Waarom Mathieu van der Poel het record van Sven Nys heeft verbéterd (en niet heeft geëvenaard)

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Mathieu van der Poel won zondag in Hulst zijn 30e cross van het seizoen. Een evenaring van het record van Sven Nys, wordt er gezegd, maar dat klopt niet (helemaal).

Al wekenlang is het een thema: zal Mathieu van der PoelSven Nys‘ zegeaantal van het seizoen 2006/2007 (30 stuks) bereiken? Hemzelf hield het ook bezig, wat extra motivatie op het einde van een slopende campagne helpt altijd.

Zoals iedereen verwachtte, realiseerde MVDP zijn doel. En dus mocht hij zondag in de Vestingscross in Hulst een verkeersbordje met 30 omhoogsteken. Van der Poel vierde trouwens ook een ander jubileum, want hij behaalde de 75e profoverwinning uit zijn carrière.

Wat in de mediaberichten echter niet vermeld wordt, is dat er bij Nys’ 30 zeges van 2006/2007 er steevast één niet-officiële wedstrijd bijgeteld wordt: de Flanders Indoor Cyclocross in Mechelen, op 17 januari 2007. Een experiment in de Nekkerhal, dat een jaar later navolging kreeg in Hasselt (Ethias Arena), en vanaf 2013 uitmondde in de Cyclocross Masters in Waregem.

Die indoorcross in Mechelen stond toen echter níét op de officiële veldritkalender, wegens eerder show dan pure competitie, verdeeld over twee reeksen en een finale. De Fideaploeg van Bart Wellens gaf zelfs forfait, want die wilde geen risico nemen met het oog op het daaropvolgende WK in Hooglede-Gits.

Zoals criteriums op de weg dezer dagen niet meegeteld worden in de officiële zegeranking – de uitslag staat toch op voorhand vast -, kan je die ‘overwinning’ van Nys in Mechelen eigenlijk beschouwen als een ‘echte’ zege. En dus heeft de Balenaar in 2006/2007 29 officiële crossen gewonnen.

Hoger zegepercentage

Zelfs als je Mechelen er toch bij neemt, dan doet Van der Poel óók beter dan de Belgische Kannibaal, want de Nederlander werkte dit seizoen aan een hoger percentage af: 30 op 37, of 81 procent.

Sven Nys behaalde in 2006/2007 zijn 30e zege na 42 veldritten (71 procent), in Vorselaar, op 17 februari 2007. Hij zou nadien nog een race rijden, de Sluitingsprijs in Oostmalle, maar hij finishte daar ‘slechts’ als tweede.

Nys beëindigde dat seizoen, naast 29 (officiële) of 30 zeges, met ook vijf tweede plaatsen, vijf derde, twee vijfde en één elfde stek (nota bene op het WK in Hooglede-Gits).

Een podiumpercentage van 93 procent, en ook daarin scoort Van der Poel beter, want op 37 crossen viel de Kapellenaar tot nu toe slechts één keer naast de top drie (97,30 procent), een vierde plaats in Boom, en dan nog door een valpartij.

In tegenstelling tot wat beweerd wordt, ook binnen zijn ploeg, zal Van der Poel woensdag op de Cyclocross Masters in Waregem zijn (officiële) zegeaantal niet kunnen opkrikken. Want zoals de indoorcross van Mechelen is ook dat geen officiële veldrit: niet vermeld op de UCI-kalender, en in de kalender van de Belgische wielerbond staat het showevent, als enige ‘race’ van het seizoen, vermeld onder de categorie ‘elite op uitnodiging’ – te vergelijken dus met een wegcriterium.

Op Van der Poels programma staat na woensdag alleen nog de Sluitingsprijs, zondag in Oostmalle. In de Kleicross, zaterdag in Lebbeke, mag Van der Poel niet starten, want dat is een veldrit die alleen op de nationale, Belgische kalender staat, en die geen UCI-statuut (C1 of C2) heeft. En daaraan mogen alleen Belgen deelnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content