Wat een onwenteling! Roglic verliest geel in tijdrit, Pogacar wint de Tour

© GETTY

Wie had dat nog gedacht: geletruidrager Primoz Roglic stort ineen tijdens de tijdrit terwijl Pogacar zijn achterstand goedmaakt en de Tour wint.

De enige individuele tijdrit van deze Tour, van 36,2 kilometer van Lure naar La Planche des Belles Filles (een klim van eerste categorie over net geen zes kilometer aan 8,5 procent gemiddeld), werd zo het decor van een gebeurtenis die nog heel lang zal onthouden worden in de wielergeschiedenis. Niemand die de omwenteling had zien aankomen toen de Fransman Rémi Cavagna (Deceuninck – Quick-Step) vroeg op de dag de richttijd neerzette van 57:54. Hij bleef daarmee aan de leiding staan tot de klassementsrenners waren gestart.

Belgisch tijdritkampioen Wout van Aert, ploegmaat en luxeknecht van Roglic, besloot vollebak te gaan in de tijdrit. Aan de tussenpunten tijdens de vlakke aanloop naar La Planche des Belles Filles bleek hij nog ruim een halve minuut trager te zijn dan Cavagna, maar op de klim zette hij dat om: Van Aert deed 28 seconden sneller dan Cavagna aan de aankomst. Maar een andere ploegmaat, Tom Dumoulin, deed iets later nog eens tien seconden sneller. Een tijd waar een verrassend sterke Richie Porte nét niet onder kon: hij was minder dan een seconde trager.

Maar toen moesten de twee protagonisten van deze Tour nog komen. Pogacar startte als een sneltrein en nam voor de slotbeklimming al 36 van zijn 57 seconden achterstand op de leider af. Op de klim, waar ze allebei overstapten van een tijdritfiets naar hun gewone racefiets, stoomde Pogacar zo hard voort dat hij vier kilometer voor de finish al virtueel in de gele trui kwam te zitten. Op de streep deed hij liefst 1:21 sneller dan Dumoulin. Roglic draaide vierkant, finishte als vijfde, en moest net geen twee minuten toestaan op zijn negen jaar jongere landgenoot.

Daags voor de paraderit naar Parijs trok Pogacar zo voor het eerst in zijn leven de gele trui aan. Zonder een ramp viert hij zondag op zijn 21ste de eindzege in de Tour. Roglic heeft 59 seconden achterstand in het klassement. De Australiër Porte (Trek-Segafredo) klom dankzij zijn sterke tijdrit naar plek drie, ten koste van Miguel Angel Lopez die terugvalt naar zes. De Spanjaarden Mikel Landa en Enric Mas vullen de rest van de top vijf van de stand. Wout van Aert was met zijn vierde plek niet alleen in de rit de beste Belg, hij is dat ook in het klassement, met een 20ste plaats.

Tadej Pogacar gaat met drie truien naar huis: de gele, de bollen en de witte.
Tadej Pogacar gaat met drie truien naar huis: de gele, de bollen en de witte.© Belga Image

Pogacar is na zijn derde etappezege ook de veelvraat in de nevenklassementen, want hij verzekerde zich ook van eindwinst in het witte jongerenklassement én hij nam de bolletjestrui nog over van de Ecuadoraan Richard Carapaz. De Ierse groenetruidrager Sam Bennett (Deceuninck – Quick-Step) finishte net als alle andere renners binnen de tijdslimiet en lijkt zeker van eindwinst in het puntenklassement. De Superstrijdlust werd toegekend aan de Zwitser Marc Hirschi (Team Sunweb).

Zondagavond omstreeks 19:00 finisht de Tour zoals gebruikelijk op de Champs-Élysées, de bekendste straat in de hoofdstad van Frankijk. Na een vlakke aanloop vanuit Mantes-la-Jolie volgen nog negen lokale rondjes, samen goed voor in totaal 122 kilometer.

Partner Content