Opschudding in de laatste kilometers van de slotklim naar La Toussuire: Chris Froome valt aan, maar zijn kopman en geletruidrager Bradley Wiggins kan niet volgen. De helper mag echter niet doorgaan en krijgt het bevel van de ploegleiding om te wachten op zijn kopman.

De in Kenia geboren Brit, die gisteren duidelijk sterker was dan 'Wiggo' en intussen is opgerukt naar de tweede plaats in het klassement, is steeds een toonbeeld van loyauteit geweest, maar zijn aanval leek verdacht veel op machtsvertoon. Na de etappe waren tegenstrijdige geluiden te horen bij Sky.

Froome: "Teambelang gaat voor"

Froome bevestigde dat hij werd teruggefloten door ploegleider Sean Yates. "Ik wist dat Bradley achter me was. Maar ik wilde hem uiteraard niet meer onder druk zetten. Als hij volgde, was het voor mij geen probleem om door te gaan, maar dat was niet het geval."

"De teamorders zijn de eerste prioriteit, en dat is normaal", aldus Froome. "Ik ben er zeker van dat ik op een dag mijn kans zal krijgen. Nu kan ik het grotere plaatje zien. Ik zie ook dat mijn werk niet onopgemerkt blijft, en dat het een groter doel dient."

Wiggins: "Aanval was gepland" Volgens Wiggins was de aanval van Froome gepland. "Ik weet niet wie hem terugfloot. Ik had op dat moment geen oortje in. Ik was geconcentreerd op mijn inspanning. Ik wilde in een constant ritme blijven en geen versnellingen doen."

"We hadden 's morgens overlegd dat Froome zou aanvallen in de finale om Cadel Evans van de tweede plaats in het klassement te stoten. Dat kon natuurlijk enkel maar zolang ik bij Evans en Nibali bleef."

Yates: "Froome moest daar niet aanvallen"

Yates was na de rit formeel: "Froome had daar niet moeten aanvallen. Hij wou tijd winnen ten opzichte van Cadel, maar het was niet het plan om daar al aan te vallen."

Bekijk de beelden van de aanval van Froome:

Vrouwen ruziën op Twitter

De 'zaak' beroerde ook de gemoederen op Twitter. Na de race uitte Catherine Wiggins, de vrouw van de Tourfavoriet, in een tweet lof voor Skyhelpers Michael Rogers en Richie Porte. Froome vermeldde ze niet, waarop diens partner Michelle Cound terugtwitterde: 'Typisch', gevolgd door 'de ontgoocheling voorbij', alluderend op het feit dat Froome zijn kans niet mocht gaan, en nog even later 'als je trouw wilt, haal dan een Froome-hond... een kwaliteit die ik waardeer... maar waarvan misbruik wordt gemaakt door anderen.'

Renner David Millar kon zich niet bedwingen: 'Sky heeft een WAG OORLOG op Twitter', zo mengde hij zich in het gekibbel. (KVDA)

Opschudding in de laatste kilometers van de slotklim naar La Toussuire: Chris Froome valt aan, maar zijn kopman en geletruidrager Bradley Wiggins kan niet volgen. De helper mag echter niet doorgaan en krijgt het bevel van de ploegleiding om te wachten op zijn kopman. De in Kenia geboren Brit, die gisteren duidelijk sterker was dan 'Wiggo' en intussen is opgerukt naar de tweede plaats in het klassement, is steeds een toonbeeld van loyauteit geweest, maar zijn aanval leek verdacht veel op machtsvertoon. Na de etappe waren tegenstrijdige geluiden te horen bij Sky. Froome: "Teambelang gaat voor" Froome bevestigde dat hij werd teruggefloten door ploegleider Sean Yates. "Ik wist dat Bradley achter me was. Maar ik wilde hem uiteraard niet meer onder druk zetten. Als hij volgde, was het voor mij geen probleem om door te gaan, maar dat was niet het geval." "De teamorders zijn de eerste prioriteit, en dat is normaal", aldus Froome. "Ik ben er zeker van dat ik op een dag mijn kans zal krijgen. Nu kan ik het grotere plaatje zien. Ik zie ook dat mijn werk niet onopgemerkt blijft, en dat het een groter doel dient." Wiggins: "Aanval was gepland" Volgens Wiggins was de aanval van Froome gepland. "Ik weet niet wie hem terugfloot. Ik had op dat moment geen oortje in. Ik was geconcentreerd op mijn inspanning. Ik wilde in een constant ritme blijven en geen versnellingen doen." "We hadden 's morgens overlegd dat Froome zou aanvallen in de finale om Cadel Evans van de tweede plaats in het klassement te stoten. Dat kon natuurlijk enkel maar zolang ik bij Evans en Nibali bleef." Yates: "Froome moest daar niet aanvallen" Yates was na de rit formeel: "Froome had daar niet moeten aanvallen. Hij wou tijd winnen ten opzichte van Cadel, maar het was niet het plan om daar al aan te vallen." Bekijk de beelden van de aanval van Froome: Vrouwen ruziën op Twitter De 'zaak' beroerde ook de gemoederen op Twitter. Na de race uitte Catherine Wiggins, de vrouw van de Tourfavoriet, in een tweet lof voor Skyhelpers Michael Rogers en Richie Porte. Froome vermeldde ze niet, waarop diens partner Michelle Cound terugtwitterde: 'Typisch', gevolgd door 'de ontgoocheling voorbij', alluderend op het feit dat Froome zijn kans niet mocht gaan, en nog even later 'als je trouw wilt, haal dan een Froome-hond... een kwaliteit die ik waardeer... maar waarvan misbruik wordt gemaakt door anderen.' Renner David Millar kon zich niet bedwingen: 'Sky heeft een WAG OORLOG op Twitter', zo mengde hij zich in het gekibbel. (KVDA)