Geletruidrager Bradley Wiggins heeft de negende etappe, de eerste grote tijdrit, in de 99e Tour de France gewonnen. Over 41,5 kilometer van Arc-et-Senans naar Besançon was de 32-jarige in Gent geboren Brit 35 seconden sneller dan zijn land- en teamgenoot Christopher Froome. De Zwitserse proloogwinnaar Fabian Cancellara werd op 57 seconden derde.

De Australiër Cadel Evans, met Wiggins topfavoriet voor de eindzege, stelde teleur. Hij werd zesde op 1:43. Maxime Monfort was met een elfde plaats op 2:15 beste Belg. Jurgen Van den Broeck moest als 26ste 3:09 toegeven.

In de stand heeft Wiggins nu 1:53 voor op Evans. Froome is op 2:07 derde. Monfort behield zijn zevende plaats, nu op 4:23. Van den Broeck zakte van acht naar negen. Hij volgt op 5:20 van Wiggins.

Cancellara: 'Best tevreden'

Na afloop van de tijdrit toonde Cancellera zich toch niet ontevreden over zijn prestatie."Ik heb mijn eigen tijdrit gereden, zonder te focussen op mannen als Wiggins of Evans. Ik weet waar ik sta wat betreft mijn conditie. Er is nog veel werk, al gaat het wel stilaan de goede weg op. Ik weet waar er nog moet geschaafd worden om top te zijn in Londen. De laatste 10 kilometer van deze tijdrit waren heel zwaar. Je moest alles heel goed indelen. De tempowisselingen volgden elkaar heel snel op en daar was dit golvend parkoers niet vreemd aan. De laatste twee tot drie kilometer voor de finish stond de wind in het nadeel, wat het nog wat afmattender maakte."

Monfort: 'Niet spiegelen aan Wiggins en Froome'

Ook de Belg Monfort reageerde tevreden over zijn tijdrit. "Wiggins en Froome zijn mannen van een andere planeet en daar moet ik mij niet aan spiegelen. Ik moet meer kijken naar jongens als Taaramae. Op de rustdag gaan we eens babbelen met de ploeg. Kopman moet ik niet worden. Ik heb geen ploeg rond mij nodig om in de top tien te eindigen. Wel wil ik een vrije rol krijgen in het team. Meer vraag ik niet."

Van den Broeck: 'Ik wil me nog laten zien in deze Tour'

Jurgen Van den Broeck, kopman van Lotto-Belisol, relativeerde zijn 'maar' 26ste plaats. "Een krak in het tijdrijden zal ik wel nooit meer worden. De schade beperken was de opdracht. Ik heb onderweg altijd mijn ritme kunnen aanhouden en viel nooit stil. Dat je zo veel tijd gaat verliezen op iemand als Wiggins, weet je op voorhand. Hij is nu eenmaal 'buiten categorie'. Ik heb gegeven wat ik in huis had. Het podium kan ik al vergeten, maar ik wil me toch nog laten zien in deze Tour." (Belga/INM)

Geletruidrager Bradley Wiggins heeft de negende etappe, de eerste grote tijdrit, in de 99e Tour de France gewonnen. Over 41,5 kilometer van Arc-et-Senans naar Besançon was de 32-jarige in Gent geboren Brit 35 seconden sneller dan zijn land- en teamgenoot Christopher Froome. De Zwitserse proloogwinnaar Fabian Cancellara werd op 57 seconden derde. De Australiër Cadel Evans, met Wiggins topfavoriet voor de eindzege, stelde teleur. Hij werd zesde op 1:43. Maxime Monfort was met een elfde plaats op 2:15 beste Belg. Jurgen Van den Broeck moest als 26ste 3:09 toegeven. In de stand heeft Wiggins nu 1:53 voor op Evans. Froome is op 2:07 derde. Monfort behield zijn zevende plaats, nu op 4:23. Van den Broeck zakte van acht naar negen. Hij volgt op 5:20 van Wiggins. Cancellara: 'Best tevreden' Na afloop van de tijdrit toonde Cancellera zich toch niet ontevreden over zijn prestatie."Ik heb mijn eigen tijdrit gereden, zonder te focussen op mannen als Wiggins of Evans. Ik weet waar ik sta wat betreft mijn conditie. Er is nog veel werk, al gaat het wel stilaan de goede weg op. Ik weet waar er nog moet geschaafd worden om top te zijn in Londen. De laatste 10 kilometer van deze tijdrit waren heel zwaar. Je moest alles heel goed indelen. De tempowisselingen volgden elkaar heel snel op en daar was dit golvend parkoers niet vreemd aan. De laatste twee tot drie kilometer voor de finish stond de wind in het nadeel, wat het nog wat afmattender maakte." Monfort: 'Niet spiegelen aan Wiggins en Froome' Ook de Belg Monfort reageerde tevreden over zijn tijdrit. "Wiggins en Froome zijn mannen van een andere planeet en daar moet ik mij niet aan spiegelen. Ik moet meer kijken naar jongens als Taaramae. Op de rustdag gaan we eens babbelen met de ploeg. Kopman moet ik niet worden. Ik heb geen ploeg rond mij nodig om in de top tien te eindigen. Wel wil ik een vrije rol krijgen in het team. Meer vraag ik niet." Van den Broeck: 'Ik wil me nog laten zien in deze Tour' Jurgen Van den Broeck, kopman van Lotto-Belisol, relativeerde zijn 'maar' 26ste plaats. "Een krak in het tijdrijden zal ik wel nooit meer worden. De schade beperken was de opdracht. Ik heb onderweg altijd mijn ritme kunnen aanhouden en viel nooit stil. Dat je zo veel tijd gaat verliezen op iemand als Wiggins, weet je op voorhand. Hij is nu eenmaal 'buiten categorie'. Ik heb gegeven wat ik in huis had. Het podium kan ik al vergeten, maar ik wil me toch nog laten zien in deze Tour." (Belga/INM)