'Phil' was in een rit over 164,2 km van Maella naar Tarragona de snelste in de spurt en pakte zo zijn allereerste zege in zijn regenboogtrui.

Gilbert had zijn eindspurt uitstekend uitgeteld en ging in de slotmeters nog over de Noor Edvald Boasson Hagen, die vroeg op kop was gekomen. De derde plaats was voor de Argentijn Maximiliano Richeze, de Italiaan Luca Paolini werd vierde, Gianni Meersman vijfde.

Philippe Gilbert: 'Heel blij met eerste zege van het seizoen'

Voor 'Phil' was het ook zijn eerste zege na die van 23 september 2012 op het WK in het Nederlandse Valkenburg. 'Het was inderdaad al een heel moeilijk jaar', bevestigde Gilbert na afloop. 'Ik ben echt blij met mijn eerste zege van het seizoen. Ik wil ook graag iedereen bedanken voor het vertrouwen, niet alleen mijn ploeg maar ook mijn familie en vrienden'.

Gilbert was deze Vuelta eerder al dichtbij de ritzege, maar in de zevende etappe moest hij net de duimen leggen voor de Tsjech Zdenek Stybar. 'De finish leek ook wat op die van de zevende rit. Er waren veel rotondes en bochten en we reden op een hobbelig wegdek. Het was opletten geblazen en daarom heb ik de laatste twintig kilometer steeds in de voorwacht van het peloton rondgereden', stelde de wereldkampioen.

Romain Zingle

Andere Belg in de kijker was Romain Zingle. Kort na de start ging hij in de aanval met Fabricio Ferrari en Cedric Pineau. Maar ook deze drie waren uiteindelijk slechts kanonnenvlees voor het peloton. Een peloton dat zich compact aanbood in Tarragona waar in de laatste twee km een helling naar de streep lag te wachten. Gilbert wachtte er net lang genoeg om naar Boasson Hagen de spurten en de Noor ook te verslaan. Goed voor zijn vijfde ritzege in de Vuelta.

In de stand verandert er weinig. De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) behoudt de rode leiderstrui, hij heeft 31 seconden voorsprong op de Ier Nicolas Roche. Vrijdag moet het peloton over 169 km van Valls naar Castelldefels. (Belga/SD)


Uitslag (top 20) van de donderdag gereden twaalfde etappe in de Vuelta, tussen Maella et Tarragona:

1. Philippe Gilbert (Bel/BMC) de 164,2 km in 4u03:44 (gem: 40,4 km/u)
2. Edvald Boasson Hagen (Noo/SKY) op 0:00
3. Maximiliano Richeze (Arg/LAM) 0:00
4. Luca Paolini (Ita/KAT) 0:00
5. Gianni Meersman (Bel/OPQ) 0:00
6. Francesco Lasca (Ita/CJR) 0:00
7. Steve Chainel (Fra/ALM) 0:00
8. Reinardt Janse Van Rensburg (ZAf/ARG) 0:00
9. Anthony Roux (Fra/FDJ) 0:00
10. Zakkari Dempster (Aus/APP) 0:00
11. Adrien Petit (Fra/COF) 0:00
12. Mitch Docker (Aus/ORI) 0:00
13. Robert Wagner (Dui/BKN) 0:00
14. Tosh Van der Sande (Bel/LTB) 0:00
15. Daniele Ratto (Ita/CAN) 0:00
16. Tyler Farrar (VSt/GRM) 0:00
17. Dominik Nerz (Dui/BMC) 0:00
18. Daniel Schorn (Oos/APP) 0:00
19. Rigoberto Uran (Col/SKY) 0:00
20. Lloyd Mondory (Fra/ALM) 0:00

'Phil' was in een rit over 164,2 km van Maella naar Tarragona de snelste in de spurt en pakte zo zijn allereerste zege in zijn regenboogtrui. Gilbert had zijn eindspurt uitstekend uitgeteld en ging in de slotmeters nog over de Noor Edvald Boasson Hagen, die vroeg op kop was gekomen. De derde plaats was voor de Argentijn Maximiliano Richeze, de Italiaan Luca Paolini werd vierde, Gianni Meersman vijfde. Philippe Gilbert: 'Heel blij met eerste zege van het seizoen' Voor 'Phil' was het ook zijn eerste zege na die van 23 september 2012 op het WK in het Nederlandse Valkenburg. 'Het was inderdaad al een heel moeilijk jaar', bevestigde Gilbert na afloop. 'Ik ben echt blij met mijn eerste zege van het seizoen. Ik wil ook graag iedereen bedanken voor het vertrouwen, niet alleen mijn ploeg maar ook mijn familie en vrienden'. Gilbert was deze Vuelta eerder al dichtbij de ritzege, maar in de zevende etappe moest hij net de duimen leggen voor de Tsjech Zdenek Stybar. 'De finish leek ook wat op die van de zevende rit. Er waren veel rotondes en bochten en we reden op een hobbelig wegdek. Het was opletten geblazen en daarom heb ik de laatste twintig kilometer steeds in de voorwacht van het peloton rondgereden', stelde de wereldkampioen. Romain ZingleAndere Belg in de kijker was Romain Zingle. Kort na de start ging hij in de aanval met Fabricio Ferrari en Cedric Pineau. Maar ook deze drie waren uiteindelijk slechts kanonnenvlees voor het peloton. Een peloton dat zich compact aanbood in Tarragona waar in de laatste twee km een helling naar de streep lag te wachten. Gilbert wachtte er net lang genoeg om naar Boasson Hagen de spurten en de Noor ook te verslaan. Goed voor zijn vijfde ritzege in de Vuelta. In de stand verandert er weinig. De Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) behoudt de rode leiderstrui, hij heeft 31 seconden voorsprong op de Ier Nicolas Roche. Vrijdag moet het peloton over 169 km van Valls naar Castelldefels. (Belga/SD)