Het Wereldantidopingagentschap WADA gaat akkoord met de verkorte schorsing van zes maanden voor zes ex-ploegmaats van Lance Armstrong die in het USADA-rapport getuigden tegen de Texaan.

Eerder liet WADA al weten dat het niet in beroep gaat tegen de straf van het USADA voor Armstrong zelf.

'Getuigen nodig'

George Hincapie, Michael Barry, David Zabriskie, Tom Danielson, Levi Leipheimer en Christian Vandevelde getuigden voor het USADA over het dopinggebruik van Armstrong en bekenden ook zelf het gebruik van verboden middelen.

De zes kregen daarvoor een schorsing van zes maanden, terwijl op dopinggebruik normaal twee jaar staat. Hincapie en Barry namen intussen afscheid van de wielersport.

"De strijd tegen doping heeft getuigen als hen nodig, en de Wereldantidopingcode steunt de strafvermindering voor atleten in deze situatie", zei David Howman, algemeen directeur bij WADA. "We moeten atleten aanmoedigen om informatie over dopingzaken naar buiten te brengen."

Omerta

Daarom heeft WADA bedenkingen bij absolute nultolerantie, zegt Howman. "We willen allemaal een zuivere sport, maar om dat te bereiken moet er een tegemoetkoming zijn voor mensen die willen getuigen en de antidopinginstanties willen helpen. Als zij bestraft zouden worden met een lange sanctie of het verlies van hun job, zouden ze nooit getuigen. Dat leidt enkel tot een code van stilzwijgen, van de 'omerta' die zo lang in het wielrennen regeerde." (Belga/TV)

Het Wereldantidopingagentschap WADA gaat akkoord met de verkorte schorsing van zes maanden voor zes ex-ploegmaats van Lance Armstrong die in het USADA-rapport getuigden tegen de Texaan. Eerder liet WADA al weten dat het niet in beroep gaat tegen de straf van het USADA voor Armstrong zelf.'Getuigen nodig' George Hincapie, Michael Barry, David Zabriskie, Tom Danielson, Levi Leipheimer en Christian Vandevelde getuigden voor het USADA over het dopinggebruik van Armstrong en bekenden ook zelf het gebruik van verboden middelen. De zes kregen daarvoor een schorsing van zes maanden, terwijl op dopinggebruik normaal twee jaar staat. Hincapie en Barry namen intussen afscheid van de wielersport. "De strijd tegen doping heeft getuigen als hen nodig, en de Wereldantidopingcode steunt de strafvermindering voor atleten in deze situatie", zei David Howman, algemeen directeur bij WADA. "We moeten atleten aanmoedigen om informatie over dopingzaken naar buiten te brengen."Omerta Daarom heeft WADA bedenkingen bij absolute nultolerantie, zegt Howman. "We willen allemaal een zuivere sport, maar om dat te bereiken moet er een tegemoetkoming zijn voor mensen die willen getuigen en de antidopinginstanties willen helpen. Als zij bestraft zouden worden met een lange sanctie of het verlies van hun job, zouden ze nooit getuigen. Dat leidt enkel tot een code van stilzwijgen, van de 'omerta' die zo lang in het wielrennen regeerde." (Belga/TV)