest passen en werd zo tweede, de derde plaats was voor Rafal Majka (Tinkoff). De Pool kwam op iets meer dan vijf minuten na Van Avermaet over de streep in Le Lioran.

Geel voor Van Avermaet

De zege levert Van Avermaet ook de gele trui op, de Slovaak Peter Sagan verloor onderweg immers heel wat tijd. Van Avermaet wordt zo de eerste Belgische geletruidrager in de Tour sinds Jan Bakelants in 2013.

In de stand heeft hij 5:11 voorsprong op de Fransman Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step). De derde plaats in de stand is voor de Spanjaard Alejandro Valverde.

Voor Thomas De Gendt zat er wel nog een mooie troostprijs in, vanaf donderdag mag hij de bergtrui dragen.

Voor Van Avermaet was het de derde keer dat hij een rit kon winnen in de Tour. Vorig jaar won hij met BMC de ploegentijdrit en schreef hij enkele dagen later ook de dertiende rit op zijn palmares. Eerder dit jaar was hij onder meer al de beste in de Omloop Het Nieuwsblad en in de zesde etappe van de Tirreno-Adriatico, waar hij ook het eindklassement won.

De uitslag (top tien) van de woensdag gereden vijfde etappe in de Ronde van Frankrijk (WorldTour), over 216 kilometer tussen Limoges en Le Lioran:

  1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) de 216.0km in 5u31:36 (gem. 39.083233km/u)
  2. Thomas De Gendt (Bel/LTS) op 02:34
  3. Rafal Majka (Pol/TNK) 05:04 4
  4. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 05:04
  5. Daniel Martin (Ier/EQS) 05:07
  6. Bartosz Huzarski (Pol/BOA) 05:07
  7. Julian Alaphilippe (Fra/EQS) 05:07
  8. Adam Yates (GBr/OBE) 05:07
  9. Chris Froome (GBr/SKY) 05:07
  10. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 05:07

Donderdag staat de zesde etappe in deze Tour op het programma, een rit over 190,5 kilometer met start in Arpajon-sur-Cère en aankomst in Montauban. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content