‘Wie de Ronde als louter sportevenement beschouwt, mist de bredere betekenis’

© Belga Image

In het boek ‘De Ronde van Vlaanderen. De mooiste wielerwedstrijd ter wereld’, dat sinds 28 februari in de winkel ligt, gaat de gereputeerde wielerjournalist Edward Pickering in op de geschiedenis van ‘Vlaanderens mooiste’ en zijn legendarische winnaars. Sportmagazine.be biedt u een selectie aan, over wat de koers zo tot de verbeelding doet spreken.

Als je de Ronde van Vlaanderen als louter sportevenement beschouwt, mis je de bredere betekenis. De Ronde is de uitdrukking van een volledige cultuur: de geografie, het landschap, de mensen, de samenleving, het weer, de politiek, de geschiedenis en het zelfbeeld. De wedstrijd harmonieert perfect met het landschap en de cultuur van de gastheer.

In 2013 peilde Het Nieuwsblad ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen bij de lezers welke de beste Ronde ooit was. De twee koplopers waren de editie van 1969 waarin Eddy Merckx met vijf minuten voorsprong won in smerige weersomstandigheden, en de Ronde van 1985 waarin Belgisch kampioen Eric Vanderaerden in nog extremer weer als eerste over de streep kwam.

Het is een veralgemening, maar wielerfans hebben vaak twee specifieke trekjes: ze zijn verslingerd aan het epische en heldhaftige (weer, terrein, wapenfeiten enz.) en creëren een geïdealiseerd beeld van het verleden.

Het is dus zeker geen verrassing dat 1969 en 1985 zich met de fotogenieke ellende van de hoofdrolspelers onderscheiden als formidabele edities.

De besmeurde gezichten van de winnaars herinneren ons aan de strijd om het bestaan en de parallel tussen een renner die vertrekt voor een lange, zware race en de dagelijkse werkelijkheid van de Belgische arbeiders die naar de akkers of de kolenmijnen trokken, vooral in de eerste vijfenzeventig jaar van de twintigste eeuw, is snel getrokken. Kijk maar naar de foto van het groezelige gezicht van een renner na een lange, natte wedstrijd en de vuile aanblik van een kompel na een dag onder de grond, en je ziet de gelijkenissen.

Hier wordt het idee gewekt dat we ons door hard werken en viezigheid aan de armoede kunnen onttrekken, of toch minstens verder kunnen om nog een dag te kunnen werken.

Maar er is een groot verschil tussen toen en nu. Vlaanderen is geen pre-industrieel landelijk gat meer. Het is een gezonde diensteneconomie van de eenentwintigste eeuw en als we het land willen bekijken door het prisma van het belangrijkste culturele evenement, hoeven we niet te ver terug te gaan in de tijd. De regio kent een complexe geschiedenis en staat met een voet in het verleden, maar met de tweede voet stevig in het heden.

Die spanning tussen verleden en toekomst, tussen het oude en het nieuwe Vlaanderen komt perfect tot uiting in de Ronde van 2011. Het is de laatste editie op het ‘oude’ parcours voor de invoering in 2012 van een op een circuit gebaseerde route. (Oud is in dit geval relatief aangezien de Ronde in het honderdjarige bestaan nooit een echt vast parcours heeft gekend.)

Het wordt geen epische wedstrijd zoals in 1985 en 1969 – de weergoden zijn de renners de laatste jaren over het algemeen milder gestemd – maar het is een duidelijke les in hoe een wielerwedstrijd in elkaar zit. Het is een mix van complexe strategieën, onvoorspelbaarheid, opwinding en een wijd gamma aan spelers die uitloopt op een kopgroep van twaalf renners die voor een prachtige ontknoping zorgen.

Met deze editie, naar mijn mening een van de mooiste wedstrijden van de laatste vijfentwintig jaar of meer, als rode draad wil ik in mijn boek het bredere verhaal van de Ronde van Vlaanderen brengen, de geschiedenis, de geografie en cultuur.

'Wie de Ronde als louter sportevenement beschouwt, mist de bredere betekenis'
© /

De Ronde van Vlaanderen. De mooiste wielerwedstrijd ter wereld

Edward Pickering

Verschijning: 28 februari

ISBN 9789492159427

288 pg.

19,90 euro

Partner Content