Daar lag Criquielion sinds maandag in kritieke toestand. De Henegouwer was in de nacht van zondag op maandag het slachtoffer geworden van een beroerte. 'De familie stemde eveneens toe in de uitvoering van een orgaandonatieprocedure,' luidt het verder in de mededeling van het ziekenhuis. 'Er zullen verder geen verklaringen worden afgelegd door het ziekenhuis, noch door de familie.'

Wielerkampioen

Claude Criquielion was profrenner van 1979 tot en met 1991 en boekte een zestigtal zeges. Hij was een klassiekerspecialist en schreef onder meer de Brabantse Pijl (1982), de Classica San Sebastian (1983), de Waalse Pijl (1985, 1989) en de Ronde van Vlaanderen (1987) achter zijn naam. In Luik-Bastenaken-Luik startte hij jaar na jaar als favoriet, maar greep hij telkens naast de zege (2e in 1985 en 1991, 3e in 1987, 4e in 1982).

Wereldkampioen in Barcelona, Belga Image
Wereldkampioen in Barcelona © Belga Image

Wereldkampioen

In 1984 reed Criquielion in Barcelona naar de wereldtitel. Vier jaar later was hij topfavoriet om voor eigen publiek in Ronse een tweede keer de regenboogtrui te veroveren. De Hitachi-renner maakte de verwachtingen ook waar. In een sprint met drie leek hij zegezeker, tot hij door de Canadees Steve Bauer ten wal werd gebracht. De Italiaan Maurizio Fondriest werd zo zijn eerste grote overwinning in de schoot geworpen.

In 1990 werd hij Belgisch kampioen.

Grote rondes

In de Ronde van Frankrijk eindigde Criquielion vijf keer in de top tien, met een vijfde plaats in 1986 als beste resultaat. Zijn beste prestatie in een grote ronde was een derde plaats in de Ronde van Spanje 1980.

In 1984 werd Criquielion tot Belgisch Sportman van het Jaar verkozen.

Politiek

Na zijn wielercarrière werd Criquielion sportdirecteur. Tot aan zijn beroerte was Criquielion voor de MR schepen van Sport in zijn geboorteplaats Lessinnes. (Belga/AB/KVDA)

BELGA
© BELGA

'Iemand met wie je nooit ruzie kon maken'

Voormalig sportdirecteur Jef Braeckevelt (72) is erg aangedaan door het overlijden van Criquielion. 'Dit nieuws komt zeer hard aan. Ik verwachtte het wel dat dit niet goed ging aflopen, een zware hersenbloeding is immers niet niks, maar je koestert toch nog altijd een beetje hoop. Tevergeefs dus. Ik kan Claude het best omschrijven als een zeer brave jongen, iemand met wie je nooit ruzie kon hebben. Zijn overlijden valt me heel zwaar. We verliezen een groot kampioen. Ik heb hem zelf nog als renner bij mij gehad in de periode toen ik sportdirecteur was bij de Lottoploeg. Het waren vijf zeer mooie jaren. Later zat ik nog geregeld naast hem tijdens de vergaderingen van de sportdirecteurs toen hij aan de slag was gegaan bij Landbouwkrediet. Ik verlies vandaag een meer dan goede vriend.'

Ook Johan Museeuw, zelf oud-wereldkampioen, rouwt om het overlijden van Criquielion. Museeuw stak veel op van de manier waarop Criquielion zich voorbereidde op de Ardense klassiekers. 'Ik was een jonge gast en wist nog van niets. Hij gaf zijn ervaring graag mee aan mij'. Museeuw geeft toe dat hij het niet meer zag goed komen met Criquielion. 'Ik weet wat het is (Museeuw liep zelf een hersentrauma op na een ongeval met zijn motor, nvdr). De eerste 24 uren zijn dan cruciaal. Toen ik gisteren de negatieve berichten hoorde, wist ik dat het niet goed zou aflopen'. Museeuw zegt dat we Criquielion moeten herinneren als een groot kampioen met een echte winnaarsmentaliteit. 'Criquielion was een echte 'Ardennais'. Iemand die hard voor zichzelf was, zoals Gilbert. Hij bereidde zich tot in de puntjes voor op zijn doelen, in zijn geval de Ardense klassiekers. Maar buiten de koers was hij zacht voor de mensen rond hem'.

Gewezen wielerbondscoach en wielercommentator José De Cauwer gaat Criquielion herinneren als een 'steengoede renner, die in het huidige peloton nog een van de beteren zou zijn'. Maar bovenal als 'een minzame, lieve en aimabele man'. De voormalige wielrenner, ploegleider en bondscoach loopt hoog op met Criquielion. 'Hij had het talent, het karakter en beschikte over de juiste genen die hem in staat stelden om zowel de Ronde van Vlaanderen te winnen als in de top-10 te eindigen van de Ronde van Frankrijk. Hij was meer dan een complete renner. De Cauwer gaat 'Claudy' echter vooral herinneren als 'een positief iemand'. 'Criquielion was een echte levensgenieter. Als ik hem tegenkwam dan noemde hij me altijd 'monsieur Orval', nochtans drink ik het liefst Duvel. Maar speciaal voor hem dronk ik dan effectief een Orval.'

Ook Vlaamse en federale ministers reageren op Twitter op het overlijden van Criquielion. Een selectie:

Daar lag Criquielion sinds maandag in kritieke toestand. De Henegouwer was in de nacht van zondag op maandag het slachtoffer geworden van een beroerte. 'De familie stemde eveneens toe in de uitvoering van een orgaandonatieprocedure,' luidt het verder in de mededeling van het ziekenhuis. 'Er zullen verder geen verklaringen worden afgelegd door het ziekenhuis, noch door de familie.'Claude Criquielion was profrenner van 1979 tot en met 1991 en boekte een zestigtal zeges. Hij was een klassiekerspecialist en schreef onder meer de Brabantse Pijl (1982), de Classica San Sebastian (1983), de Waalse Pijl (1985, 1989) en de Ronde van Vlaanderen (1987) achter zijn naam. In Luik-Bastenaken-Luik startte hij jaar na jaar als favoriet, maar greep hij telkens naast de zege (2e in 1985 en 1991, 3e in 1987, 4e in 1982).In 1984 reed Criquielion in Barcelona naar de wereldtitel. Vier jaar later was hij topfavoriet om voor eigen publiek in Ronse een tweede keer de regenboogtrui te veroveren. De Hitachi-renner maakte de verwachtingen ook waar. In een sprint met drie leek hij zegezeker, tot hij door de Canadees Steve Bauer ten wal werd gebracht. De Italiaan Maurizio Fondriest werd zo zijn eerste grote overwinning in de schoot geworpen.In 1990 werd hij Belgisch kampioen. In de Ronde van Frankrijk eindigde Criquielion vijf keer in de top tien, met een vijfde plaats in 1986 als beste resultaat. Zijn beste prestatie in een grote ronde was een derde plaats in de Ronde van Spanje 1980. In 1984 werd Criquielion tot Belgisch Sportman van het Jaar verkozen. Na zijn wielercarrière werd Criquielion sportdirecteur. Tot aan zijn beroerte was Criquielion voor de MR schepen van Sport in zijn geboorteplaats Lessinnes. (Belga/AB/KVDA)