In deze rit zal het Tourpeloton voor de 53e keer de Portet d'Aspet beklimmen. De col die in het geheugen van elke wielerfan gegrift staat, wegens de dodelijke val van de betreurde Fabio Casartelli op 18 juli 1995.

De olympische kampioen van Barcelona 1992 liet er op 24-jarige leeftijd het leven in de afdaling, waar nog nu een monument staat en waar de Tourdirectie telkens halt houdt om eerbied te betuigen aan de Italiaan.

Zijn dood is een van de pijnlijkste herinneringen uit de carrière van Johan Museeuw, die naast Casartelli op het wegdek lag.

Bekijk het NOS-journaal van die avond, vanaf 30 seconden.In deze rit zal het Tourpeloton voor de 53e keer de Portet d'Aspet beklimmen. De col die in het geheugen van elke wielerfan gegrift staat, wegens de dodelijke val van de betreurde Fabio Casartelli op 18 juli 1995. De olympische kampioen van Barcelona 1992 liet er op 24-jarige leeftijd het leven in de afdaling, waar nog nu een monument staat en waar de Tourdirectie telkens halt houdt om eerbied te betuigen aan de Italiaan. Zijn dood is een van de pijnlijkste herinneringen uit de carrière van Johan Museeuw, die naast Casartelli op het wegdek lag. Bekijk het NOS-journaal van die avond, vanaf 30 seconden.